کمپینهای رفتاری جهت مصرف بهینه انرژی؛ استفاده بهینه با آگاهی
کمپینهای رفتاری با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد صرفهجویی انرژی در سطح جهانی از…
۱ آذر ۱۴۰۳
۲۲ مهر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
بایجو بات (Baiju Bhatt) همبنیانگذار پلفترم معاملاتی رابینهود فعالیتهای تازهای را دنبال میکند و به تازگی پست مدیر ارشد بازرگانی را در این پلتفرم ۲۳ میلیارد دلاری رها کرده است تا مسیر جدیدی را در آسمان جهان دنبال کند.
به گزارش پیوست به نقل از فستکمپانی، بات با یک قمار جسورانه جدید در قالب استارتآپ Aetherflux در تلاش است تا انرژی خورشیدی را از فضا به مناطق دور افتاده بتاباند و نیاز انرژی را در این مناطق تامین کند. هدف نهایی ساخت شبکهای شبیه به استارلینک برای انرژی خورشیدی است.
این شبکه که در مدار پایینی زمین تشکیل میشود ماهوارههای متعددی با صفحههای خورشیدی را شامل میشود و با لیزر مادون قمرز آنها را به گیرندههای کوچک روی زمین میتاباند. اولین کاربرد احتمالی این طرح در حوزه نظامی است اما بنیانگذار آن امیدوار است روزی انرژی تجدیدپذیر را در اختیار شهروندان و استفاده تجاری بگذارد.
بات ۳۹ ساله که به عنوان بنیانگذار و مدیرعامل این شرکت فعالیت میکند، میگوید: «ماموریت ما این است که ایده انرژی خورشیدی در فضا را از داستانهای علمی تخیلی برداشته و به یک محصول واقعی تجاری تبدیل کنیم.»
اما این مسیر به آرامی پیش میرود. بات که ثروتش حدود ۲ میلیارد دلار برآورد میشود در مرحله بذری حدود ۱۰ میلیون دلار از ثروت خود را به این پروژه اختصاص داده است. او امیدوار است تا این فناوری در سال ۲۰۲۶ به مرحله آزمایش برسد و حداکثر چهار کیلووات انرژی را از ارتفاع ۳۴۲ مایل به یک پایگاه ۳۳ پایی روی زمین ارسال کند (این مقدار انرژی میتواند مصرف یک خانه سهخوابه معمولی را تامین کند.) اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، این شرکت ماهوارههای بزرگتری را آزمایش میکند.
بات میگوید: «ما تنها یک نیروگاه برق نیستیم بلکه درواقع در حال ساخت خطوط برق هستیم. از لحاظ فنی به نظر ما این کار شدنی است. اما انجامش دشوار است. بسیار سخت و قرار نیست شکست بخوریم.»
بات ایده طرح خود را برگرفته از نویسنده داستانهای علمی تخیلی آیزک آسیموف و داستان کوتاه Reason از او میداند. در دهه ۱۹۷۰، ناسا و وزارت انرژی ایالات متحده نیز ایده یک فضاپیما با صفحههای خورشیدی بزرگ در مدار بالایی را بررسی کرد تا انرژی را از طریق مایکروویو یا ریزموجها به زمین منتقل کند. این هدف هیچوقت محقق نشد و ابعاد دیش آنتن مورد نیا برای متمرکز کردن و دریافت انرژی مشکلساز بود.
بات در بلاگ خود مینویسد: «ما رویکرد متفاوتی را در پیش گرفتهایم. ما در حال ساخت یک منظومه از ماهوارههای کوچک در مدار پایینی زمین هستیم که در کنار هم برای انتقال انرژی به تعداد زیادی پایگاه کوچک زمینی فعالیت میکنند. به جای انتقال انرژی از طریق ریزموجهاه، ما از لیزرهای مادونقمرز استفاده میکنیم که امکان خروجی انرژی بالاتر و ردپای کوچکتر در زمین را فراهم میکنند. این طرح با ایده پدربزرگ شما از مفهوم انرژی خورشیدی در فضا تفاوت دارد.»
با این حال بات تنها فعالی نیست که در حوزه این فناوری تلاش میکند. انرژی خورشیدی در فضا با وجود اینکه هنوز در مرحله آزمایشی است باعث جلب توجه بسیاری برای جلوگیری از تغییرات اقلیمی و تامین تقاضای انرژی شده است. بات میگوید: «یکی از بزرگترین مشکلات انرژی خورشیدی، ناپیوسته بودن آن است.» در فضا اما این انرژی همیشه در دسترس است و دیگر مشکلات آب و هوایی، پوشش ابری و تاریکی هم مشکل ساز نمیشوند. سال گذشته پژوهشگران CalTech برای اولین بار انرژی خورشیدی را از فضا به زمین تاباندند و مطالعات دیگری نیز در سراسر جهان در حال انجام است. بات همچنین یکی از سرمایهگذاران شرکت Reflect Orbital است که میخواهد با ساخت آینههای فضایی، نور خورشید را در طول شب به مزارع سطح زمین بتاباند.
با وجود موفقیت بات با رابینهود، تازهترین اقدام خطرپذیر او را میتوان بازگشت به ریشه اصلی او دانست که باعث شد او تحصیلات فیزیک و ریاضیات خود را از دانشگاه استنفورد دریافت کند.
بات که پدرش در مرکز تحقیقات لانگلی (Langley) ناسا فعالیت داشته است، میگوید: «من تمام عمرم عاشق فضا بودم. من با این چیزها بزرگ شدم. من این رویا را داشتم که بالاخره سراغ فضا میروم.»