skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

اخبار

شایان عارضی

شایان عارضی نویسنده میهمان

نخستین کنفرانس ملی حکمرانی داده؛ الزام داده‌محور شدن کسب‌وکارها

شایان عارضی
شایان عارضی
نویسنده میهمان

۱۳ دی ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۷ دقیقه

اهمیت داده در عصر امروز برای کسب‌‌وکارها و ورود آن‌ها به عصر دیجیتال امری انکارناپذیر است. در نخستین کنفرانس ملی حکمرانی داده در کشور نیز بازیگران، کسب‌وکارها و شرکت‌های مدیریت داده به اهمیت این حوزه و نقش کلیدی شرکت‌های مدیریت داده در کسب‌وکارهای بزرگی مثل بانک‌ها تاکید کردند. داده نفت عبارت جدیدی است اما شاید کلیدی‌ترین عبارتی باشد که اهمیت این عنصر را به خوبی نشان می‌دهد.

به گزارش پیوست؛ اهمیت بالای داده‌ها در عصر نوین کسب‌وکار و لزوم ورود بانک‌ها و کسب‌وکارهای بزرگ به حوزه حکمرانی داده برای بقا و ادامه حیات موضوعاتی بود که در نخستین کنفرانس ملی حکمرانی داده در کشور عنوان شد.

دموکراتیک‌سازی داده به معنای دسترسی همگانی نیست

در جریان نشست تخصصی حکمرانی داده در صنعت بانکداری، مرتضی ترک تبریزی، رئیس هیات مدیره بانک تجارت صحبت‌های خود را با بیان آماری از گاردنر آغاز کرد و گفت ۸۰ درصد سازمان‌هایی که به دنبال گسترش کسب‌وکار دیجیتال خود هستند و داده هم دارند از آن‌ جایی که حاکمیت داده ندارند، به جایی نمی‌رسند.

او که سخنان خود را با مفهوم دموکراسی داده ادامه داد گفت: نباید دموکراسی داده را با دسترسی  همگانی به داده اشتباه گرفت. او با اشاره به این‌ که دموکراسی داده به دنبال بهره‌مند کردن تمام بخش‌های سازمان از داده است گفت: دموکراکتیک‌سازی داده همه کارکنان را قادر می‌سازد با کمک داده از روش‌های نوآورانه برای حل چالش‌ها استفاده کنند. او به لزوم اهدای داده‌ها به هر بخشی بر اساس نقش و فعالیت تاکید کرد. او گفت: این‌که تمامی داده‌ها را در جایی بریزیم و انتظار داشته باشیم همه از آن استفاده کنند، درست نیست. ما به منابع انسانی داده خودش را باید بدهیم، به بخش اعتباری داده خودش را بدهیم تا هرکسی درست و صحیح از داده خود بهره‌مند باشد.

از نگاه ترک تبریزی در حالی که پلتفرم‌ها خدمات مشابه بانکی را سریع‌تر و با تنوع بیش‌تری انجام می‌دهند، الزامی است که بانک‌ها با بهره‌مندی از داده‌های خود دست به خلاقیت و نوآوری بزنند.

تصمیم‌گیری داده محور و براساس آمار دقیق از دیگر شاخصه‌هایی بود که او در جهت بهینه‌سازی منابع و هزینه‌ها به آن تاکید کرد. او در ادامه با اشاره به نقش پررنگ شرکت‌های تخصصی حوزه حاکمیت داده از نقش‌های مختلف این شرکت‌ها در فرآیند بانکداری دیجیتال گفت.

حمیدرضا مختاریان، معاون فناوری اطلاعات بانک ملی هم در ادامه با بیان لزوم وجود قانون در مساله حاکمیت داده به برشماری تفاوت‌های حاکمیت و مدیریت پرداخت: حکمرانی درون‌نگر و مدیریت بیرون‌نگر، حکمرانی رو به آینده و مدیریت رو به وضعیت جاری است.

تحول دیجیتال بدون داده ممکن نیست

حسین امین‌زاده، معاون فناوری اطلاعات و عضو هیات عامل بانک کشاورزی، با اشاره به داده به عنوان اساسی زیرساختی و مهم در حرکت به سوی دیجیتالی شدن گفت: سازمان‌ها باید از تصمیمات شهودی به سمت تصمیمات مبتنی بر داده حرکت کنند. سازمانی که از داده خود آگاهی پیدا می‌کند، دیگر در مقابل داده‌محور شدن مقاومت نمی‌کند. او در ادامه و با بیان مراحل تحول بانک‌ها و برخورد آنها با داده‌ها به تجهیزات و دیتاسنترهایی اشاره کرد که با افزایش قیمت دلار و تحریم‌ها امکان خرید آنها بسیار دشوارتر از گذشته شده است. افزایش حجم داده هم خود بدون چالش نبوده و در نتیجه این فرآیندهای جدیدی مانند مرتب‌سازی و کدگذاری داده‌ها براساس تاریخ و فیلد به وجود آمده است.

امنیت داده هم از دیگر نکات کلیدی و چالش‌های مهم حوزه حکمرانی داده بود که حسین‌زاده به آن اشاره کرد.

داتا شرکتی که دو سالی است در زمینه حکمرانی داده با بانک تجارت همکاری می‌کند، پنلی اختصاصی برای به اشتراک گذاری تجربیات و اهمیت داده در عصر نوین کسب‌‌و‌کارها برگزار کرد.

