فعالان حوزه تجارت الکترونیکی: قاچاق کالا اصلیترین چالش این حوزه است
فعالان حوزه تجارت الکترونیکی معتقد هستند که اصلیترین عامل رشد نکردن این حوزه، قاچاق کالا…
۲۸ شهریور ۱۴۰۳
۲۹ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
فایننشال تایمز میگوید در طول یک سال گذشته نرخ ورشکستگی و فروپاشی استارتآپهای آمریکا ۶۰ درصد افزایش یافته است. آمار نشان میدهد که سرمایههای جذب شده در سالهای سرشار از حمایت ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ به پایان رسیدهاند و حالا میلیونها نیروی کار مشغول در استارتآپهای تحت حمایت صندوقهای جسورانه در معرض خطر قرار دارند. ادامه دار شدن روند ورشکستگیها میتواند به دیگر بخشهای اقتصاد سرایت کند.
به گزارش پیوست، براساس دادههای شرکت Carta که خدماتی را در اختیار شرکتهای خصوصی قرار میدهد،حتی با وجود تزریق میلیاردها دلا سرمایه جسورانه به فعالان هوش مصنوعی، ورشکستگی استارتآپها به اوج خود رسیده است.
شرکت Carta میگوید ۲۵۴ مورد از مشتریانش که از حمایت صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه برخوردار بودند در سه ماهه اول سال ورشکسته شدهاند. نرخ ورشکستگیها نسبت به سال ۲۰۱۹ و زمانی که Carta شروع به زیر نظر گرفتن ورشکستگیها کرد ۷ برابر افزایش یافته است.
شرکت فناوری مالی Tally هفته گذشته به آخرین قربانی این موج تبدیل شد. این شرکت که حدود ۹ سال ابزارهای مدیریت اعتبار را در اختیار مشتریان قرار میداد، در آخرین دور جذب سرمایه سال ۲۰۲۲ را با جذب ۱۷۰ میلیون دلار به پایان رساند و حدود ۸۵۵ میلیون دلار ارزشگذاری شد.
جیسون براون، بنیانگذار Tally، طی پستی در لینکدین گفت «توان تامین سرمایه مورد نیاز برای ادامه فعالیتهایمان را نداریم.»
این شرکت خدمات مالی به لیست بلندبالای فروپاشیها در یک سال گذشته اضافه میشود و در این لیست نامهای بزرگی مثل وبسایت پخش آنلاین Caffeine، با بیش از ۲۵۰ میلیون دلار سرمایه از منابعی مثل اندرسن هورویتز، فاکس و Sanabil Investments، یکی از بازوهای صندوق ثروت ملی عربستان سعودی، استارتآپ سلامت Olive با ارزشگذاری حدود ۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ و شرکت باربری Convoy با ارزشگذاری ۳.۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ در آن حضور دارند.
اما شاید مهمترین فروپاشی سالهای اخیر را بتوان به WeWork، با حدود ۱۶ میلیارد دلار جذب سرمایه از طریق بدهی و سهام، نسبت داد که نوامبر سال گذشته پس از عرضه عمومی در سال ۲۰۲۱ به کار خود پایان داد.
این روند فروپاشی بخشی از فرایند انطباق استارتآپها است که افزایش نرخ بهره در سال ۲۰۲۲ آغازگر آن بود. سرمایهگذاری صندوقهای جسورانه در شرکتهای تازهکار به حداقل خود رسیده و وامهای جسوانه نیز به دنبال فروپاشی بانک سیلیکونولی در سال گذشته در سطح حداقلی است. همین مساله بسیاری از استارتآپها را با مشکل مواجه کرده است.
هیلی جونز، نایبرئیس شرکت مشاوره Kruze که حسابرسی صدها استارتآپ تحت حمایت صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه را برعهده دارد، می گوید VCها در سالهای انفجار فناوری به بنیانگذاران توصیه میکردند تا با جذب سرمایه هرچه بیشتر، ارزشگذاری را افزایش دهند. او میگوید «محیط دیوانهواری برای جذب سرمایه بود» و «VC و بنیانگذاران همیشه انگیزه مشابهی نداشتند.»
حال نوبت به خماری پس از مستی رسیده است. تحلیلگران بانک مورگان استنلی میگویند دلیل اصلی افزایش ورشکستگیها «تعداد بسیار بالای شرکتهایی است که در طول سالهای ۲۰۲۱-۲۰۲۲ مقدار زیادی پول جذب کردند.»
طبق اعلام مورگان استنلی، شرکتهایی که از حمایت صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه برخوردارند ۴ میلیون نیروی کار در آمریکا دارند و اگر ورشکستگیها کمتر نشوند، «خطر سرایت به دیگر بخشهای اقتصادی افزایش مییابد.»
پیتر واکر، رئیس بخش چشمانداز و بینش Carta، میگوید تعداد شرکتهایی که توانستهاند در فاصله دو سال از جذب سرمایه خود دوباره سرمایه جذب کنند «ریزش سنگینی» داشته است.
از این رو بسیاری از استارتآپها روند رشد خود را فدای بقا کردهاند و برای ادامه کار بخش زیادی از هزینهها را کاهش دادهاند. واکر میگوید: «سبک توصیهها تغییر کرده است… VCها به شما میگفتند که به هر قیمتی رشد کنید و در آینده سودده باشید، اما اگر با کاهش هزینهها جلوی رشد خود را بگیرید، احتمالا یک کسبوکار VC محسوب نمیشوید.»
به گفته جونز، آن دسته از مشتریان Kruze که در دور دوم جذب سرمایه هم موفق بودهاند، درآمد خود را به شکل سرسام آوری با نرخ حدود ۶۰۰ درصد در سال افزایش دادهاند.
حتی شرکتهای قدرتمندی که عرضه عمومی شدهاند هم سرمایه چندانی ندارند و خرید و ادغامها کاهش یافته است. در نتیجه VCها توان بازگرداندن سرمایه به موسسات حامی خود را ندارند.
طبق اعلام شرکت Carta، تنها ۹ درصد از سرمایهگذاریهای سال ۲۰۲۱ با بازگشت سرمایه برای سرمایهگذاران همراه بودهاند. این در حالی است که یک چهارم سرمایهگذاریهای دوره مشابه سال ۲۰۱۷ در همین مقطع به بازگشت سرمایه میرسیدند.
با این حال به گفته جونز و واکر، سرمایهگذاریها پس از دو سال دوباره در حال افزایش هستند.
بیشتر سرمایهها به استارتآپهای حوزه هوش مصنوعی اختصاص مییابند. به گفته جونز، مشتریان Kruze در سال ۲۰۲۴ حدود ۲ میلیارد دلار جذب کردهاند و سه چهارم از این مبلغ متعلق به استارتآپهای هوش مصنوعی است، در حالی که درصد کمتری از تمام شرکتها را تشکیل میدهند.
اما دیگر بخشها شرایط سختی را تجربه میکنند. واکر میگوید در یک دوره مشخص VCها تنها توان حمایت از یک سری شرکتها دارند. مقدار سرمایه بیشتر از تعداد استارتآپهایی که توان جذب آن را دارند افزایش یافته است.