استفاده از کارتخوان برای مودیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی شد
مودیانی که از معافیت مالیاتی صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده میکنند باید نسبت به نصب و…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
افزایش سرقت، تورم، ناامنی و گران شدن گوشیهای موبایل، کاربران را به سمت خرید بیمه موبایل سوق داده و خرید این محصول با رشدی حدود ۲۰۰ درصد مواجه شده است، اما همچنان بیمه موبایل نتوانسته به سهمی بیشتر از یک درصد در بازار محصولات بیمهای برسد.
به گزارش پیوست، گرچه هرگز آماری رسمی از سرقت موبایل در کشور منتشر نمیشود، اما طبق آنچه در شهر میگذرد و اخبار نشان میدهد و همچنین نوشتهها و تصاویر شبکههای اجتماعی، افزایش تعداد سرقت گوشیهای همراه، بهوضوح مشخص است. به همین خاطر در سالهای اخیر برخی از شرکتهای بیمهای و شرکتهای فروشنده موبایل و تجهیزات الکترونیکی امکان بیمه سرقت گوشیهای همراه را فراهم کردهاند. امکانی که همچنان و به دلایل بسیاری در میان کاربران ناشناخته مانده است.
ناشناخته ماندن محصول «بیمه موبایل» چالش جدی و جدیدتری را نیز به این بازار تحمیل کرده است و آن باز شدن پای شرکتهای کلاهبردار به بازار بیمه موبایل است؛ شرکتهای گارانتی غیرمعتبری که خدمات بیمهای را تحت عنوان گارانتی و به اسم خدمات خود با قیمتی چند برابری به کاربران میفروشند و در ازای آن هیچگونه قراردادی با کاربران منعقد نمیکنند و از رفتار هیجانی و نگران کاربران در قبال سرقت موبایل سوءاستفاده میکنند.
محمدرضا آقاجانی مدیر بیمههای مهندسی و خاص شرکت بیمه سامان در این باره به پیوست میگوید: «با اینکه هنوز نتوانستهایم به سهم یک درصدی فروش بیمه موبایل برسیم، اما هرساله تقریباً با ۲۰۰ درصد رشد در خرید بیمه موبایل مواجهیم و این نشان از نیاز بازار و جلب توجه کاربران به این نوع بیمه دارد. اما در این میان شرکتهایی هم هستند که از نگرانی کاربران بابت سرقت موبایلشان سوءاستفاده میکنند و بیاطلاعی آنها را بهانهای برای دریافت سود بیشتر و خدمات نامناسب قرار میدهند. توصیه ما به کاربران این است بیمه موبایل را از نمایندگیهای معتبر یا پلتفرمهای شناختهشده و قانونی خریداری کنند، تا ضمن دریافت قرارداد، در زمان بروز مشکل بتوانند آن را از نمایندگیها و مراجع قانونی پیگیری کنند.»
در واقع عمده کاربران آشنا نبودن با خدمات بیمه موبایل و حتی نداشتن اطلاع از وجود چنین بیمهای را از دلایل اصلی بیمه نکردن موبایل خود اعلام میکنند و در وهله بعد ناامیدی از دریافت خسارت از شرکتهای بیمهای را از عواملی برمیشمرند که آنها را نسبت به بیمه موبایلشان بیمیل کرده است. کاربران همچنین نبود امکان بیمه موبایل برای گوشیهای کارکرده را از دیگر دلایلی بیمه نکردنِ گوشیهایشان عنوان میکنند. امکانی که حالا دیگر فراهم شده است و همچنان کاربران مطلع نیستند که برخی از شرکتهای بیمهای امکان بیمه گوشیهای کارکرده را نیز فراهم کردهاند.