دیتا نفت جدید است

رویا حمزه که میزبان این پنل بود، پیش از هرچیزی با بیان چند نمونه از اهمیت حاکمیت داده در کسب‌وکارهای بزرگ جهانی اذعان کرد که برای باقی ماندن در بازار نوین، کسب‌وکارها باید به سمت حاکمیت داده بروند.

رویا حمزه با بیان این حقیقت که: کرونا سبک جدیدی از زندگی را با حجم عظیمی از داده‌ها آغاز کرد، گفت: نحوه و میزان استفاده از لوازم الکترونیک هم دس‌خوش دگرگونی چشم‌گیری شد. میزان استفاده از گوشی‌های هوشمند، کامپیوترها و لپ‌تاپ‌ها نیز با توجه به آماری که ارائه کرد به میزان زیادی افزایش پیدا کرده است.

همین افزایش استفاده کاربران از دستگاه‌های الکترونیکی در دوره کرونا سبب شد تا حجم عظیمی از داده‌ها در مدت زمان کوتاه سه ساله‌ای تولید شود. رویا حمزه با بیان این‌ که افزایش یکباره حجم داده‌ها سبب تفییر سبک زندگی شده است، آماری ارائه کرد که در بازه سه ساله میزان داده‌ها از ۴.۴ زتابایت با افزایشی ده برابری به ۴۴ زتابایت رسیده است. طبق این آمار همچنین پیش‌بینی شده است که حجم این داده‌ها تا پنج سال آینده به ۲۰۰ تا ۲۵۰ زتابایت برسد که امکان خلق نوآوری‌های بسیاری را به شرکت‌ها می‌دهد.

آنچه این افزایش حجم داده‌ها را حائز اهمیت می‌کند تغییر رویکرد شرکت‌های بزرگ با توجه به این داده‌هاست. حمزه با اشاره به ورشکستی و تا مرز ورشکستگی رفتن شرکت‌های مسافربری، مثالی از اهمیت داده‌ها برای ادامه حیات این کسب‌وکارها بیان کرد. او گفت: همان‌طور که می‌دانید در دوره قرنطینه میزان سفرها به شکل عظیمی کاهش یافت و شرکت‌های مسافربری نیز ناچار به گرفتن وام برای ادامه حیات خود بودند. برای این مهم هم بانک‌ها به وثیقه‌ای محکم نیاز داشتند و از آن‌جایی که هواپیماهای تحت اختیار این شرکت‌ها نیز غالبا لیزینگ هستند ناچار بودند به سمت منبع مالی دیگری برای وثیقه بروند. در اتفاقی باور نکردنی این شرکت‌ها داده‌های لویالتی کاربران خود را به عنوان مدرکی محکم برای اثبات این ‌که از محل در‌آمدی ثابتی برخوردارند در اختیار بانک‌ها قرار داده و به کمک آن توانستند وام بگیرند.

او در ادامه و با اشاره به خرید لینکدین به دست مایکروسافت و ساخت تردز به دست گروه متا، شکست متا و سود عظیم مایکروسافت را باهم مقایسه کرد و گفت: مایکروسافت در حقیقت پول داده‌های عظیم لینکدین را داده است. چرا که کاربران دوست دارند در فضایی با داده‌های زیاد حضور داشته یاشند.

رویا حمزه با اشاره به فرآیند اندازه‌گیری و تعریف، مدیریت و در نتیجه رسیدن به در‌آمدزایی عنوان کرد که از دیرباز تا کنون منابع مختلفی مانند پول و منابع انسانی و تکنولوژی مورد توجه کسب‌وکارها بودند و این فرآ‌یند به طوری طی شده تا امروزه به داده به عنوان مفهومی قابل مدیریت و درآمدزا برسد.

حمزه با بیان این‌که چارچوب‌های زیادی را برای مدیریت داده بررسی کرده‌اند، گفت: در نهایت به این نتیجه رسیدیم که در ۹۰ درصد آنها سه رکن مردم، فرآیند و تکنولوژی کمک می‌کنند تا حاکمیت داده به درستی اجرا شود.

حمزه با مطرح کردن این نکته که لازمه استفاده از داده طی شدن مراحل شفافیت داده، اعتماد به داده و در نهایت رسیدن به کارکرد است؛ از لزوم افزایش کیفیت داده برای اعتماد بیشتر، تامین امنیت داده‌ها و هماهنگی سیستم‌ها و بخش‌های مختلف سازمان در جهت ارتقای شفافیت داده صحبت کرد.

او در ادامه با بیان این حقیقت که هوش مصنوعی بازیگر نمایشی است که داده کارگردان آن است؛ به عمق راهبردی و عملیاتی حاکمیت داده در سازمان‌ها اشاره کرد.

حمزه در ادامه با طی کردن این مراحل و فرآیندها در همکاری خود با بانک مرکزی اذعان کرد که سعی بسیاری برای برگزاری دوره‌هایی در جهت آشنایی کارکنان با اهمیت داده، لزوم همکاری بخش‌های مختلف در اشتراک‌گذاری داده و مهم‌ترین بخش حاکمیت داده یعنی تعریف نقش‌ها و استراتژی برای نیروی انسانی انجام شده است.

رویا حمزه در ادامه گفت: حاکمیت داده یک پروژه کوتاه مدت با نقطه آغاز و پایان مشخص نیست و یک فرآیند ریشه‌ای در سازمان است که با افزایش و سازمان‌دهی هرچه بیشتر داده‌ها به بهره‌وری بیشتری می‌رسد.

https://pvst.ir/jy3

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو