تامین مالی و بحران نیروی کار در صنایع بزرگ، سرمایهگذاری در فناوری را دشوار میکند
با افزایش هزینههای تأمین مالی و چالشهای اقتصادی، سرمایهگذاری در زیرساختهای دیجیتال برای شرکتهای بزرگ…
۲۹ بهمن ۱۴۰۳
۳۰ بهمن ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
فعالان حوزه تامین مالی جمعی در پنل فرصتها و چالشهای تامین مالی جمعی از جمله مهمترین چالشهای این حوزه را تشدید محدودیتها همزان با گسترش اقبال به این ابزار مالی و کاهش خلاقیت کسبوکارها اعلام کردند. همچنین در این پنل گفته شد بازار تامین مالی جمعی در سال آینده میتواند تا ۵۰ همت افزایش پیدا کند.
به گزارش پیوست، علیرضا دلیری، دبیر کمیته علمی همایش تامین مالی با اشاره به افزایش سقف و تعداد مجوزهای صادر شده، یک سال گذشته را اوج فعالیت این حوزه اعلام کرد و گفت: صاحبان ایده از این روش استقبال کردهاند و تامین مالی جمعی به امید شرکتها تبدیل شدهاند.
حامد حامدینیا، عضو هیات مدیره سبدگردان الگوریتم معتقد است، از ۴ روش تامین مالی جمعی که شامل بدهی، سهام، خیریه و پاداش میشود، تنها بدهی جا افتاده است. به گفته او: امروزه تنها امکان مشارکت وجود دارد اما در فرآیندهای اجرایی، به صورت بدهی ثابت میشود که این موضوع میتواند مشکلات فقهی و حقوقی ایجاد کند.
همچنین به گفته حامدینیا، امروزه معاملات ثانویه در سکوهای تامین مالی جمعی وجود ندارد و این در حالی است که شکلگیری این معاملات میتواند به کاهش نرخ منجر شود. او دیگر چالشهای این حوزه را شامل نیاز به سیستم نظارتی برای کنترل ریسک سکوها در کنار سازوکار ردیابی سود طرحهای شرکتها به صورت شفاف اعلام کرد.
میثم زارعزاده، دبیر کارگروه تامین مالی جمعی فرابورس گفت: تا قبل از تامین مالی جمعی، ابزار مالی برای شرکتهای خرد و متوسط تا ۱۰۰ میلیارد تومان وجود نداشت و آنها از طریق سرمایهگذاران خطرپذیر و انتشار اوراق اقدام میکردند که استفاده از این ابزارها تعدد بالایی نداشت.
به گفته او: از زمان شکلگیری کرادفاندینگ تاکنون حدود ۵۵۶ شرکت منحصربهفرد از ۲۶ استان کشور ۱۴ همت برای ۱۰۶۳ طرح تامین مالی کردهاند. از این میان، ۶۸ درصد این میزان در ۱۱ ماه امسال صورت گرفته که نشان دهنده رشد بالای این حوزه در سال جاری است.
زارعزاده تعداد کارگروههای ارزیابی از سال ۹۸ تاکنون را ۱۰۴ عدد اعلام کرد که در نهایت به ۴۲ مجوز فعالیت منجر شده است. از نگاه او، تامین مالی در شرکتهای کوچک و متوسط باعث شده این فعالیتها که معمولا علاقهای به ارائه گزارش ندارند، گزارشهای شفاف ارائه دهند. همچنین به گفت او، امسال ۲۱ هزار سرمایهگذار در این حوزه سرمایهگذاری کردهاند.
مهدی فرازمند مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری فاینتک گفت: در سال ۹۹ و ابتدای کار، دستورالعمل اجازه میداد هر طرح تنها ۵۰۰ میلیون تومان تامین مالی انجام دهد. امروزه این عدد به ۵۰ میلیارد برای هر طرح و ۱۰۰ میلیارد برای هر شرکت میرسد.
به گفته او، مهمترین چالش سکوها رسیدن به وضعیت پایدار است. چراکه نرخ بهره بازار یکی از فاکتورهای مهم هر بازاری است اما باتوجه به اینکه نرخ تامین مالی جمعی به نرخ بازار نزدیک است، این موضوع نگرانیهایی را ایجاد میکند که نهادهای ناظری مانند بانک مرکزی روی آن دست بگذارد و به همین دلیل فرابورس هم محدودیتهایی ایجاد میکند.
فرازمند معتقد است، از اینجا به بعد سرمایهگذاران به سمت سکوهایی میروند که نرخ نکول کمتر و خلاقیت بالاتری داشته باشند و به همین دلیل امیدواریم فرابورس با چارچوبهای متعدد باعث از میان رفت خلاقیت نشود.
فرزاد ابراهیمی، مدیرعامل شرکت دانش مان سرمایهگذار را یکی از رکنهای مهم این حوزه میداند. با این حال او معتقد است ارسال پیامکهایی از سوی فرابورس با این مضمون که نرخ سود تضمین نمیشود، باعث تهدید این رکن بازار میشود.
به گفته ابراهیمی: از سال ۱۴۰۰ نرخ سود ۲۴ درصد بود و امروزه به حدود ۴۵ درصد رسیده است، اما این نرخ ثابت است. نرخ بازدهی سکوها دو برابر بازدهی بانکی است اما نرخ واقعی سود بازار باتوجه به شرایط اقتصادی حدود ۵۵ درصد است و این اختلاف خوب نیست.
همچنین به گفته او: در سال آینده این بازار ۲۰ تا ۵۰ همت برآورد میشود.
مهدی فریدوند مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران گفت: از ده سال قبل موضوع تضمین از سوی صندوقهای پژوهش فناوری وجود دارد و امروزه بانکها برای ضمانت به صندوقها ارجاع میدهند.
او میزان ضمانت داده شده از سوی این صندوقها در سال ۱۴۰۲ را ۲۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد. هرچند به گفت او: اصل و سود سرمایه در کرادفاندینگ باید تضمین شود درحالی که در بازار سرمایه این موضوع دیده نمیشود.
به گفت فریدوند: صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران، در سال ۱۴۰۳ نزدیک ۵۰۰ میلیارد ضمانت تعهد پرداخت صادر کرده است که ادامه این روند در کوتاه مدت ممکن نیست.