نئوبانک KAST میخواهد امکان استفاده از رمزارزهای پایدار را در سیستم پرداخت سنتی فراهم کند
فینتک KAST با حمایت دو شرکت سرمایهگذاری هندی و چینی که در کنار هم ۱۰…
۲۱ آذر ۱۴۰۳
معاون سیاست گذاری پولی بانک مرکزی معتقد است بانک مرکزی با توسعه ابزاری مانند پول دیجیتال میتواند نسبت به اعمال سیاستهای پولی خود به صورت موثرتری اقدام کند و این اقدام به مدیریت تورم در بازارهای مختلف کمک میکند.
محمد شیریجیان معاون سیاست گذاری پولی بانک مرکزی در گفتوگو با روابط عمومی بانک مرکزی میگوید: کشور ما در زمینه ابعاد فنی توسعه رمزارزها و به ویژه توسعه پولهای دیجیتال بانکهای مرکزی، دستاوردهای خوبی داشته است، پولهای دیجیتال بانکهای مرکزی به نحوی بدل این نهادها به رمزارزها به حساب میآید و ایران نیز جز معدود کشورهای پیش رو در این حوزه است. در حال حاضر طراحی، توسعه و برنامه ریزی در این باره در بانک مرکزی انجام شده است و هم اکنون نیز ابزار مذکور از مرحله آزمایشی مقدماتی عبور کرده و وارد فاز عملیاتی آزمایشی در سطح شبکه بانکی کشور شده است.
به گفته او بزرگ ترین چالش پیش روی بانک مرکزی در توسعه رمز پول ها از جمله پول دیجیتال بانک مرکزی، آثار و دلالت های سیاستی این نوع پول بر نظام های پولی، اعتباری، بانکی و نظام های پرداخت کشور است.
او ضمن اشاره به سه ماموریت اصلی بانکهای مرکزی در عرصه ثبات پولی، ثبات مالی و مدیریت نظام پرداخت عنوان کرد: در زمینه ثبات پولی هدف اصلی حداقل نمودن فاصله تورم واقعی نسبت به تورم هدف گذاری شده است. برای تحقق این امر نیز بانکهای مرکزی از مجموعه ای از ابزارهای سیاست پولی متعارف و غیرمتعارف استفاده می کنند.
او ادامه داد: یکی از مهم ترین کانال هایی که بانک مرکزی با استفاده از آن نسبت به مدیریت تورم اقدام می کند، از طریق کنترل سرعت گردش نقدینگی است. با توسعه ابزاری مانند پول دیجیتال بانک مرکزی، باتوجه به اشراف و مدیریت متمرکز که بانک مرکزی بر این ابزار دارد، می تواند نسبت به اعمال سیاست های پولی خود با تنظیم سرعت گردش نقدینگی در بخش های مختلف اقتصادی به صورت موثرتری اقدام کند.
او افزود: در عرصه ثبات مالی نیز توسعه این ابزار تاثیر قابل توجهی بر این مقوله دارد و اساساً در صورت گسترش آن بسیاری از نسبت های نظارتی همچون نسبت کفایت سرمایه، نسبت پوشش نقدینگی و یا نسبت مصارف به منابع که امروزه عملکرد بانکی با استفاده از آن ها مورد پایش و اعمال اقدامات نظارتی قرار میگیرد و یا عملیات بانکی به شکل کنونی آن که در قالب جذب منابع و اعطا تسهیلات است، دستخوش تحولات جدی خواهد شد.
