skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

سخت و آسان برنامه‌ها

میثم قاسمی تحریریه

۹ مهر ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

شماره ۱۲۷

صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات مانند دیگر صنایع و رشته‌ها، مملو است از اسناد بالادستی که قرار است راهگشا و راهنمای عمل باشند. هرچند برخی از این اسناد هیچ‌گاه در اختیار عموم قرار نمی‌گیرند و معلوم نیست چطور باید به آنها عمل کرد وقتی نمی‌دانیم مفادشان چیست.

از جمله اسناد مهمی که صنعت ICT در این سال‌ها به خود دیده، سند «طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات» است که راهنمای عمل دولت بوده و البته هرچه منتقدان گفته‌اند، با این جمله که «جزو اهداف شبکه ملی اطلاعات است» نادیده گرفته شده است.

اهداف اجرایی این سند را که برای افق ۱۴۰۴ طراحی شده‌اند به طور کلی می‌توان به دو بخش تقسیم کرد؛ بخش آسان و بخش سخت. بخش آسان شامل آن دسته از اهدافی می‌شود که محدودیت دسترسی کاربران به اینترنت را به دنبال دارد. چندنرخی شدن پهنای باند، محدودیت پلتفرم‌های خارجی، کاهش سهم پیام‌رسان‌های خارجی و کلاً پهنای باند بین‌الملل از جمله اهدافی به شمار می‌روند که در این سند آمده و می‌توان گفت حتی پیش از سال ۱۴۰۴ همگی محقق شده‌اند.

اما بخش سخت اهداف، آنهایی است که به افزایش پوشش، تامین امنیت، افزایش سهم زبان فارسی در وب و ایجاد قطب مراکز داده اشاره دارد.

اهداف دسته اول از این رو ساده هستند که تصمیم‌گیری درباره آنها در یک جلسه انجام می‌شود و بعد هیچ‌کس مسئولیت‌شان را گردن نمی‌گیرد. اما اهداف دسته دوم مستلزم برنامه‌ریزی‌های طولانی‌مدت، صرف هزینه و مدیریت قوی هستند که جملگی در شرایط فعلی اگر نگوییم نایاب، کمیاب هستند. به خصوص در بخش دولتی کمتر اراده‌ای برای تحقق این اهداف دیده می‌شود. البته در بخش اهداف سخت، اقدامات نمایشی کم انجام نشده است. افتتاح‌ها و رونمایی‌های متعددی در یک دهه اخیر شاهد بوده‌ایم که اگر نیمی از آنها واقعیت داشتند، وضعیت امروز ما کاملاً متفاوت بود.

در میان این سندبازی‌ها، بخش غیردولتی هم وجود دارد که معمولاً مقرر می‌شود دولت با استفاده از توان این بخش، طرح‌های خود را به سرانجام رساند. این تکلیف هم باز شامل همان دو دسته فوق می‌شود. اگر قرار باشد نرم‌افزاری برای فیلترینگ نوشته یا خریداری شود، حتماً بخش غیردولتی وارد می‌شود و نام‌های آشنایی در این زمینه داریم؛ اما اگر قرار بر سرمایه‌گذاری زیربنایی باشد، بخش غیردولتی علاقه‌ای نشان نمی‌دهد و به‌سرعت خود را کنار می‌کشد.

و سرانجام بیرون از این دایره، بخش خصوصی قرار دارد که اگر کاری انجام می‌شود، در آنجاست؛ البته اگر دولت اجازه دهد.
بخش خصوصی که هر روز از نظر مالی ضعیف‌تر می‌شود و با مهاجرت نیروی انسانی دست به گریبان است، بر اساس برنامه هفتم توسعه باید سالانه ۱۱ درصد رشد برای این بخش رقم بزند و اقتصاد دیجیتالی را توسعه دهد. آیا می‌تواند؟

این مطلب در شماره ۱۲۷ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۱۲۷ پیوست
دانلود نسخه PDF
https://pvst.ir/j2j
میثم قاسمیتحریریه

    سال ۸۱ رشته مهندسی را رها کردم به شوق روزنامه‌نگاری. از همان سال تاکنون، در حوزه‌های مختلفی مانند سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، گردشگری، ورزشی و... در رسانه‌هایی مانند همشهری، حیات‌نو، توسعه، عصر ارتباط و... کار کرده‌ام. از میانه سال ۹۲ و پس از حدود ۳ سال دوری از حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به پیوست آمدم و دوباره روزنامه‌نگار این رشته شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو