نشان: بهجای انتساب دستاوردهای بخش خصوصی به فیلترینگ دلایل واقعی محدودیتها را بگویید
نشان در بیانیهای نسبت به صحبتهای رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی که رشد…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۳ آبان ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
خرید کل سهام پلتفرم محتوای صوتی نوار توسط بنیانگذاران، به منظور کسب اختیارات بیشتر برای اعمال تغییرات گسترده در این پلتفرم عنوان شده است. از نظر بنیانگذاران نوار، کتاب صوتی تنها بخش و حوزه فعالیت نبوده و نیست و آنها قصد دارند که وارد بخشهایی جدیدی از بازار محتوای صوتی اعم از پادکست و موسیقی شوند. طبق گفته موسسان نوار، آنها رقبای خود را در سالهای پیش رو کستباکس و اسپاتیفای میبینند.
بنیانگذاران نوار در گفتوگو با پیوست اعلام کردند که اگزیت سرآوا از نوار یک تجربه همکاری خوب و موثری است که علاوه بر تاثیر و کارکرد مالی موجب شبکهسازی نیز شده است.
ساختار سهامداری نوار، این پلتفرم محتوای صوتی ۱۰ ساله در طول این سالها طبق روال طبیعی سرمایهگذاری در استارتآپها دستخوش تغییرات و حضور سرمایهگذران جدید بوده است. اما اخیرا با اگزیت سرآوا و دوباره سهام این پلتفرم به بنیانگذاران آن بازگشت.
حمیدرضا شربتیان، همبنیانگذار پلتفرم نوار در رابطه با تخصیص سهام کل به بنیانگذاران نوار گفت: سرمایهگذاران و VCها در طول مدت حضورشان قطعاً برنامههایی برای خروج دارند، برنامه سرمایهگذاران نوار نیز به پایان رسیده بود و خروج آنها با ثبت تجربه همکاری موفق برای طرفین به اتمام رسید.
طبق گفته شربتیان شرکت سرمایهگذاری سرآوا پس از راند نخست در دو راند دیگر نیز به عنوان سرمایهگذار در نوار شرکت داشت. شربتیان جذب سرمایه برای پلتفرم نوار را در سه مرحله، فرآیندی موثر و جذاب توصیف کرد که علاوه بر کارکرد و تاثیر مالی موجب شبکهسازی برای این پلتفرم نیز شده است.
صندوق توسعه فناوریهای نوین، همآوا، اینترنشنال و شرکت پامگرنت به عنوان سرمایهگذار خارجی در کنار سرآوا از دیگر سهامداران نوار بودند که همه این اسامی در راند سوم در ساختار سهامی پلتفرم نوار شرکت داشتند.
او چشمانداز بازار محتوای صوتی را مثبت قلمداد کرد و اعلام داشت که تیم نوار برای آینده برنامههایی دارد. بنیانگذار پلتفرم نوار خریداری کل سهام توسط خودشان را عاملی دانست که موجب برخورداری بیشتر آنها از اختیارات برای مدیریت و تحقق اهداف و برنامهها میشود.
طبق گفته آرش صباحت، همبنیانگذار و مدیر فنی این پلتفرم، اولین سرمایهگذار نوار شرکت آواتک بود که بعدا به همآوا تغییر نام داد. سرآوا و صندوق فناوریهای نوین از دیگر سرمایهگذارانی بودند که در راند اول روی ایده نوار سرمایهگذاری کردند.
صباحت، ایده شکلگیری پلتفرم نوار را از درون گروه دوستانه سهنفرهای تعریف کرد که از پیش نیز همکار بودند و سپس حمیدرضا شربتیان در آواتک با این گروه همکاری کرده است. او نیمه دوم سال ۹۳ را آغاز تشکیل تیم، اجرای ایده و کار روی محصول دانست تا اینکه در سال ۹۴ موضوع سرمایهگذاری روی نوار مطرح شد.
شربتیان اعلام کرد ۷۰ درصد سهام نوار تا پیش از این به VCها و سرمایهگذاران اختصاص داشت که اکنون هیچ کدام از سرمایهگذاران پیشین در Cap Table نوار حضور ندارند. بنیانگذاران نوار در حال حاضر سهامداران کلی سهم نوار هستند.
شربتیان همچنین افزود: در سالهای گذشته علاوهبر سرآوا سرمایهگذارهای دیگری هم کنار ما بودند که هر یک به نوعی به ما کمک کردند. این همکاریها تجارب بینظیری بود که باعث شد تا ابعادی از کسب و کار را ببینم که تا پیش از این برایمان کمتر واضح بوده است. او اشاره داشت که هر همکاری و شراکتی فراز و فرودهایی دارد که طبیعی است و ما شاهد رفتار حرفهای بودیم و از این بابت خوشحالیم.
بر اساس آمار ارائه شده از سمت بنیانگذاران پلتفرم نوار در این ۱۰ سال بیش از یک میلیون نفر حداقل یک کتاب از نوار شنیدهاند.
شربتیان گفت: طرز تفکر و راهبرد موسسان نوار این است که بازار محتوای صوتی را صرفا کتاب صوتی نمیدیدند و نمیبینند. به نظر او این بازار شامل بخشهای بزرگ دیگری است که هنوز فعال نشده و حتی بخشهایی وجود دارد که در ایران هنوز آغاز نشده است. این زمینهها برای ورود، فعالیت و حتی رشد نوار در این مسیر پیش رو از سمت موسسان جذاب تلقی شده است.
او با تاکید روی این موضوع که بازار ما تنها کتاب صوتی نیست، رقبای خود را در سالهای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ اسپاتیفای و کستباکس معرفی کرد. شربتیان اشاره کرد که با ورود به بخشهای جدید، نوار شامل اتفاقات تازه و تغییراتی خواهد شد.
موسیقی و پادکست بخشهایی از این بازار محتوایی است که برای هیات مدیره نوار جذابیت بسیاری دارد و این دو از مواردی است که در برنامه آینده نوار لحاظ شده است.
او درباره تجربه ۱۰ سال فعالیت در نوار گفت: پلتفرم نوار توانسته برای کسانی که با دنیای کتاب آشنا نبودند ارزشی خلق کند و برای شنیدن محتوایی که برای زندگی آنها موثر است کمککننده باشد. همین موضوع عاملی است که ما را در نوار سرپا نگه داشته است.
صباحت در رابطه با توسعه پلتفرم نوار گفت: دغدغه و تمرکز موسسان همیشه پیشرفت نوار بوده است. او توسعه را با محدودیتهایی همراه دانست که تنها در مسائل مالی و چالشهای جذب سرمایه خلاصه نمیشود. مهاجرت نیروی متخصص انسانی از موارد بسیار مهمی است که صباحت وقوع پرتکرار آن را در سالهای اخیر مانع بزرگ پیشبرد مسیر توسعه برشمرد که نمیتوان از اهمیت آن چشم پوشید. طبق گفته او حدود ۸۰ درصد نیروی فنی این مجموعه در هفت سال گذشته مهاجرت کردهاند.
کتاب تنها بخش بازار محتوای صوتی نوار نیست اما تاکنون تمرکزی که وجود داشته روی کتاب بوده است. نوار طبق ادعای موسسان بزرگترین سرویس اشتراک کتاب را ارائه می دهد و بخشهای دیگری از بازار محتوای صوتی را در نظر دارد که می خواهد به آنها ورود کند کمااینکه قبلا نیز در این بخشها کارهایی انجام شده است. موسیقی و پادکست بخشهایی از این بازار محتوایی است که برای موسسان نوار جذابیت دارد و این دو از مواردی است که در برنامه آینده نوار لحاظ شده است.
اضافه شدن حوزههای جدید و اعمال یکسری دگرگونی در سبک کاری نوار، بیزینس مدل آنها را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد. تا به اینجا که تمرکز روی کتاب بوده است بیزینس مدل تعریف شده روی اشتراک بود و حالا که خبرها حاکی از رونمایی بخش موسیقی و پادکست است باید شاهد تغییراتی در بخش درآمدی این مجموعه نیز بود. البته که شربتیان با اهتمام به ایجاد تغییر در بیزینس مدل، اشتراک را پایه و اساسی برای راهیابی سهلتر به زمینههای جدید دانست.
