بایدن کارخانههای نیمهرسانا را از بازبینیهای محیطزیستی مستثنی کرد
جو بایدن، رئيس جمهور آمریکا، روز جمعه قانونی را به امضا رساند که براساس آن…
۱۲ مهر ۱۴۰۳
۱۱ مهر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
ایران جایگاه مناسبی در حوزه مشارکت مردمی طبق گزارشهای بینالمللی ندارد اما عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی معتقد است میزان مشارکت مردمی در ایران بالاست.
به گزارش پیوست، در نشست اولین دوره اعطای جایزه نوآوری اجتماعی دبیر شواری سیاستگذاری جانا و عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، مصطفی زمانیان گفت: براساس رتبهبندی جهانی ما جایگاه شایستهای در حوزه مشارکت مردمی نداریم. یکی از دلایلی که ما نتوانستهایم صحنه و میدان مشارکت مردمی را آماده کنیم، این است که تجلی و نمادسازی قدرتمندی از الگوهای موفق مشارکت مردمی در کشور ارائه ندادهایم.
زمانیان اشاره کرد: ما در حوزههایی که توانستیم نمادسازی کنیم برای دنیا الگو ایجاد کردیم مثل حوزه پزشکی، نانو فناوری، زیست فناوری، موشکی و سایر حوزههایی که کشور خودش را در جایگاه طراز عمومی تعریف کرد. مثلا تشکیل بانک قرضالحسنه نمونه خوبی از این موضوع است. برای الگوهای مشارکتی در مدیریت بحران از نمونههای خارجی مثال میزنیم با اینکه در کشور خودمان نمونههای موفق زیادی داریم مثل صندوقهای بسیار متععدی که مردمنهاد ایجاد شده است.
دبیر شواری سیاستگذاری جانا با اشاره به جشنواره جایزه جانا ادامه داد: یکی از اقدامات موثر در مسیر الگوسازی از نمونههای موفق، برگزاری جوایز در دنیا است. براساس تجربیات موفق در دنیا بنا را گذاشتیم که ما هم الگوهای مشارکت موفق مردم را بشناسیم، تجلیل کنیم، معرفی و تکثیر کنیم. این الگوها موفق بودهاند و اثر اجتماعی خودشان را در سطح جامعه به اثبات رساندهاند؛ این موضوع، هسته اولیه شکلگیری جایزه نوآوری بوده است. سعی شد این جایزه متناسب با رفتارشناسی جامعه ایران کاملا غیردولتی برگزار شود. البته بخشهای مختلف سازمانهای دولتی هم به این موضوع کمک کردند.
او با اشاره به نقش دولت در این حوزه گفت: امیدواریم دولت هم حمایت خودش را از این رویدادها ادامه بدهد، زیرا تشکلهای مردمنهاد پیمانکار دولت نیستند، بلکه شرکای راهبردی دولت هستند و هر کشوری که بتواند از ظرفیت مردمنهاد بهتر استفاده کند، در امر اداره کشور موفقتر عمل میکند.
محمدمهدی جعفری، دبیرکل جشنواره جانا با اشاره به تغییر سبک زندگی افراد گفت: تغییرات تکنولوژی در کشور و سبک زندگی چالشها و فرصتهای نوظهور اجتماعی ایجاد کرده است؛ برای کنار آمدن با این چالشها باید از نوآوری استفاده کنیم زیرا درحال حاضر با نقطه مطلوب خیلی فاصله داریم.
به گفته او، مجموعههای مردمی اولویتی برای استفاده از طرح نوآوری برای حل چالشها ندارند اما لازم است در کنار توسعه و خلق ثروت، اثربخشی اجتماعی و نوآوری را هم ترویج کنیم. او گفت: یکی از چالشها این است که این موضوع در کشور برجسته نشده است و ابزارهای توسعه این حوزه مانند قوانین رشد نکرده است.
جعفری با تاکید بر اهمیت جایزه در رشد این حوزه اشاره کرد: در دنیا بیش از هزار و ۵۰۰ جایزه را بررسی کردهایم و نتیجه گرفتیم از ابزار جایزه برای کمک به دیده شدن این موضوع استفاده کنیم. نوآوری اجتماعی اینگونه تعریف میشود؛ ایدهها و طرحهای نوآورانهای که زمینه حل مسائل اجتماعی موثر هستند و در توسعه آنها نگاه اجتماعی و اثربخشی اجتماعی بر نگاه اقتصادی برتری دارد. کسانی به عنوان نوآور اجتماعی شناخته میشوند که دغدغهمندانه نسبت به حل مسائل اجتماعی مواجه شوند و با استفاده از خلاقیت مسائل را حل کنند.
دبیرکل جشنواره جانا با تاکید بر معرفی قهرمانان در این جشنواره ادامه داد: تلاش برای معرفی قهرمانان یکی از اهداف اصلی ما است؛ ما نیاز داریم قهرمانان این عرصه را به کشور معرفی کنیم. بر همین اساس در پنج محور جانا فعالیت میکند؛ محور اول کسبوکارهای اجتماعی است، این کسبوکارها هدفشان حل مسائل اجتماعی قشر خاصی در کشور است. محور دوم کسبوکارهای اجتماعی موضوع محور است این دسته فعالیتشان درباره عموم مردم است. محور سوم محصولات و خدمات اجتماع محور و آخری محصولات و خدمات جامعه محور است که به مسائل اجتماعی که کل جامعه با آن مواجه است، میپردازد.
جعفری درباره منتخبین جشنواره گفت: منتخبین در سه سطح معرفی میشوند؛ سطح اول جایزه امید جانا، جایزه سپهر جانا و جایزه شمس جانا.
به گفته او، دبیرخانه جانا به صورت دائمی فعالیت میکند و بعد از اتمام این رویداد باز هم به فعالیتش ادامه میدهد. در جانا دنبال ترویج طرحهای پیادهسازی مخصوصا بین جوانان هستیم، در همین راستا جایزه جانا را بین دانشجویان و دانشآموزان هم اجرا کردیم.
در نهایت محمد رسولی، دبیر جشنواره جانا درباره فعالیتهای جانا گفت: فعالیت جانا از سال ۱۴۰۰ شروع شد و شهریور ۱۴۰۱، این جشنواره افتتاح شد. در مرحله اول ۸۴۱ طرح در جانا داشتیم بعد از رصد طرحها از طریق شورا به ۱۷۶ طرح رسید. هر طرح توسط چهار ارزیاب، ارزیابی شد و طبق ۱۰ شاخص، ۵۴ طرح نهایی نامزد شد و براساس بررسی کمیتهها در شورا به ۲۱ طرح نهایی رسید.
محمدمهدی جعفری، دبیرکل جشنواره جانا در پاسخ به سوال پیوست مبنیبر اینکه طرحهایی که تایید نشدند چه اتفاقی میافتد گفت: یکی از اهداف ما در ایجاد جشنواره جانا این بود که فعالان عرضه نوآوری اجتماعی در یک بستر دور هم جمع شوند و صدای واحد داشته باشند. ما در تلاش هستیم به رشد سایر مجموعهها هم کمک کنیم و از آنها حمایت کنیم. درباره همه طرحها در شورا صحبت شده و ما هدفمان این است که بازخورد کمیته ارزیابی را به طرحها بازخورد دهیم. ما در دبیر خانه جانا با مجموعههایی که بتوانند کمک کنند ارتباط گرفتهایم که به این طرحها کمک کنند.