هرآنچه که باید در مورد نمره منفی گواهینامه، شیوه استعلام و روش پاک کردن آن بدانیم
«نمره منفی گواهینامه» راهکار پلیس راهنمایی و رانندگی؛ برای جلوگیری از برخی سوانح رانندگی است،…
۲۷ آذر ۱۴۰۳
۱۳ فروردین ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۲ فروردین ۱۴۰۳
هوش مصنوعی در زمینههای مختلف زندگی انسان وارد شده است و همراه مزایایش چالشهایی قابلتوجهی هم ایجاد کرده است. اما یکی از حوزههایی که تقریباً اکثر دانشمندان متفق هستند که ورود هوش مصنوعی به آن نویدبخش است، حوزۀ سلامت است. در حالت عادی، بیماران برای دسترسی به پزشک مورد نظر خود باید زمان و هزینۀ زیادی صرف کنند و این تازه وضعیت کشورهایی است که سیستم پزشکی مناسبی دارند.
در کشورهای توسعهنیافته شرایط سختتر و پیچیدهتر است. اگر هوش مصنوعی بتواند ارایه خدمات درمانی را به مقیاس برساند، میتوانیمامید تغییر چشمگیری در کیفیت ارائه و دریافت خدمات درمانی داشته باشیم. در این جستار با نیل کسلا Neal Khosla، آشنا میشویم؛ شخصی که از سال ۲۰۱۷ به طور جدی این هدف را دنبال میکند.
نیل کسلا در سال ۱۹۹۳ در کالیفرنیا از دل خانوادهای اصالتاً هندی چشم به جهان گشود. او چنانکه که خود میگوید، در کودکی به ریاضی و بیسبال علاقه داشت و حتی در دورترین خیالاتش هم نمیگنجید که روزی وارد حوزۀ پزشکی شود. مادر او به تحصیلات او اهمیت بسیاری میداد، در واقع مادرش تحصیلات خود را ادامه نداده بود که در خدمت فرزندانش باشد. نیل هم تصمیم گرفت در ریاضی دانشآموز ممتازی شود.
نیل در سال ۲۰۱۱ وارد دانشگاه استنفورد شد. او برای تحصیلات در دانشگاه دو رشتۀ ریاضی و کامپیوتر با هم انتخاب کرد. در سالهای تحصیلش با هوش مصنوعی و امکانات بیشماری که به وجود میآورد آشنا شد. در استنفورد او به برترین اساتید و نوآوران علم کامپیوتر دسترسی داشت و از آنها الهام میگرفت. اما اتفاقی که مسیر آیندۀ او را مشخص شد، از خانوادهاش سربرآورد.
مادر نیل دچار بیماری قلبی شده بود، و نیاز به معالجۀ متخصصان است. نیل در دوران درمان مادرش همراهش، و در یک بخشی زیادی از زندگیاش را در بیمارستان گذراند. انتظارهای طولانی، هزینههای بالا و کوتاه بودن ویزیت دکترها او را کلافه کرده بود. برای یک ویزیت که ۱۵ دقیقه طول میکشید، زمان و هزینۀ زیادی صرف شده است و اگر به هر دلیلی دوباره این ویزیت بخواهد تکرار شود باید همان مراحل گذرانده شود. مادر نیل بیماری قلبی داشت، که یک بیماری مزمن محسوب میشود. بیماری مزمن به بیماریای میگویند درمانش مدت زیادی طول میکشد و با یک آمپول و قرص معالجه نمیشود.
برای بیماریهای مزمن ویزیتِ منظم دکتر و مرحله به مرحله طی کردن فرایند درمان از اهمیت زیادی برخوردار است. نیل در زمانی که در بیمارستان بود، این پدیده در نظرش عجیب آمد که کامپیوتر و اینترنت اینقدر زندگی ما را در وجوه مختلف تغییر دادهاند، اما در این حوزۀ خاص یعنی حوزۀ سلامت هیچ تغییری ایجاد نشده است.
او میگوید اگر یک بیمار را از دهۀ ۱۹۶۰ بردارید به دهۀ ۲۰۱۰ بیاورید، بدون زحمت زیادی میتواند کارش را انجام دهد (اینجا تمرکز نحوۀ ارائۀ خدمات پزشکی است و تجهیزات پزشکی مد نظر نیست، چون واضح است که دستگاههای مثل MRI تأثیر مثبت چشمگیری بر پزشکی گذاشتهاند). نیل این فکر را پرورش داد و سعی کرد راههای مختلفی که با اینترنت میشود خدمات درمانی را بهبود داد را در نظر بیاورد. بیماری خواهرش چندی بعد و تکرار تجربۀ قبلی، این فکر را در ذهنش جدیتر کرد.
نیل قبل از اتمام مقطع لیسانس، مدتی در گوگل کارآموز مشغول به کار شد و تجربیات گرانبهایی در حوزۀ مهندس نرمافزار به دست آورد. او در سال ۲۰۱۵ مدرک لیسانس خود را در ریاضی و علوم کامپیوتر دریافت کرد و به عنوان دانشجوی برتر شناخته شد. سپس در سال ۲۰۱۶ مدرس فوقلیسانس خود در رشتۀ علوم کامپیوتر با گرایش هوش مصنوعی را دریافت کرد.
