دیپسیک چطور هزینهها را کاهش داد؛ آیا ادعای ۶ میلیون دلاری این شرکت حقیقت دارد؟
عرضه مدل R1 شرکت چینی دیپسیک بیشتر از یک هفته است که توفانی در جهان…
۱۴ بهمن ۱۴۰۳
۱۵ بهمن ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
بزرگترین استارتآپ هوش مصنوعی جهان که حالا با رقابت تازهای از سمت شرکت چینی دیپسیک روبرو است روزهای شلوغی را پشت سر میگذارد و حالا پس از عرضه ChatGPT Gov برای آژانسهای دولتی، همکاری با آزمایشگاههای ملی آمریکا و عرضه مدل o3-mini، جدیدترین نسخه مدلهای استدلالگر خود، به سراغ ابزاری ویژه پژوهش و تحقیق آنلاین رفته است. پست وبلاگی اوپنایآی نشان میدهد که این ابزار Deep Research امتیاز ابزارهای این شرکت در آزمون «امتحان آخر بشریت» را تا دو برابر افزایش میدهد.
به گزارش پیوست، این ابزار براساس پست وبلاگی اوپنایآی با استفاده از آموزش تقویتی سرتاسری (End-to-End) برای مرور اینترنت به صورت عمیق و وظایف استدلالمحور در حوزههای مختلف آموزش دیده است. Deep Research که جدیدترین عاملیت هوش مصنوعی اوپنایآی است، میتواند برای پیدا کردن دادههای مورد نیاز خود یک چشمانداز چند مرحلهای را برنامهریزی و اجرا کند، به عقب برگردد و در صورت لزوم به اطلاعات جدید واکنش نشان دهد.
این ابزار در حال حاضر تنها در اختیار مشترکان ChatGPT Pro قرار گرفته است و با محدودیت ۱۰۰ پرسش در ماه همراه است. اوپنایآی میگوید به زودی امکان استفاده را برای مشترکان پلاس و تیم نیز فراهم میکند و پس از آنهم نوبت مشترکان Enterprise خواهد بود.
دیپریسرچ امکان تولید و تفسیر نمودار را با استفاده از پایتون دارد و نمودارها و تصاویر وبسایتها را نیز در پاسخ خود جای میدهد (البته با وجود اشاره پست وبلاگی اوپنایآی به این قابلیت، این بخش در حال حاضر برای کاربران فعال نیست و فعلا Deep Research تنها از محتوای متنی در پاسخ خود استفاده میکند.)
به نظر میرسد که اوپنایآی با این ابزار بر بحث ارجاع به منابع نیز تمرکز کرده است و پست وبلاگی این شرکت میگوید Deep Research قادر است جملات یا بخشهایی را که از منابع دریافت کرده است به آنها ارجاع بدهد.
این ابزار میتواند وظایف پیچیده تحقیقاتی را در مدت پنج تا ۳۰ دقیقه با توجه به پیچیدگی بحث انجام دهد.
کوین ویل، رئیس ارشد بخش محصولی اوپنایآی، در رویداد این شرکت در واشنگتن گفت: «این ابزار میتواند وظایف پیچیده تحقیقاتی که ممکن است بین ۳۰ دقیقه تا ۳۰ روز برای یک انسان زمان ببرد را انجام دهد.»
طبق گزارش نیویورک تایمز، ویل در کپیتال هیل نحوه عملکرد این عاملیت هوش مصنوعی را با جمعآوری اطلاعات درمورد آلبرت انشتین به نمایش گذاشت. او از ابزار خواست تا گزارش دقیقی درمورد این فیزیکدان برای یکی از کارکنان خیالی مجلس سنای آمریکا برای یک جلسه جمعآوری کند که درآن انشتین نامزد وزیر انرژی آمریکا است.
این ابزار علاوه بر ارائه اطلاعاتی درمودر پیشینه و شخصیت انشتین، پنج سوال را ارائه کرد که یک سناتور میتواند برای تشخیص صلاحیت انشتین از او بپرسد.
ویل گفت: «[این ابزار] میتواند جهان وب را زیر و کند و متن و تصویر و PDFها را درک کند و میتواند این کار را به صورت بازگشتی انجام دهد. این ابزار میتواند یک جستجو انجام دهد و این جستجو به جستجوهای دیگری منجر شود و سپس تمام اطلاعاتی که آموخته است را ارائه دهد.»
به گفته ویل این ابزار گزارش خود را همراه با ارجاعاتی درمورد منبع اطلاعات ارائه میدهد. با این حال ابزارهای هوش مصنوعی با پدیدهای به نام توهم یا ارائه اطلاعات ساختگی دست و پنجه نرم میکنند که ممکن است حتی ارجاعات اشتباهی برای آن ارائه کنند.
اوپنایآی میگوید این ابزار ممکن است در تشخیص اطلاعات موثق از شایعات به مشکل بخورد و همچنین در توضیح اینکه اطلاعات ارائه شده با اطمینان کافی همراه نیست مشکل دارد.
برای استفاده deep research یا تحقیق عمیق (که فعلا تنها برای مشترکان ChatGPT Pro قابل دسترسی است) در ChatGPT کافی است هنگام استفاده از این ابزار در نوار پایینی که پیش از این شامل گزینه Search میشد، گزینه deep research را انتخاب کنید.
در حال حاضر این قابلیت تنها برای نسخه وب فراهم شده است و طی یک ماه آینده اپلیکیشن موبایل و دسکتاپ نیز از آن پشتیبانی خواهند کرد.
این ابزار پس از دریافت درخواست شما به مدت پنج تا ۳۰ دقیقه به جستجو و بررسی اطلاعات میپردازد و در نهایت هشداری دریافت میکنید که جستجو به پایان رسیده است.
در حال حاضر خروجیهای تحقیقاتی deep research تنها به صورت متنی ارائه میشوند و اوپنایآی هنوز امکان ارائه تصویر، نمودار و غیره را فراهم نکرده است و به زودی این قابلیت در اختیار کاربران قرار میگیرد.
همچنین اوپنایآی قصد دارد برای تمرکز روی اطلاعات و منابع معتبر «منابع داده تخصصیتری» را به این بخش اضافه کند که حتی منابعی با اشتراک پولی را نیز شامل میشوند.
اوپنایآی در پست وبلاگی خود میگوید این ابزار پژوهشی توانسته است امتیاز ابزارهای هوش مصنوعی در آخرین امتحان بشریت، آزمون پیچیدهای متشکل از ۳۰۰۰ هزار سوال با پاسخ کوتاه و چند گزینهای در بیش از ۱۰۰ رشته مختلف است را با دقت ۲۶.۶ درصدی پشت سر بگذارد.
این در حالی است که چند روز پیش پس از عرضه مدل استدلالگر o3-mini از اوپنایآی، این ابزار به بالاترین نمره یا دقت ۱۳ درصدی دست پیدا کرد و سم آلتمن پس از آن در توییتی گفت که به نظر میرسد باید به فکر آزمون دیگری باشیم.
حال تنها پس از چند روز deep research توانسته است میزان دقت تا تا بیش از دو برابر افزایش دهد و به نظر با چنین روندی به زودی این آزمون هم همانند دیگر آزمونهای سنجش هوش مصنوعی پشت سر گذاشته میشود.