استفاده از کارتخوان برای مودیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی شد
مودیانی که از معافیت مالیاتی صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده میکنند باید نسبت به نصب و…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۳ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۴ مرداد ۱۴۰۳
کد تعرفه گوشی موبایل از فهرست ثبت سفارش مجاز بازرگانی حذف شده است، اما فهرست جدیدی از تعرفههای مجاز برای ثبت سفارش واحدهای تولیدی منتشر شده که تولیدکنندگان میتوانند از کد تعرفه موبایل برای واردات استفاده کنند. به گفته وزارت صمت، این چالش باگ سیستم است اما واردکنندگان میگویند کد تعرفه واردات موبایل به طور کامل مسدود شده است.
به گزارش پیوست، بر اساس اطلاعیه جدید سامانه جامع تجارت، امکان ثبت سفارش تلفنهای همراه با محدودیتهایی مواجه شده است، زیرا کد تعرفه جزو موارد مجاز بازرگانی شناخته نشده است و طبق جدول فهرست مجاز ثبت سفارش واردات موبایل کامل از طریق واحدهای تولیدی انجام میشود.
حسین سادات حسینی، رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران، درباره حذف کد تعرفه برای واردکنندگان موبایل گفت: درباره کد تعرفه واردات موبایل که به تولید اختصاص داده شده است، وزارت صمت اعلام کرد دلیل این مساله باگ سیستم است و قابل اصلاح است. اگر غیر از این باشد به صنف آسیب میزند، زیرا ما هزار و ۲۰۰ شرکت واردکننده داریم که حدود ۷۰۰ شرکت مشغول به واردات موبایل هستند. طبیعتا ما با انحصار واردات مخالف هستیم و تخصیص ارز باید عادلانه انجام شود.
مهدی اسدی، رئیس انجمن موبایل ایران، هم در این باره توضیح داد: طبق گفته وزارت صمت، حذف تعرفه موبایل برای بازرگانان، باگ سیستم است و باید رفع شود. همچنین دلیل افزایش قیمت موبایل در چند مدت اخیر، نبود تخصیص ارز در پنج ماه اخیر برای بازرگانان نیامده است و به صورت قطرهچکانی ارز تخصیص مییابد؛ از طرفی وقتی عرضه نیست و تقاضا بالاست، قیمت افزایش پیدا میکند.
اما به گفته بازرگانان، حذف تعرفه برای واردات به صورت کامل اعمال شده است. در همین خصوص آرش مطبوع، مدیرعامل شرکت فراکو، گفت: به جز واحدهای تولیدی کد تعرفه برای بازگانان بسته شده است و فقط تولیدکنندگان میتوانند از این کد برای واردات استفاده کنند.
مطبوع اضافه کرد: از امروز کد تعرفه کاملاً مسدود و هچینین تعرفه کالاهای بالای ۶۰۰ دلار دچار تغییر شده است، به همین دلیل ۳۰ درصد سرمایه بازرگانان از بین رفته است.
رئیس انجمن موبایل ایران درباره عوامل افزایش قیمت موبایل گفت: واردکننده فقط میتواند ۱۸ درصد سود دریافت کند، پس افزایش قیمت در سایر لایهها به وجود میآید. افزایش قیمت موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار و کمتر از ۶۰۰ دلار، به دلیل تخصیص قطرهچکانی است. افزایش ۹۶ درصدی تعرفه آیفون، قیمت همه موبایلها را تحت تاثیر قرار داده و باعث افزایش قیمت موبایل در بازار شده است.
مسدود شدن کد تعرفه برای واردکنندگان از عوامل کمبود و افزایش قیمت موبایل است اما کمبود تخصیص ارز اصلیترین دلیل افزایش قیمت محسوب میشود. در همین خصوص، رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران گفت: در سه ماه اول سال مشکلات ناشی از نبود تخصیص ارز باعث افزایش قیمت موبایل شده بود اما بعد از انتخابات ریاستجمهوری، تخصیص ارز انجام شد و قیمت موبایل حدود ۲۵ درصد کاهش پیدا کرد.
او درباره انواع ارز تخصیصی به موبایل ادامه داد: موبایل با دو نوع ارز وارد کشور میشود؛ ارز نیمایی و ارز حاصل از صادرات. گوشیهایی که با ارز حاصل از صادرات وارد میشوند به دو دسته تقسیم میشوند: گوشیهای آیفون و غیرآیفون، گوشیهای آیفون که بالای ۶۰۰ دلار هستند، حدود ۱۰۰ درصد افزایش تعرفه داشتهاند. مثلاً موبایل اپل ۳۹ میلیونی به حدود ۵۳ میلیون رسید. اما درحال حاضر روند قیمت ارز کاهشی شده است و این مدل گوشی با حدود ۴۷ میلیون در بازار معامله میشود.
حسینی درباره تغییر قیمت گوشیهای دکمهای گفت: قیمت موبایلهای دکمهای افزایش قیمت چشمگیری پیدا کرده است. از پارسال قرار بود تولید موبایل دکمهای به گران نشدن آن کمک کند اما در عمل این اتفاق نیفتاد. گوشی دکمهای حدود ۶۰۰ هزار تومان در حال حاضر حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان معامله میشود.
در ادامه داوود قجاوند، فعال حوزه موبایل، دلیل افزایش موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار را افزایش تعرفه ۹۶ درصدی آیفون دانست و توضیح داد: این افزایش تعرفه روی قیمت همه گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار تاثیر گذاشت؛ اما گفته میشود در دولت جدید با ورود آیفون ۱۶، سایر آیفونها نیز با تعرفه پایینتر وارد میشوند و این موضوع کمی بازار را تنظیم میکند.
به گفته قجاوند، عمده دلیل افزایش قیمت موبایل، نبود یا کمبود تخصیص ارز است. از طرفی از ابتدای امسال ارز نیمایی به جز تولیدکنندگان، به واردکنندگان موبایل داده نمیشود و همین موضوع باعث کم شدن موبایل در بازار و افزایش قیمت موبایل در بازار شده است. تکنرخی شدن میتواند به تنظیم بازار کمک و از رانتها جلوگیری کند. ممکن است عدهای از بازرگانان ضرر کنند اما در بلندمدت بازار ثبات پیدا میکند.