صباحت سهامداری موسسان نوار را لازمه به نتیجه رساندن اقدامات و اهداف بنیانگذاران خواند و با وجود این تصمیم، رشد را مسلما نیازمند جذب سرمایه و حضور سرمایهگذار استراتژیک که در پیشرفت و ارتقای سطح کمی و کیفی پلتفرم موثر است کمک کننده قلمداد کرد.
صباحت وضعیت فعلی اکوسیستم استارتآپی را متاثر از شرایط اقتصاد کلان کشور دانست که همین وضعیت موجود عاملی است تا سرمایهگذاران چه VCها و چه افرادی که به صورت شخصی قصد سرمایهگذاری دارند به سمت بازارهای جایگزین سوق داده شوند و آنجا را موقعیت بهتر و جذابی برای سرمایهگذاری تلقی کنند.
همبنیانگذار نوار، کاهش میزان سرمایهگذاریهای انجام شده طی ۱۰ سال اخیر در این اکوسیستم را نشاندهنده وضعیت این بازار و تاثیرپذیری آن از اقتصاد کشور برشمرد و در این باره گفت: سرمایهگذاریها به شکلی که چندین سال پیش صورت میگرفت دیگر انجام نمیشود. پامگرنت، این شرکت سوئدی یکی از سرمایهگذاران خارجی نوار بود که در ادامه به شکلی که در ابتدا سرمایهگذاری کرده بود همکاری ادامه نیافت. زیرا برای سرمایهگذار خارجی که مقدار سرمایه آن به ریال تبدیل شده و پیرو نوسانات بازار ارز، ارزش پولی کاهش مییابد منطقی نیست که در این اکوسیستم سرمایهگذاری کند.
شربتیان نیز با استناد به گزارش انجمن سرمایهگذاران خطرپذیر گفت که هرچند میزان سرمایهگذاری به لحاظ ریالی رشد داشته است اما به خاطر کاهش ارزش پول کشور و همچنین افزایش تعداد شرکتهای دانشبنیان میزان سرمایهگذاری به لحاظ ارزشی کاهش مطرح شده است.
شربتیان سرچشمه سرمایهگذاری خطرپذیر را سرریز نقدینگی خواند و راهحل مشکلات اکوسیستم را رجوع به ریشهها دانست. به زعم او قوانین مصوب در این زمینه و حتی حمایتهای صورت گرفته نیز تلاشی به منظور تعدیل بازاری بود که از ابتدا به درستی شکل نگرفته است. در موقعیتی که VCها به فکر خروج و سرمایهگذاری روی استارتآپهای دیگری هستند برنامه مشخصی برای ورود و خروج سرمایه وجود ندارد. از سوی دیگر راه برای ورود به بازار سرمایه هم تقریبا ناشدنی است و از همین رو سرمایهگذاران برای خروج با کسب حاشیه سود مناسب با موانع جدی در این بازار رو به رو هستند.
او معتقد است سرریز نقدینگی کافی برای انجام اینگونه سرمایهگذاریها وجود نداشته اما به هر حال عدهای تلاش کردند که این سبک از سرمایهگذاری اتفاق بیفتد که انتهای این برنامه به خوبی چیده نشده است.
بنیانگذار نوار تداوم این شیوه از سرمایهگذاری را برای افق آینده اقتصادی کشور، سرمایهگذاران و کارآفرینان با سختی همراه دانست.
شربتیان یکی دیگر از چالشهای فعالان این حوزه را نبود فرهنگ درست ادغام و تملیک معرفی کرد که موجب وارد آمدن ضربههای متعدد به اکوسیستم شده است. او رواج این فرهنگ را به ویژه در شرایط دشوار برای ویسیها موثر و برای تمامی فعلان این حوزه کمککننده خواند.
شربتیان با ذکر مصداق از سرآوا و شیوه خروج این VC از کسب و کارهای مختلف که ورود به بازار بورس نیز میسر نشده است افق پیش روی سرمایهگذارها و به طور کلی اکوسیستم را از IPO شدن بعید خواند.