هنوز بسیاری از شرکتهای بیمه ورود به حوزه بیمه سرقت موبایل را با توجه به قوانین غیرشفاف و افزایش روزافزون سرقت بهصرفه نمیدانند و شرکت اسنپپی نیز که در حال حاضر تنها شرکتی است که بیمه موبایلهای کارکرده سامان را با بالاترین تخفیف عرضه میکند، نیز تمایلی به صحبت نشان نداد. برخی از شرکتها و کارگزاران فروش بیمه موبایل هم دلیل بیمیلی خود نسبت به فروش این محصول را به روش انحصارطلبی اسنپپی ربط دادند و گفتند این بار هم اسنپ با نوع قرارداد خود با بیمه سامان، کار را برای سایر شرکتها سخت کرده است و ورود به این محصول و بازاریابی آن، برایشان صرفه اقتصادی ندارد. تاکنون پیوست موفق به صحبت با اسنپپی در این خصوص نشده است.
افزایش قیمت موبایل طی سال گذشته موجب شده کاربران به سمت خرید موبایل کارکرده سوق پیدا کنند و نیاز به بیمه موبایل دست دوم نیز به تبع آن حس میشود اما هنوز این مدل بیمه بین مردم گسترش پیدا نکرده است.
آقاجانی در این باره توضیح میدهد: «تا مدتها امکان بیمه موبایل برای گوشیهای کارکرده وجود نداشت، اما حالا و بنا بر شرایط تورمی جامعه ما در بیمه سامان امکان بیمه انواع گوشیهای کارکرده فارغ از مدل بالا یا پایین آن را فراهم کردهایم، چون معتقدیم محصولات بیمهای باید مطابق با توانایی و نیازهای جامعه باشد.»
آقاجانی همچنین درباره دلیل سهم ناچیز خرید بیمههای موبایل میگوید: «از سال ۹۹ با آغاز همهگیری کرونا و تحول دیجیتال در صنعت بیمه، یکی از بیمههایی که بهشدت مورد توجه و تمرکز قرار گرفت بیمه موبایل بود، اما در این میان برخی از شرکتهای بیمه نتوانستند با شرایط و نیازهای جدید جامعه خود را منطبق کنند. همین عدم تطبیقپذیری در معرفی محصولات جدید بیمهای و نداشتن نوآوری همچنان از چالشهای جدی و جامع صنعت بیمه است.»
او ادامه میدهد: «از سوی دیگر ریسکپذیری پایین و رفتار بهشدت محتاطانه شرکتهای فعال در این حوزه هم از دیگر مشکلاتی است که باعث شده این محصول ناشناخته بماند. در صورتی که Niche Market این بازار جذاب است و امکان نوآوری در آن وجود دارد. اما به طور کلی چیزی که نیاز به تغییر در آن کاملاً مشهود است، موضوع بیمه و توجه به شاخههای متنوع آن در کشور است. وقتی سبد بیمهای کاربران ایرانی محدود به بیمههای اجباری است، بدیهی است این محصول نیز ناشناخته بماند. در صورتی که بزرگ شدن صنعت بیمه به نفع همه ذینفعان و بازیگران این صنعت است و نکته حائز اهمیت دیگر که میتواند به توسعه این صنعت منجر شود توسعه امکانات زیرساختی و تکنولوژیکی آن است که باید به آن توجه بیشتری شود.»
آقاجانی در پایان درباره چگونگی استفاده از بیمه موبایل توضیح میدهد: «نکتهای که کاربران باید به آن توجه کنند خواندن مفاد قرارداد و میزان خسارتدهی در بیمههاست. برای مثال در بیمه سرقت کاربران بهتر است «بیمه در برابر انواع سرقت» را انتخاب کنند تا در زمان بروز حادثه بتوانند از تمام مزایای بیمه استفاده کنند و ضرر کمتری متحمل شوند. در بیمه سامان کاربران در صورت بروز حادثه یا سرقت، از طریق پلتفرمی که بیمه خود را خریداری کردهاند مورد پیشآمده را به ما گزارش میکنند و سپس سایر راهنماییها از طریق کارشناسان ما به کاربران اعلام میشود.»