مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۱۳ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
در حالی که تحلیلگران بازار نرخ ۴.۱ درصدی را برای بیکاری در آمریکا پیشبینی میکردند اما انتشار آمار ۴.۳ درصدی در کنار عوامل دیگری باعث شوک جدی به بازار سهامی آمریکا و ترس از شروع یک رکود اقتصادی شد. تبعات ریزش شدید در بازار آمریکا در دیگر بازارهای جهان از جمله ژاپن و مهمترین بازارهای اروپایی نیز احساس شد.
به گزارش پیوست، بازار سهامی آمریکا در آخرین روز معاملاتی هفته (جمعه دوم آگوست) سراپا قرمز شد. در روزی که ناظران بازار شاهد شدیدترین فشار فروش پس از سال ۲۰۲۲ بودند، معاملات سهامی در نهایت به کاهش ۳ هزار میلیارد دلاری ارزش بازار منتهی شد. فعالان فناوری بزرگترین ضربه را متحمل شدند و شاخص فناوری نزدک حدود ۳ درصد ریزش کرد.
از بین شرکتهای فناوری، سهام آمازون با ۱۱ درصد ریزش و اینتل با ۲۵ درصد بدترین شرایط را تجربه کردند. پس از انتشار خبری مبنی بر تعدیل نیروی ۱۵ هزار نفری شرکت اینتل و حذف یک چهارم از ارزش بازار این شرکت، برخی از تحلیلگران حتی بقای تیم آبی را در هالهای از ابهام برآورد میکنند.
یکی از دلایل اصلی ترس از رکود اقتصادی در بین فعالان بازار را میتوان کاهش نرخ استخدامها و افزایش نرخ بیکاری در آمریکا دانست. به گزارش AP، کارفرماهای آمریکایی در ماه جولای تنها ۱۱۴ هزار فرصت شغلی جدید فراهم کردهاند که ۳۵ درصد پایینتر از انتشارات بود.
همچنین گزارش وزارت کار ایالات متحده از نرخ بیکاری ۴.۳ درصدی، با وجود انتظار ۴.۱ درصدی بازار، نشان از وضعیت وخیم در بازار کار و بیشترین نرخ بیکاری از اکتبر سال ۲۰۲۱ دارد.
دو روز پیش، فدرال رزرو، مرجع تنظیم سیاستهای پولی ایالات متحده، نیز برخلاف انتظارات بازار عمل کرد و با وجود اینکه فعالان اولین کاهش نرخ بهره را پس از چند سال برای دلار انتظار داشتند، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو روز چهارشنبه از ثبات مجدد نرخ بهره در بالاترین سطح خود دو دهه گذشته خبر داد.
علاوه بر شاخصهای اقتصادی و افزایش نرخ بیکاری، احتمال تشدید تنشها در خاورمیانه و سایه سنگین جنگ پس از ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس در تهران، نیز عامل دیگری برای ریزش بازارهای مختلف عنوان شده است.
همانطور که همواره تحولات اقتصادی در بازار آمریکا به سرعت بر بازارهای جهانی تاثیر میگذارند، دیگر بازارهای مهم جهان نیز روز جمعه عموما با ریزش شدید همراه بودند.
ژاپن بدترین روز خود پس از آغاز پاندمی در سال ۲۰۲۰ را تجربه کرد. شاخص سهامی Nikkei 225 با ریزش ۵.۸ درصدی به پایینترین سطح خود از ماه ژانویه سقوط کرد. شاخص Topix ژاپن یک ریزش ۶.۱ درصدی را تجربه کرد، ASX استرالیا و Hang Seng هنگکنگ نیز هرکدام به ترتیب ۲.۵ و ۲.۱ درصد ریزش کردند.
شاخصهای مهم سهامی اروپا نیز به پایینترین سطحهای خود در شش ماه گذشته سقوط کردند. CAC 40 فرانسه با سقوط بیش از ۱ درصدی تا پایینترین سطح خود از نوامبر سال گذشته ریزش کرد و Dax آلمان هم ۲ درصد از ارزش خود را از دست داد.
با توجه به پاسخ شدید بازار سهامی و گزارش ضعیف بازار کار که از افزایش چشمگیر نرخ بیکاری در آمریکا حکایت میکند، برخی از تحلیلگران احتمال میدهند که فدرال رزرو در ماه سپتامبر به اجبار نرخ بهره را بیشتر از انتظارات و تا نیم درصد کاهش دهد.
استفان براون، اقتصاد دانش ارشد حوزه آمریکا شمالی در شرکت سرمایهگذاری Capital Economics، با اشاره به احتمال کاهش نیم درصدی نرخ بهره به گاردین گفت که حتی یک جلسه میان دوره (خارج از برنامه معمول FOMC) برای کاهش زودهنگام را نیز دور از انتظار نمیداند.