نیل بعد از اتمام تحصیلاتش، تصمیم گرفت شرکتی با محوریت پیوند هوش مصنوعی و خدمات درمانی تأسیس کند. ایدۀ اولیه این بود او و دوستانش که مهندس کامپیوتر بودند، یک سیستم هوش مصنوعی بسازند که بیماریها را تشخیص دهد. اما پس از مشورت با پزشکان مسیر نیل قدری عوض شد.
او متوجه شد که تشخیص درمان بسیار موضوع حساسی است و نمیتوان قضاوت دربارۀ آن را به هوش مصنوعی سپرد، اما میتوان از هوش مصنوعی کمک گرفت که تا کیفیت خدمتدهی پزشکان افزایش یابد. پس از پخته شدنایده و اضافه شدن چند پزشک مطرح به تیم، از سال ۲۰۱۷ شرکت کورای هلث به رهبری نیل کسلا تأسیس شد و جذب سرمایههای خوبی انجام داد.
محصول این شرکت، پلتفرم کورای است. این پلتفرم با مدل اشتراکی کار میکند، و کاربر با پرداخت ماهانه ۱۵ دلار میتواند از خدمات آن استفاده کند. کورای پلتفرم چتمحور است، مشترک کورای میتواند در هر زمانی از روز که بخواهد به کورای پیام بدهد و درخواست مشاوره کند. در ابتدا، سؤالاتی از کاربر دربارۀ مشکلی که دارد پرسیده میشود.
سپس ممکن است فرمی در برابر او قرار داده شود تا با جزئیات بیشتری دربارۀ بیماری او اطلاعات جمعآوری شود. تا اینجا تمام کارها را هوش مصنوعی کرده است. در اینجا هوش مصنوعی پیشنهادهای کلی برای بهبود وضعیت بیمار ارائه میکند، اما نسخه نمیدهد. اگر بیمار علاقه داشته باشد، ازینجا به بعد با تیم درمانی ارتباط برقرار میکند. این تیم متشکل از پزشکهای عمومی و دستیارانشان است. آنها اطلاعات ارائه شده در فرمها و سؤالات پیشین را دارد و میداند با چه بیماری سر و کار دارد.
این تیم مسئول تجویز نسخه برای بیمار است. اگر مشکل بیمار جدیتر از آن بود که با این تیم درمانی حل شود، به او پیشنهاد میدهند به پزشک متخصص بیماریای که دارد مراجعه کند. در واقع کورای در حال حاضر خدماتش در حیطۀ مراقبتهای اولیه است و پزشکان متخصص در آن وارد نشدهاند. اما همین پلتفرم، برای بسیاری بیماریهای افراد درمان ارائه میدهد و آنها را از ویزیت حضوری پزشک بینیاز میکند. مزیتی که کورای دارد، این است که سوابق پزشکی کاربران در آن ثبت میشود.
به عبارت دیگر، آن برای هر ویزیت نیاز ندارند به سؤالهای دکتر دربارۀ سوابق بیماریها و مشکلات خود توضیح دهند. کاربر به محض اینکه با تیم درمان ارتباط برقرار میکند، هوش مصنوعی تمام سوابق پزشکی او از ویزیتهای قبلی را متناسب با مشکل اکنونش به تیم درمانی ارائه میدهد و کار آنها را آسانتر میکند. اشاره به این نکته هم ضروری است که مدت زمان انتظار برای پاسخگویی تیم درمانی نهایتاً ۳۰ دقیقه است، بنابراین در هر ساعتی از شبانه روز که با مشکلی فوری مواجه شدید کورای میتواند به شما کمک کند.
کورای یک خدمت دیگر هم ارائه میکند، و آن آموزش به کاربران در حوزههای تغذیه و سبک زندگی سالم است. هوش مصنوعی با اطلاعاتی که از کاربران میگیرد، میتواند در اصلاح عادات غذایی به آنها کمک کند.
تا سال ۲۰۲۰، کورای ۳۵۰ هزار ویزیت انجام داده بود. فعالیت این پلتفرم متمرکز در کالیفرنیا بود، تا اینکه در سال ۲۰۲۱ به ایالتهای دیگر هم وارد شدند. هر ویزیت عادی در ایالات متحده به طور میانگین ۱۵۰ دلار است، اینکه هزینه در کورای بسیار کمتر شده است.
چنانکه که هانس روزلینگ در کتاب واقعیت با نمونههای بسیار نشان داده است، کیفیت و کمیت خدمات پزشکی در سراسر جهان نسبت به ۲۰۰ گذشته پیشرفت حیرتانگیزی داشته است. و این پیشرفت مدیون عوامل متعددی بوده است که یکی از آنها نوآوریهای تکنولوژیک است. اما همچنان مسیرهای زیادی باقی است و عیبهای زیادی باید برطرف شود. نیل کسلا با انگیزههای شخصی وارد حوزۀ سلامت شد و تلاشش را مصروف این کرده است که با هوش مصنوعی برخی از عیبهای موجود در سیستم درمانی فعلی را برطرف کند. تلاشهای نیل تا کنون به قدری مؤثر بوده است که او در سال ۲۰۲۳ به انتخاب مجلۀ تایم به عنوان یکی از ۱۰۰ انسان تأثیرگذار در حوزۀ هوش مصنوعی شناخته شود.