او با اشاره به وظیفه بانک مرکزی، تمرکز این بانک را بر حوزه نظام های پرداخت دانست و گفت: در سند سیاست گذاری و تنظیم گری بانک مرکزی در حوزه رمز پول، رمز دارایی ها به سه دسته توکن های معاملاتی (Exchange Token)، توکنهای کاربردی(Utility Token) و توکن های اوراق بهادار (Securitize Token) تقسیم بندی شده اند و تمرکز بانک مرکزی به عنوام مقام سیاست گذار و ناظر در حوزه پولی و اعتباری با عنایت به سه ماموریت ذکر شده این نهاد بر دسته توکنهای معاملاتی است که رمز پول ها نیز در این دسته تعریف میشوند. علت این امر هم از یک طرف ناشی از کارکرد این ابزار در پرداخت و تسویه تعاملات تجاری و متعاقبا تاثیر آن بر نظامات پولی، بانکی و پرداخت های کشور و از طرف دیگر تمرکز درست قانون گذار در ماده ۵۹ قانون بانک مرکزی بر تعریف نقش مسئولیت انحصاری بانک مرکزی در عرصه ساماندهی، اعطا مجوز و نظارت بر نهادها و بازیگران این عرصه و طراحی و ابلاغ دستورالعمل های مرتبط در این خصوص می باشد.
او با بیان اینکه حاکمیت با ریال مستلزم حاکمیت بر ریال و حاکمیت بر ریال نیز منوط به حاکمیت ریال است است. عنوان کرد: یکی از مهم ترین ابزارهایی که بانک های مرکزی در اختیار سیاست گذاران و فعالان اقتصادی کشور قرار دادهاند، نهاد پول است. در صورتی که پول گردش و جامیعت کاملی در کل اقتصاد داشته باشد؛ این امر میتواند به اثربخشی و اعمال موثر سیاست های اقتصادی کمک کند.
شیریجیان گفت: قدرت اعمال حکمرانی اقتصادی دولت ها و نظامهای سیاست گذاری اقتصادی عمدتاً ناظر بر مزیت تسلط آن ها بر حلقه مالی است و از این طریق می توانند هم اشراف درستی نسبت به حجم و نوع تعاملات اقتصادی داشته باشند و هم در این خصوص متناسب با اهداف و سیاست های کلان اقتصادی اعمال حکمرانی کنند. اما لازمه تحقق مطلوب این امر حاکمیت بر پول ملی است که در کشور ما این مهم از طریق حاکمیت بر ریال محقق می شود. برای تحقق حاکمیت بر ریال نیز می بایست بانک مرکزی به عنوان مقام سیاست گذار پولی اشراف کاملی به کلیه تراکنش های ریالی کشور در هر سه بعد مبدأ، مقصد و موضوع واقعی هر تراکنش داشته باشد.
او ادامه داد: پول دیجیتال بانک مرکزی، ابزاری است که بانک مرکزی با اعمال به موقع و اثربخش سیاست های پولی هم کنترل موثری در حفظ ارزش و جلوگیری از تحمیل تورم های قابل توجه بر آن داشته باشد و بدین ترتیب زمینه ساز پذیرش بالای آن در استفاده از این ابزار میان عموم و مردم و فعالان اقتصادی شود و در نتیجه منجر به تحقق حداکثری حاکمیت ریال در اقتصاد کشور شود و هم اینکه با اشراف کامل بانک مرکزی بر جزییات تراکنش های آن این نوع پول، حاکمیت بر ریال به معنای واقعی تحقق پیدا کند و متعاقبا در صورت تحقق دو امر مقبولیت عمومی نسبت به این پول و اشراف حاکمیتی کامل بر جریانات آن پول دیجیتال بانک مرکزی نسبت به ریال موجود به نحو بسیار بهتری حاکمیت با ریال را برای تصمیم گیران اقتصادی کشور فراهم می کند.
او در پایان گفت: اما درباره رمز پولها خلق نقدینگی فاقد موضوعیت است بلکه معاملهای است که میان دو طرف رخ می دهد و در نهایت بانک مرکزی نیز تنها بر تراکنش های مالی و ریالی آن نظارت دارد و تعهدی به تحقق تسویه معامله این نوع پول میان دو کارگزار آن هم به بهای اضافه برداشت که در حال حاضر در برخی از موسسات اعتباری در جریان است را ندارد.