skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

تپسی سر دوراهی علم یا ثروت

آرش برهمند تحریریه

۶ فروردین ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

این مطلب احتمالا اگر تنها یک هفته زودتر در اسفندماه امسال نوشته می‌شد تپسی را یکی از برندگان سال ۱۴۰۲ به حساب می‌آورد. در حالی که تپسی سال پر تلاطمی را پس از ورود به بورس، محاصره‌شدن توسط اکوسیستم اسنپ و شکست‌خوردن سرویس مدرسه پشت سر می‌گذاشت در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ موفق شد با یک واگذاری طلایی نزدیک به هشتاد درصد سهام شرکتش را به خریدار بزرگ این روزهای اکوسیستم یعنی گلرنگ واگذار کند.

گلرنگ پیش از این با الوپیک و شب و افود و اکالا در بازی بود و حالا می‌خواست بزرگترین قدم برای سوپراپش را بردارد که پایش به سنگ تپسی خورد. تا روز اعلام علنی معامله در فرابورس که پس از ماه‌ها گمانه‌زنی و تعقیب و گریز رسانه‌ای انجام شد اوضاع بین تپسی و گلرنگ همچنان در حالت ماه  عسل بود. اگر این مصاحبه پیوست ۳۰ را دیده باشید مشخصا در این میلاد منشی‌‌پور مدیرعامل و مشهورترین بنیانگذار تپسی پس از معامله همچنان به نقش‌آفرینی بزرگ‌تر در شرکت‌گشایی جدید گلرنگ در بازار دیجیتال است ولی این رویاپردازی خیلی طولانی نشد.

علم بهتر است یا ثروت

در حالی که همه پیش‌بینی‌ها نشان می‌داد دست‌کم تا انتخاب یک مدیرعامل هیات مدیره جدید با میلاد منشی‌پور کنار خواهد آمد در میانه اسفند‌ماه در حالی که این زیر ساخت تاکسی اینترنتی با داشتن بیش از ۲ و نیم میلیون کاربر راننده  و بیش از ۲۳ میلیون مسافر داشت با عواقب اجبار به حذف دکمه  «عجله‌ دارم» رو به رو می‌شد ناگهان  با همان سبک همیشگی خودش میلاد طی توییتی خبر از استعفایش در هفته پایانی سال داد.

این اتفاق شاید با توجه به ترکیب خانوادگی گروه صنعتی گلرنگ چندان دور از انتظار نبود و شکل ناگهانی و غیرقابل‌پیش‌بینی آن همه نگاه‌ها را دوباره متوجه مدل زمام‌داری شرکت گلرنگ کرد. هر چند این اتفاق هیچ تاثیری در بازار سهام نداشت.

با میثم قاسمی دبیر تحریریه پیوست که گپ می‌زدم معتقد بود که در بازار مالی و اعتباری هنوز واکنشی به خروج میلاد در کوتاه‌مدت نشان داده نشده‌است. میثم که حوزه شرکت‌های فناوری اطلاعات در بازار سرمایه را از نزدیک پیگیری می‌کند گفت: «نمودار سهام تپسی تا پایان ۲۱ اسفند، صعودی است. ۲۰ اسفند تپسی اعلام کرد به دنبال احضار مدیرعاملش، گزینه عجله‌دارم را حذف کرده است. روزهای ۲۲ و ۲۳ اسفند، قیمت سهام نزولی شد و بیش از ۸۰ تومان در مجموع دو روز کاهش یافت. عصر روز ۲۳ اسفند میلاد منشی‌پور اعلام کرد که از مدیرعاملی تپسی استعفا داده است. این موضوع همان روز در سایت کدال قرار گرفت. ۲۴ و ۲۵ اسفند (پنج‌شنبه و جمعه) بازار سهام تعطیل بود و روز شنبه در اولین روز پس از منشی‌پور، قیمت سهام ۰.۵ درصد افزایش داشت.»

اما آیا داستان بازار بورس و بی‌تفاوتیش به رفتن بنیان‌گذار تپسی همه ماجرای پول و دانش در اکوسیستم استارت‌آپی ایران است.

قمار دیجیتال گلرنگ

گلرنگ بدون هیچ اغراقی احتمالا بزرگترین گروه صنعتی تولیدی ایران است و دامنه فعالیت آن هرچند تازه به عرصه پر سرو صدای استارت‌آپی رسیده ولی در عمل دامنه سرمایه‌گذاری‌های ریز و درشت آن در چند صد شرکت ایرانی و حتی غیر ایرانی از فینتک و بانکداری دیجیتال است تا معدن، نفت و آرایشی و بهداشتی. در حقیقت کسب و کاری که بیش از نیم قرن پیش توسط محمد فضلی تاسیس شد حالا بیش از چند هزار نفر آن کار می‌کنند. برای مثال علیرضا کیانپور مدیر گلرنگ سیستم که اخیرا در مورد ورود ژن دیجیتالی به گلرنگ حرف زد اشاره کرد که گردش سالانه گلرنگ می‌تواند بیشتر از سه برابر کل ارزش برآورد شده تپسی باشد.

در حقیقت در حالی که گلرنگ بزرگ در حال دراز کردن بازوان خودن به سمت صنایع جدید است یکی از شاخه‌های جوان‌ترش یعنی افق کوروش که اکالا و افود را هم زیر نظر دارد حالا برای تاسیس سوپر اپ این امپراتوری صنعتی تولیدی شخصا قد علم کرده است. مغز متفکر این جریان هم کسی نیست جز علی ابراهیمی کردلر کسی که رییس هیات مدیره و پدر معنوی شاخه افق کوروش است.

اعلام استعفای ناگهانی میلاد منشی‌پور بار دیگر نگاه‌ها را درباره جاه‌طلبی‌های گلرنگ مردد کرد به ویژه آنکه فضای اکوسیستم در همان حالت هم نسبت به داستان خرید‌های پیاپی گلرنگ بدون نظر نبود.

علی مومنی خبرنگار حوزه استارت‌آپ‌های ماهنامه پیوست هم در این مورد تردید داشت و گفت: «متن خداحافظی میلاد منشی‌پور از تپسی نشان از یک خروج بی‌حاشیه و خالی از کدورت نداشت. او در بخشی از این متن نوشته بود امیدوار است گلرنگ در طراحی مسیر آِینده مواردی را برای توسعه تپسی در نظر بگیرد، از جمله «به رسمیت شناختن اداره متفاوت کسب‌وکارهای دیجیتال نسبت به سایر صنایع».  از دید علی این جریان در بلندمدت به نفع گلرنگ نخواهد بود.

جملات توییت خداحافظی میلاد موجی از بازخوردهای منفی به گلرنگ در شبکه‌های اجتماعی ایجاد کرد، آدم‌ها خیال می‌کردند گلرنگ می‌خواهد قلدرانه و آنطور که می‌خواهد با پول خرد جدیدش بازی کند. کاربران می‌گفتند بدون منشی‌پور دوام نمی‌آورد و تپسی خواهد مرد.

مشخص نیست افراد بعضا متخصص با چنین دیدگاه‌هایی چه چیز بیشتری از پشت پرده ماجرای گلرنگ و تپسی می‌دانند اما فاز جدید ورود گلرنگ به اقتصاد نوآوری نشان می‌دهد آنها شاید بازی استارت‌آپ‌ها را بلد نباشند اما بازی قدرت را خوب می‌شناسند.

پدر شکری در برابر بنیان‌گذاران

مدیرعامل جدید تپسی بدون شک برای چنین صندلی داغی ،دست کم روی کاغذ، آماده نیست. مصطفی سید حسینی ابتدای دهه ۹۰ را به عنوان حسابدار ارشد وارد گروه گلرنگ شده و در پایان آن در نتیجه وفاداری به افق کوروش به ریاست هیات مدیره در شرکت‌هایی مانند اکالا، الوپیک و کالارسان هستی رسیده است. این چهره معتمد و دست راست علی ابراهیمی دست کم تا زمان پایان این گزارش حاضر به اظهار نظر رسانه‌ای نشد. سکوت رسانه‌ای همیشگی گلرنگ ظاهرا این بار در رو به رو شدن با بازی‌های استارت‌آپی جواب نداده چرا که مثلا محمد جواد آذری جهرمی هم به عنوان وزیر سابق ارتباطات وارد عرصه شد و پیش بینی کرد برنده نهایی معامله تپسی  و گلرنگ اسنپ باشد!

نمی‌شود انکار کرد که جدایی بنیان‌گذار تپسی از بازوی دیجیتال گلرنگ برای بسیاری از ناظران بیرونی قابل پیش‌بینی بود ولی باز هم خروج او چهره متفاوتی از این پدر شکری استارت‌آپی نشان داد. منشی‌پور بدون شک دورخیز خوبی برای آنکه شاخه دیجیتال گلرنگ را با تجربه و جاه‌طلبی همیشگیش اداره کند داشت ولی همه کسانی که مدل زمام‌داری شرکتی گلرنگ را می‌شناختند می‌دانستند آن ساختار سنتی و ملوک‌الطوایفی به راحتی در مقابل یک چهره خبرساز بیرونی سر خم نخواهد کرد.

سال آینده بدون شک با پول گلرنگ برای تپسی سالی سرنوشت‌ساز نیست ولی آنچه در توییت آذری جهرمی هم به آن اشاره شده بود در این تقابل ثروت و تجربه به چشم خواهد آمد: مدل اداره تپسی توسط گلرنگ نتیجه مشخصی دارد و اون هم کم‌رنگ شدن حضور نیروهایی کارآفرین در تپسی است…

شما آینده تپسی را چگونه می‌بینید؟ برای ما بنویسید.

https://pvst.ir/hlf
آرش برهمندتحریریه

    روزنامه‌نگاری را از ابراراقتصادی شروع کردم و مدت کوتاهی در شرق، همشهری نوشتم و در برنامه‌های تلویزیونی فناوری اطلاعات کار کردم. در مورد فناوری و تاثیرش بر زندگی و کسب و کار می‌نویسم و تاریخ شفاهی و استارت‌آپ‌ها از حوزه‌های مورد علاقه من هستند. معتقدم رسانه پل مهمی است میان انسان‌ها، تصمیم‌سازها و کسب و کارهای جهان امروز.

    تمام مقالات

    6 نظر

    1. کالا تا الان ققط دو تا استارتاپ توی گلرنگ موفق بودن، تارا و فیلم نت. اون هم دلیلش جدا بودن از فرهنگ افق کوروش و امثال اکالا و … هست. دو تا آدم مستقل و معروف بالا سر اونا هستن آقای سرتیپی و آقای قنادپور
      جفتشون حرفه ای هستن و گلرنگی نیستن، اونقدر که شما هم تو گزارشت اسمی از اونا نیاوردی و تحلیل نکردی
      بنظرم آدمهای نوآوری مثل میلاد منشی پور و حامد قنادپور و علیرضا کیانپور و مرتضی حسینی نژاد رو باید جدای از گلرنگ و این بازیهاش دونست

    2. واقعیت به نظرم همچین عنوانی برای این محتوا خیلی عجیبه و از آرش برهمند انتظار نداشتم.
      طوری این عنوان داره القا میکنه که انگار هلدینگ گلرنگ بدون دانش و تجربه مدیریت و فقط صرفا با سرمایه رشد کرده.
      اولا همین که یک حسابدار پس از مدت طولانی میتواند در هلدینگ خصوصی به همچین ارتقایی برسد برای من نشان از عزم اون مجموعه برای مدیر پروری و شایسته سالاری هستش و نه ارتباطات خانوادگی و ثانیا گلرنگ به دلیل تنوع کسب و کاری تجربیات مدیریتیش بسیار گسترده است.
      واقعیت من خودم فکر میکنم تصمیم جدایی میلاد منشی پور تصمیم یا تعامل درستی نبود ولی نباید توان مدیریتی و انباشت تجربه هلدینگ گلرنگ را زیر سوال برد.

    3. در واقعیت من تصورم بر این هست که گلرنگ بدنبال ایجاد ساختار مدیریتی جدید توی بدنه اصلی و تاثیر گذار سیاست های تپسی هست که بتونه سیستم ملوک‌الطوایفی که آرش هم بهش اشاره کرد رو در یک سیستم استارتاپی مثل تپسی پیاده سازی کنه . واقعا تحول در تپسی نیازمند شخصیت هایی مثل میلاد منشی پور هست که با این استارتاپ زندگی کرده و کاملا با ناهمواری ها و خلق شرایط جدید برای تپسی آشناست . شاید رفتن میلاد منشی پور یکی از دلایل افزایش نرخ شکست تپسی در بازار برای آینده ای نزدیک باشه.

    4. اگر مشخص نشود که قیمت سفر بر اساس چه منطقی تایین میشود که انقدر پایین است راننده ها قبول سفر نمیکنند و تاکسی های اینترنتی باخت و راننده باخت و مسافر باخت را در ۴۰۳ بازی میکنند، و یگانه راه برون رفت اضافه کردن گزینه پیشنهاد فیمت توسط مسافر است

    5. مسلما آذری جهرمی از مدیریت ملوک الطوایفی گلرنگ چیز زیادی نمیداند، ارزش تپسی با اسنپ برابر میشه
      و این یعنی : اقتدار در مدیریت ، بر علم اسنپ چیره میشه .
      تا اسفند امسال ارزش تپسی بیش از سه برابر اسفند پارسال میشه در حالیکه اسنپ ۲ برابر میشه
      این یعنی سرمایه‌گذاری در مدیریت ملوک الطوایفی بهتر از مدیریت بر پایه ی علمِ بدون عمل دانشگاهی و تجربه است.
      الان ۱۰۰ ملیون تومن سهام تپسی خریدم تا ۱۰ اسفند به سیصد ملیون میرسه
      ا‌گر صد میلیون تومان سهام اسنپ بگیرم ، تا ۱۰ اسفند امسال حداکثر ۲۰۰ میلیون تومان بشه
      اسنپ رشدش رو کرده، ولی تپسی میخواد سریع و آسان رشذ کنه ،
      پس تپسی با مدیریت جدید خیلی بهتر از اسنپ میشه .
      اگر این پیام منتشر بشه ، برای تصمیم‌گیری در آینده، میتونه راهگشا باشه،
      البته که روزی رسان خداست.

    6. کل مجموعه مدیریت اقتصادی دستوری شده،تپسی با توجه به قدرت گلرنگ میتونه با کاهش کمیسیون و رایزنی برای گزینه های انگیزشی برای راننده ها و پیشنهادهای متنوع برای مسافران دست برتر و داشته باشه
      در کل با وضع موجود نه تنها تپسی اسنپ هم دچار کاهش شدید درآمد خواهد شد

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو