آمریکا پاسخ چین به اوپنایآی را در لیست سیاه قرار داد
واشنگتن شرکت Zhipu چین، مهمترین استارتآپ این کشور در حوزه توسعه مدلهای بزرگ زبانی، را…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۱۹ آبان ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
در حالی که دونالد ترامپ برای بازگشت به کاخ سفید آماده میشود، مدیران و سرمایهگذاران هوش مصنوعی انتظار دارند که دولت جدید فضای بهتری را برای ساخت و فروش استارتآپهای هوش مصنوعی فراهم کند. فوربز در گزارشی به بررسی دیدگاه مدیران هوش مصنوعی و سرمایهگذاران این حوزه نسبت به تاثیر دولت ترامپ بر این صنعت پرداخته است که نشان از رویکرد مثبت مدیران و انتظار آنها برای کاهش محدودیتهای قانونی از جمله احتمال لغو دستور اجرایی بایدن در حوزه هوش مصنوعی دارد.
به گزارش پیوست، پستهای عمومی در شبکههای اجتماعی و مکالمات خصوصی رهبران هوش مصنوعی نشان میدهد که رهبران این عرصه برای تعدیل فضای رگولاتوری و افزایش محدودیتهای صادرات چیپ آماده میشوند. آنها همچنین انتظار دارند که امکان اکتساب استارتآپهای هوش مصنوعی، موضوعی که به دلیل ترس از انحصار بسیار محدود شده است، فراهم شود.
همبنیانگذاران اوپنایآی و آنتروپیک، دو استارتآپ پیشتاز هوش مصنوعی و سازنده GPT-4 و Claude3، در شبکه اجتماعی ایکس از پیروزی ترامپ و تاثیر آن بر کسبوکار خود گفتند.
سم آلتمن، مدیرعامل اوپنایآی، طی پستی گفت: «بسیار مهم است که آمریکا پیشتازی خود را در توسعه هوش مصنوعی با ارزشهای دموکراتیک حفظ کند.» جک کلارک، همبنیانگذار آنتروپیک، نیز طی پستی گفت: «آنتروپیک با دولت ترامپ و کنگره برای پیشبرد پیشتازی آمریکا در حوزه هوش مصنوعی و بحث درمورد فواید، توانمندیهای و مشکلات امنیتی احتمالی در سیستمهای پیشتاز همکاری میکند.»
یکی از تغییرات مهم دولت ترامپ را میتوان وعده او برای لغو دستور اجرایی بایدن در حوزه هوش مصنوعی دانست. ترامپ در کارزار خود گفت: «ما دستور اجرایی خطرناک بایدن که جلوی نوآوری هوش مصنوعی را میگیرد و ایدههای چپ تندرو را بر توسعه این فناوری اعمال میکند، لغو میکنیم. جمهوریخواهان در عوض از توسعه هوش مصنوعی با ریشه در آزادی بیان و شکوفایی انسان حمایت خواهند کرد.»
این دستور اجرایی که در اکتبر ۲۰۲۳ از سوی بایدن صادر شد قرار بود چارچوب اولیه رگولاتوری برای انفجار هوش مصنوعی باشد و روی ایمنی و امنیت ملی تمرکز دارد. این دستور شرکتهای هوش مصنوعی را ملزم میکند تا به دولت فدرال آمریکا درمورد خطرات احتمالی سیستمهای خود گزارش دهند که از جمله دسترسی افراد نادرست به این فناوری را شامل میشود. در حالی که کاخ سفید میگوید این دستورالعملها با هدف حمایت از نوآوری تهیه شدهاند، اما شرکتهای فناوری و بازوهای لابی این شرکتها از آن به عنوان مانع و بار اضافی یاد کردهاند.
مانو شارما، مدیرعامل استارتآپ هوش مصنوعی Labelbox، میگوید این دستور اجرایی «مقررات دشواری» را در خود جای داده است که به نظر «مستبدانه انتخاب شدهاند.»
او میگوید: «ترامپ در بدترین حالت برخی از عناصر آن را حذف میکند.» همبنیانگذار یکی دیگر از استارتآپهای پیشتاز هوش مصنوعی نیز که به شرط گمنامی در این باره صحبت کرده است میگوید دولت بایدن را باورمندان به قیامت هوش مصنوعی به تنظیم این مقررات ترغیب کردهاند. به گفته او لغو این مقررات و جایگزین کردن آنها «برای آمریکا بهتر است.»
سارا گو، همبنیانگذار و شریک مدیریت شرکت سرمایهگذاری جسورانه Conviction و یکی از سرمایهگذاران هوش مصنوعی، میگوید: «ترامپ به وضوح از رویکردی نسبت به مقررات هوش مصنوعی صحبت کرده که بیشتر حامی نوآوری است. به نظرم این مساله منطقی است. تلاش برای پیشتنظیمگری این قابلیت تنها باعث عقبماندگی آمریکا میشود. ارابه را جلوی اسب گذاشتهاند.»
لغو دستور اجرایی بایدن اما تهدیدی برای موسسه امنیت هوش مصنوعی آمریکا است که با اتکا به این دستور بنیانگذاری شد و وظیفه پیشبرد امن استفاده و همکاری هوش مصنوعی را دارد. این کنسرسیوم شامل شرکتها و موسسات تحقیقاتی از جمله اوپنایآی، آنتروپیک، گوگل، مایکروسافت و متا میشود. اوپنایآی و آنتروپیک در ماه آگوست از توافقی با این موسسه برای ارائه دسترسی زودهنگام به مدلهای جدید خود خبر دادند. اوپنایآی در سال جاری از قانون آینده نوآوری هوش مصنوعی (Future of AI Innovation) حمایت کرد که موسسه امنیت هوش مصنوعی را به عنوان بخشی از موسسه فناوری و استانداردهای ملی دائمی میکند. این قانون در ماه جولای توسط کمیته بازرگانی سنا مطرح شد اما هنوز به رای گذاشته نشده است.
آیرین سلیمان، رئیس سیاست بینالمللی شرکت Hugging Face، در مصاحبه با فوربز گفت که بسیاری از متخصصان هوش مصنوعی آماده حمایت از دولت ترامپ هستند. سلیمان افزود ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود روی بخشهای مختلف، قابل اعتماد بودن و ارزشهای آمریکایی تمرکز داشت: «اما با این وجود ما در دوران متفاوتی از هوش مصنوعی و جهان هستیم. امنیت ملی نگرانی اصلی در کاربرد هوش مصنوعی و سو استفاده از آن است. برای حفظ پیشتازی فناورانه، پاسخ به تقاضای انرژی به عنوان یکی از الزامات پیشبرد امن نوآوری در مرکز توجه است.»
ترامپ از همین حالا به سراغ فعالان صنعت هوش مصنوعی، مدیرعاملها و رهبران تجاری این حوزه رفته است. تیم گذار ترامپ و گیل اسلیتر، مشاور اقتصادی جیدی ونس و مایکل کراتسیوس، مدیر مسئول شرکت Scale AI، به سراغ سیاستهای فناوری رفتهاند. کراتسیوس پیشتر به عنوان مسئول ارشد فناوری در اداره علوم و سیاست فناوری کاخ سفید شناخته میشد و پیش از آن هم در شرکت سرمایهگذاری جسورانه Theil Capital فعالیت داشته است.
ایلان ماسک نیز به همراه جیکوب هلبرگ، مشاور شرکت Palantir، براساس گزارشها بخشی از گروه کوچکی از مشاوران ترامپ در موضوعات مختلف از جمله هوش مصنوعی است. ماسک در گذشته رویکرد حامی تنظیمگری را در این حوزه در پیش گرفته بود. او سال گذشته درمورد «خطر تمدنی» هوش مصنوعی برای جوامع به سناتورهای آمریکا هشدار داد. ماسک همچنین از قانون امنیت هوش مصنوعی کالیفرنیا حمایت کرده است.
دن هندریکس، رئیس مرکز امنیت هوش مصنوعی و یکی از مشاوران شرکت هوش مصنوعی xAI ماسک، میگوید: «دولت پیشین ترامپ گامهایی به سمت حاکمیت درست هوش مصنوعی برداشت» که از آن جمله میتوان به محدودیتهای صادرات نیمهرسانا اشاره کرد.
موضوع صادرات و محدودیتهای چیپ نیز احتمالا به یکی از مسائل مهم در دولت ترامپ تبدیل میشوند. شرکتها و بنیانگذاران هوش مصنوعی حتی پیش از انتخاب ترامپ نیز از سیاستهای حامی تولید و نوآوری در آمریکا حمایت کردهاند. آلتمن در نوشتهای برای واشنگتن پست در ماه جولای گفت که «ما باید یک سیاست دیپلماسی منسجم تجاری برای هوش مصنوعی توسعه دهیم» که سیاستهایی پیرامون سرمایهگذاری خارجی در سیستمهای هوش مصنوعی و محدودیت صادرات فناوری از جمله میکروچیپها و دادههای آموزشی را شامل شود.
یکی دیگر از حوزههای مورد توجه بنیانگذاران و سرمایهگذاران هوش مصنوعی، تغییر استراتژی کمیسیون بازرگانی فدرال است. فعالان این حوزه به پایان فعالیت لینا خان، مدیر این کمیسیون باور دارند. راب تووز، از سرمایهگذاران هوش مصنوعی، میگوید: «به نظرم میتوان فرض را بر آن گذاشت که فشار ضد انحصار به شکل قابل توجهی کاهش پیدا میکند و گوگل، آمازون، مایکروسافت و متا قرار است دوباره به اکتساب واقعی بپردازند.»
به گفته او دیگر نیاز به اکتسابهای عجیبی مثل Adept AI و Character AI نیستیم که بنیانگذاران آنها به آمازون و گوگل ملحق شدهاند اما استارتآپ به شکل جداگانه فعالیت خود را ادامه میدهد. تووز افود: «به نظرم استارتآپهای هوش مصنوعی زیادی اکتساب میشوند.» می هبیب، همبنیانگذار و مدیرعامل استراتآپ Writer، نیز با این پیشبینی موافق است و به گفته او اکتساب و خریدهای بیشتر به تقویت این اکوسیستم کمک میکند. او میگوید: «به نظرم این نعمتی برای برای اکوسیستم فناوری است.»
با این حال سیاستهای هوش مصنوعی دولت ترامپ باید بین رویکرد محافظهکار ماسک و رویکرد آزاد جیدی ونس، معاون ترامپ، تعادل ایجاد کنند. ونس به عنوان یکی از حامیان فناوری متنباز شناخته میشود. او در ماه جولای در سنای آمریکا گفت که نگران «تنظیمگری بیش از حدی است که دست پیشتازان ما را میبندد و کار را برای فعالان جدید هم سختتر میکند.» رویکرد متنباز ونس پیامدهای مهمی برای استارتآپ دارد اما در مقابل این رویکرد هم اقدامات ضد انحصار خان را در FTC شاهد هستیم.
مدیران فناوری همچنین به کاهش پیشنیازهای در دوران ریاست جمهوری ترامپ اشاره میکنند. به گفته آنها در دروان ترامپ به ویژه برای استفاده از هوش مصنوعی در حوزه درمان با محدودیتهای کمتری روبرو خواهند بود و برای مثال این محدودیتها در موارد ضروری از جمله ارتباط با بیمار اعمال میشوند.