آمریکا دو نهاد چینی را به اتهام مشارکت در هک زیرساخت و وزارت خزانهداری تحریم کرد
دولت بایدن روز جمعه از تحریمهایی برای دو نهاد چینی متهم به حمله سایبری خبر…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۲۱ آبان ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۱۲ دقیقه
براساس گزارشی از وایرد، پیروزی ترامپ در انتخابات پیامدهای مهمی، گاه منفی و گاه مثبت، برای شرکتهای فناوری دارد. از جمله پیامدهای منفی دولت جدید میتوان به احتمال اعمال تعرفههای سنگین و در نتیجه تاثیر شدید آن بر کسبوکارهای و مصرفکنندگان اشاره کرد. ترامپ همچنین به فشار بر شرکتهای اینترنت از جمله گوگل اشاره کرده است و با اینکه احتمال حذف رئیس سختگیر کمیسیون تجارت فدرال (FTC) شاید خبر خوبی برای این شرکتها باشد، اما ترامپ ممکن است از پروندههای موجود به عنوان اهرم قدرتی برای پیشبرد دیدگاههای خود استفاده کند.
به گزارش پیوست، در ماههای منتهی به انتقال قدرت در ایالات متحده گمانهزنی درمورد رویکرد دولت جدید به ویژه در عرصههایی مثل قوانین ضد انحصار و محدودیتهای هوش مصنوعی بالا گرفته است. گزارش دیگری از فوربز میگوید مدیران هوش مصنوعی شرایط بهتر و آزادتری را از دولت جدید انتظار دارند و ممکن است دست شرکتهای بزرگ برای اکتساب و ادغام بازتر شود. اما نگرانیهایی در سمت فعالان بازرگانی از لحاظ تعرفههای پیشنهادی ترامپ برای واردات محصولات به چشم میخورد و مدیران بزرگترین شرکتهای فناوری آمریکا خود را برای دولتی جدید با تمام فواید و فشارها آماده میکنند.
ادامه این متن گزارشی از مجله وایرد پیرامون تغییرات احتمالی در دولت ترامپ و انتظار تحلیلگران از رویکرد جدید است. رئیس جمهور منتخب آمریکا پیش از این نسبت به عملکرد شرکتهای بزرگ ابراز تاسف کرده و به دنبال سیاستهایی است که هزینه فعالیت این شرکتها را افزایش میدهد و آنها را در معرض مقررات نامطلوبی قرار خواهد داد. از سویی رهبران شرکتی و فعالان سرمایهگذاری جسورانه نیز در گذشته درمورد یک دولت غیرقابل پیشبینی که ثبات کسبوکار را برهم میریز اظهار نگرانی کردهاند.
اما ترامپ در عین حال به حذف سیاستهایی وعده داده است که شاید جلودار رشد این شرکتهای فناوری بود. او به گفته تحلیلگران در حوزه ادغام و اکتسابهای فناوری نقش مداخلهگرانه دولت را نمیپذیرد.
همچنین ایفای نقش ایلان ماسک به عنوان بزرگترین حامی ترامپ نیز در دولت آینده اجتناب ناپذیر است و بتسی کوپر، رئیس آکادمی سیاسی Aspen میگوید: «این شاید همان لحظهای باشد که انتخاب گزینشی را در بین بازیگران بزرگ فناوری مشاهده کنیم.»
با وجود تغییرات زیاد در جبههگیریهای ترامپ، با توجه به اقدامات او در دوران ریاست جمهوری پیشین میتوان تا حدی رویکرد آینده او را نیز پیشبینی کرد.
یکی از مهمترین پیشنهادات ترامپ برای فعالان فناوری، تعرفه واردات پیشنهادی او است که ممکن است تاثیر بهسزایی بر شرکتهای فناوری و مخارج مصرفکننده داشته باشد. ترامپ سال گذشته ایده یک تعرفه ۱۰ درصدی برای تمام محصولات را مطرح کرد و پس از آن نیز در یک رویکرد سختگیرانه از تعرفه ۶۰ درصدی برای واردات از چین و تا سرحد ۱۰۰ درصد تعرفه برای محصولات وارداتی از مکزیک گفت.
این موضوع سوالاتی را درمورد کسبوکار اپل (شرکتی که بیش از ۹۵ درصد سختافزارش در چین تولید و اسمبل میشود) و دیگر خرده فروشان و شرکتهای تجارت الکترونیک مطرح کرده است که به شدت وابسته به مواد و تجهیزات چینی هستند. فدراسیون خرده فروشی ملی آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد که در صورت اجرای تعرفه واردات و افزایش قیمتها، قدرت خرید خریداران آمریکایی ممکن است تا ۷۸ میلیارد دلار در سال کاهش پیدا کند.
شرکت تحقیقاتی برنستین اما می؛وید اپل به دلیل قدرتی که در حضم تعرفههای بالا دارد، آسیبپذیری کمتری هم از این لحاظ خواهد داشت. اپل با تولید محصولات در مناطق مختلف از جمله ویتنام، سعی کرده تا زنجیره عرضه محصولاتش را متنوع کند.
کوپر از آکادمی سیاسی Aspen، میگوید تولیدکنندگان تا همین امروز و از دوران پاندمی تغییراتی را در زنجیره عرضه اعمال کردهاند تا با شرایط جدید منطبق شوند. این تجربه ممکن است به فعالیت در دوران تعرفههای واردات کمک کند.
ایان بریمر، بنیانگذار شرکت تحقیقاتی Eurasia Group، نیز بر معتقد است صحبتهای ترامپ بزرگتر از واقعیت سیاستهای او است: او پیشبینی میکند که ترامپ تعرفههای بالایی خواهد کرد اما پس از مذاکره آنها را کاهش میدهد. یکی از دلایل او برای افزایش تعرفه کالاهای تولید شده در چین، الزام به تغییر مکان تولیدکنندهها و کارخانهها است.
تحلیلگران و اقتصاددانها نیز تقریبا با اتفاق نظر میگویند که تعرفههای واردات ضربه سنگینتری به کسبوکارهای آمریکا وارد میکند.
ترامپ همچنین یکی از منتقدان قانونی در دوران ریاست جمهوری بایدن است که با بودجه ۵۰ میلیارد دلاری قصد داشت وابستگی به تولید چیپ در آسیا را کاهش داده و تولیدات داخلی را تقویت کند.
ترامپ در پادکست سه ساعته خود با جو روگان در اواخر ماه اکتبر گفت که قانون چیپ و علوم سال ۲۰۲۲ به دلیل اینکه پول را در اختیار شرکتهای ثروتمند میگذارد بد بود. او گفت که آمریکا باید به جای این کار برای عرضهکنندگان خارجی تعرفه در نظر بگیرد که باعث میشود آنها پول خودشان را به ساخت کارخانههای تولید چیپ در آمریکا اختصاص دهند. او همچنین به طور ویژه از تایوان، زادگاه TSMC، یکی از شرکای مهم شرکت انویدیا آمریکا، نیز انتقاد کرد و گفت «آنها تجارت ما را دزدیدند.» براساس آماری از نیویورک تایمز، تنها ۱۰ درصد از تمام نیمهرساناهای جهان در آمریکا تولید میشوند.
کوپر میگوید: «فشارهای متضادی یکی از سمت حمایت ترامپ از تولید داخل و دیگر در سمت مخالفت او با قانون چیپها، وجود دارد که مشخص نیست کدام یک پیروز میشوند.»
اولویت دولت ترامپ در عرصه هوش مصنوعی تضمین پیشتازی آمریکا در توسعه الگوریتمهای قدرتمند، به ویژه در قیاس با چین، است.
دولت پیشین ترامپ سعی داشت مقررات بازدارنده نوآوری در این فناوری را محدود کند. ترامپ ممکن است منابع فدرال را در عصر مدلهای بزرگ زبان و هوش مصنوعی در اختیار پروژههای بزرگ بگذارد تا پیشتازی ایالات متحده را تضمین کند.
در این استراتژی ممکن است شاهد محدودیتهای بیشتر برای رقیب بزرگ آمریکا باشیم. دولت پیشین ترامپ برای اولین بار تحریمهایی را برای شرکتهای هوش مصنوعی چین در نظر گرفت و امکان همکاری آنها با شرکتهای آمریکایی و دسترسی به چیپهای پیشرفته را محدود کرد (البته که این محدودیتها در دولت بایدن نیز تشدید شد.) دور دوم ریاست جمهوری ترامپ ممکن است فشار بر چین را دو چندان کند.
یکی از واضحترین بیانیههای ترامپ در این باره مربوط به لغو دستور اجرایی بایدن در رابطه با این فناوری است. گزارش فوربز نیز نشان میدهد که مدیران هوش مصنوعی نسبت به کاهش مقررات خوشبین هستند.
دستور اجرایی بایدن سال گذشته محدودیتهایی را در این حوزه در نظر گرفت تا از سرعت پیشرفتی که خطرناک توصیف شده بود جلویگری کند. این دستور اجرایی محدودیتهایی را برای هوش مصنوعی با پتانسیل خطرناک در نظر میگیرد، سوگیری در الگوریتمها را محدود میکند و اختیارات فدرال در مورد قدرتمندترین مدلها را افزایش میدهد.
ترامپ وعده داده که در اولین روز ورود به دولت این دستور اجرایی را لغو کند و استفاده از هوش مصنوعی برای «سانسور بیان شهروندان آمریکایی» را نیز ممنوع کند.
با این حال از آنجایی که بسیاری از پیشنیازهای این دستور اجرایی تا به امروز برآورده شده است، لغو آن تاثیر محدودتری دارد اما دولت ترامپ ممکن است برخی از این اقدامات را نیز منتفی کند که به گفته متخصصان میتواند پیامدهای خطرناکی برای استفاده گسترده از این فناوری داشته باشد.
با این حال ایالتهای آمریکا ممکن است این خلا قانونی را پر کنند. مرکز سیاست هوش مصنوعی که بر تحقیقات امنیتی متمرکز است روز چهارشنبه طی بیانیهای گفت «در پی احتمال کاهش نظارت فدرال، افزایش اقدامات ایالتی و جهانی را در حوزه تنظیمگری هوش مصنوعی در یک سال آینده انتظار دارد» و «عدم وجود مقررات فدرال در طولانی مدت ممکن است بار پیروی از قوانین بر دوش شرکتهای بینالمللی را سنگینتر کند.»
همچنین با توجه به انتقادات پیشین ایلان ماسک از رقبایی مثل اوپنایآی و گوگل، نگرانیهایی برای وضعیت این شرکتها وجود دارد. ماسک با شرکت xAI در تلاش برای پیشتازی در این عرصه است و همچنین از نفوذ چشمگیری در دولت ترامپ برخوردار خواهد بود که ممکن است گوگل و اوپنایآی را به هدفی برای دولت جدید تبدیل کند.
قانونی در آمریکا که به عنوان بند ۲۳۰ شناخته میشود در حال حاضر بار مسئولیتپذیری در قبال پستها و محتوای کاربران را از دوش شبکههای اجتماعی برداشته است. همین قانون جلودار میلیاردها دلار جریمه برای شرکتهایی مثل متا، گوگل و اسنپچت است.
ترامپ درست پیش از پایان دوران ریاست جمهوری پیشین خود تهدید کرد که در صورت عدم قانون محافظت از شبکههای اجتماعی، یک قانون مهم برای افزایش مخارج دفاعی را وتو میکند. ترامپ در آن زمان بند ۲۳۰ را «تهدیدی برای امنیت ملی و انسجام انتخابات» تعریف کرد و افزود «کشور ما در صورت بقای آن هیچوقت امن و ایمن نخواهد بود.»
تهدید او نیز به واقعیت تبدیل شد و ترامپ قانون مخارج دفاعی را وتو کرد. اما مجلس نمایندگان و سنای آمریکا با اکثریت قاطع به این وتو پاسخ داد و در واقع وتوی ترامپ بی اثر شد. در صورت سلطه جمهوریخواهان بر کنگره، حزب ترامپ و تصمیمات او از قدرت بیشتری حتی در کنگره و سنا برخوردار است.
کامیل کارلتون، مدیر سیاسی مرکز فناوری انسانی، میگوید امنیت کودکان نیز ممکن است به یکی از مسائل مهم سیاسی تبدیل شود. متا و دیگر شرکتهای فناوری به دنبال تحمیل بار مسئولیتپذیری بر اپل و گوگل هستند تا با تمهیداتی از اجرای محدودیتهای سنی و تایید هویت اطمینان حاصل کنند.
به گفته کارلتون: «ایالتهای دموکرات عموما بر مسئولیتپذیری پلتفرمها و تغییر نحوه عملکرد آنها تاکید دارند، اما در نواحی تحت رهبری جمهوری خواهان، شاهد تاکید بر کنترل والدین هستیم. پس از نظر من در حوزه امنیت آنلاین باید در انتظار یک رویکرد متفاوت باشیم.»
با این حال به گفته کارلتون این مساله در مرکز توجه هر دو حزب است و «اجماع گستردهای وجود دارد تا طراحان این محصولات آنها را از ابتدا به گونهای برای محافظت از کودکان طراحی کنند.»
تیکتاک در دوران ترامپ به لغو ممنوعیت احتمالی خود امیدوار است. البته که کنگره آمریکا مصمم به دوراهی ممنوعیت یا فروش است و انتظار نمیرود دادگاهها این قانون را لغو کنند. اما ترامپ میگوید مایل به ممنوع کردن این پلتفرم نیست. یکی از اینفلوئنسرهای محافظهکار نیز به تازگی در ارتباط زنده با طرفداران خود اعلام کرده که انتخاب ترامپ به معنی عدم ممنوعیت این پلتفرم است.
اما در واقعیت نمیتوان چندان مطمئن بود. قانون ممنوعیت یا فروش در کنگره آمریکا از حمایت هر دو حزب برخوردار بود و حالا به قانون تبدیل شده است. ترامپ برای لغو آن باید صدها نماینده جمهوریخواه کنگره را متقاعد به تغییر رویکرد خود کند. البته که این کار دور از تصور نیست اما بسیار دشوار است.
همچنین به یاد داشته باشید که این قانون امکان دیگری را برای تیکتاک فراهم کرده است: عملیاتهای آمریکایی خود را به یک شرکت آمریکایی بفروشد و تنها در خارج از آمریکا فعالیت کند. از نگاه جمهوریخواهان این حالت یک نتیجه برد برد است که در عین تحقق وعده ترامپ، کنگره هم قانون خود را حفظ میکند. در این صورت تنها بازنده شرکت بایتدنس، مالک چینی تیکتاک، است.
ترامپ در کارزار انتخاباتی سال ۲۰۲۴ خود را به عنوان «رئیس جمهور کریپتو» عرضه و تعهداتی را به این صنعت مطرح کرد.
ترامپ در گذشته بیتکوین را یک کلاهبرداری خوانده بود اما در ماه جولای در کنفرانس بیتکوین نشویل با این صنعت همراه شد. از جمله دیگر تعهدات او تبدیل ایالات متحده به یکی از قدرتهای بزرگ استخراج بیتکوین و ایجاد یک خزانه بیتکوینی برای دولت فدرال و انتخاب یک مشاور بیتکوینی بود.
همچنین یکی از مهمترین وعدههای مطلوب او برای صنعت کریپتو اخراج گری کنسلر، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار، است. این رگولاتوری فشار روز افزونی را بر کسبوکارهای رمزارزی اعمال کرده است.
همچنین ترامپ وعده آزادی راس اولبریکت، بنیانگذار بازار سیاه سیلکرود، را داده است که در حال حاضر با محکومیت حبس ابد در زندان است. سیلک رود بازارگاهی بود که کاربران در آن در کنار محصولات مختلف، به خرید و فروش مواد مخدر نیز مشغول بودند و این بازارگاه یکی از اولین خدمات آنلاینی بود که بیتکوین را به عنوان یک روش پرداخت میپذیرفت. به گفته جامعه بیتکوینی، مجازات اولبریکت بیش از حد است و باید آزاد شود.
یکی از اولین موضوعات در رابطه دولت ترامپ با شرکتهای بزرگ فناوری، سرنوشت لینا خان، مدیر کمیسیون تجارت فدرال است.
خان، که با ۳۵ سال سن به عنوان جوانترین رئیس FTC شناخته میشود، بخش مهمی از کارزار انتخاباتی ترامپ را به خود اختصاص داد. از نگاه دموکراتها، رویکرد او نسبت به قوانین ضد انحصار و کاهش قدرت شرکتی بسیار بحثبرانگیز است. گوگل، متا، آمازون و مایکروسافت همگی با چالشهای در دوران او روبرو دند که البته برخی چندان موفق نبودند.
هافمن، بنیانگذار لینکدین و حامی دموکرات، در ماه جولای به CNN گفت: «لینا خان… شخصی است که به آمریکا کمک نمیکند.» ایلان ماسک، حامی بزرگ ترامپ، نیز علاقهای به او ندارد و هفته گذشته در این باره گفت: «او به زودی اخراج میشود.»
دن آیوز، تحلیلگر شرکت خدمات مالی Wedbush، خان را «کابوسی برای بخش فناوری» توصیف کرده و به گفته او تحلیلگران بر این باورند که پایان فعالیت او امکان انعقاد قرارداد را برای غولهای فناوری فراهم میکند. او میگوید: «تاثیر ماسک روی ترامپ ممکن است خروج خان را تسهیل و تسریع کند.»
با این حال ترامپ به شکل مبهمی به مقابله با گوگل اشاره کرده و میگوید این شرکت باید «منصفتر» شود. ونس اما در این باره صحبتهای روشنتری داشته از خان به دلیل «عملکرد خیلی خوب» تقدیر کرده است.
از نگاه ونس تجزیه شرکتها راهحل خوبی برای جلوگیری از سانسور محافظهکاران است. او در ماه سپتامبر با اشاره به اکتساب یوتیوب در سال ۲۰۰۶ از سوی گوگل گفت: «وقتی شرکتهایی مثل فیسبوک و گوگل را دارید که شهروندان آمریکایی را سانسور میکنند، صحبت درمورد فرایند سیاسی را برای آمریکاییها سختتر میکنند، این یک مشکل بزرگ است. به نظرم باید یک راهحل ضد انحصار برای این موضوع وجود داشته باشد.»
ادام کواکویچ، مدیرعامل شرکت فناوری چپگرای Chamber of Progress، میگوید انتظار نمیرود که دولت جدید ترامپ تمام پروندههای ضد انحصار علیه شرکتهای بزرگ فناوری را کنار بگذارد. اما به گفته او ترمپت ممکن است «سعی کند از این پروندهها به عنوان اهرم قدرتی نسبت به شرکتها کمک بگیرد تا رفتار مطلوب او را در رابطه با بیان و نگرانیهای محتوایی داشته باشند.»
با این حال ادامه فعالیت خان در دوران ترامپ مشخص نیست و بیل کواکیک، رئیس سابق FTC، میگوید احتمال ادامه فعالیت او بیشتر از چند هفته پس از آغاز به کار دولت ترامپ «نزدیک به صفر است.»