وزیر ارتباطات: برنامه تحول دیجیتالی نهایی نشده است
وزیر ارتباطات تاکید کرد در برنامه تحول دیجیتال، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات باید پیشرو…
۱۹ آذر ۱۴۰۳
۲۷ آبان ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۸ آبان ۱۴۰۳
جدیدترین گزارش فصل رگولاتوری از شاخصهای ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور که مربوط به پایان تابستان ۱۴۰۳ است از تداوم کاهش ضریب نفوذ تلفن ثابت و افزایش ضریب نفوذ تلفن همراه، اینترنت همراه و اینترنت ثابت حکایت میکند. در این گزارش آمارهای مربوط به توسعه شبکه فیبر نوری به روز نشده و عینا اعداد گزارش پیشین (بهار ۱۴۰۳) تکرار شدهاند.
به گزارش پیوست، پنجاهمین گزارش فصلی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی که مربوط به شاخصهای تابستان سال جاری است، ضریب نفوذ اینترنت همراه را بیش از ۱۳۶ درصد و ضریب نفوذ اینترنت ثابت را نزدیک ۱۳ درصد نشان میدهد که فاصله بسیاری دارند.
در این گزارش، آمارهای مربوط به پوشش فیبر نوری نسبت به گزارش پیشین تغییری نکردهاند. وزیر ارتباطات به تازگی مبنای محاسبه توسعه فیبر نوری را محل اختلاف خوانده است. در گزارش اخیر رگولاتوری نیز تعداد خانوارهای تحت پوشش فیبر نوری ۸ میلیون و ۶۹ هزار و ۵۶۵ اعلام شده است که آمار پایان بهار سال جاری است. همچنین تعداد شهرهای تحت پوشش تفاوتی با آمارهای پیشین ندارد.
هنوز مشخص نیست اعلام نشدن آمارهای جدید به اختلاف محاسبه مربوط میشود یا این پروژه در دولت جدید، متوقف شده است.
دولت پیشین تاکید زیادی بر توسعه ارتباطات ثابت داشت و در همین راستا پروژه توسعه دسترسی خانوارها به فیبر نوری را آغاز کرد؛ اما اتصال به شبکه فیبر نوری با کندی بسیاری همراه شد و البته توسعه فیبر نوری در شهرهای بزرگ و کلانشهرها نیز کمتر به نتیجه رسید.
در پایان تابستان امسال که میتوان آن را به نوعی همزمان با پایان کار دولت سیزدهم محسوب کرد، ضریب نفوذ اینترنت ثابت هنوز به ۱۳ درصد نرسیده است و نسبت به تابستان سال گذشته حدود نیم درصد رشد کرده است. تعداد مشترکان پهنباند ثابت نیز حدود ۱۳۵ هزار مشترک بیشتر از تابستان سال گذشته شده است که با توجه به تلاشهای صورت گرفته، رشد اندکی محسوب میشود.
در همین مدت از تعداد و ضریب نفوذ تلفن ثابت کاسته شده است که روند طبیعی محسوب میشود و در بهار سال جاری نیز دیده میشد.
نگاهی به نوع اتصال کاربران به شبکه ثابت نیز نشان میدهد همچنان اقبال به فیبر نوری بسیار کم است یا اساسا این شبکه هنوز در دسترس عموم کاربران قرار نگرفته است. سهم بازار فیبر نوری ۴ درصد است و همچنان فناوری xDSL بیش از ۷۰ درصد سهم بازار دارد.
همچنین عمده مشترکان از پهنای باندی بین ۲ تا ۲۰ مگابیت بر ثانیه استفاده میکنند که از کف پهنای باند ارائه شده توسط فیبر نوری کمتر است.
برخلاف ارتباطات ثابت که مانند همیشه نتوانسته است موفقیت چشمگیری ثبت کند، ارتباطات همراه علیرغم همه مشکلات و سیاستگذاریهای دولتی، همچنان به رشد خود ادامه داده و ضریب نفوذ تلفن همراه به بیش از ۱۸۲ درصد رسیده است. تعداد مشترکان تلفن همراه نیز از ۱۵۷ میلیون گذشته است که نشان میدهد عمده کاربران بیش از یک سیمکارت دارند.
از تابستان سال گذشته تا تابستان امسال بیش از ۹ میلیون مشترک به شبکه پهنباند سیار کشور افزوده شدهاند و ضریب نفوذ اینترنت همراه را به بیش از ۱۳۶ درصد رساندهاند که ۵۴ درصد این بازار در اختیار همراه اول، ۴۳ درصد متعلق به ایرانسل و ۳ درصد برای رایتل است.
آمارهای منتشر شده نشان میدهند در مقابل روند افزایشی تعداد مشترکان 4G، کاربران 3G در حال کاهش هستند و ۵ درصد کل شبکه را تشکیل میدهند.
در این گزارش برخلاف گزارش پیشین اشارهای به وضعیت 5G نشده است.
فایل پنجاهمین فصلنامه آماری رگولاتوری را اینجا دریافت کنید.