ترامپ در اولین تماس با شی جینپینگ درمورد تیکتاک صحبت کرد
گزارشی از فایننشال تایمز میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا، اولین تماس خود را…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۸ اسفند ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
بلومبرگ میگوید چین در حال گردآوری یک صندوق سرمایه ۲۷ میلیارد دلاری برای توسعه فناوریهای روز در راستای مقابله با محدودیتهای روز است. پکن در حالی برای گردآوری این صندوق بزرگ سرمایهگذاری آماده میشود که آمریکا محدودیتهای بیشتری را برای صادرات چیپ و پیشرفت هوش مصنوعی این کشور در نظر گرفته است.
به گزارش پیوست، صندوق سرمایهگذاری صنعت مدار مجتمع ملی (NICIIF)، بیش از ۲۰۰ میلیارد یوان معادل با حدود ۲۷ میلیارد دلار سرمایه را از دولتهای محلی و شرکتهای دولتی به سومین استخر سرمایهگذاری خود اختصاص میدهد. این شرکت که با نام بیگ فاند (Big Fund) نیز شناخته میشود، از سال ۲۰۱۴ فعالیت سرمایهگذاری خود را آغاز کرده و حالا با یک استخر جدید ۲۷ میلیارد دلاری روی مقابله با تحریمهای جدید ایالات متحده تمرکز میکند.
این صندوق که تحت نظارت مستقیم وزارت فناوری چین قرار دارد قرار است پس از سالها سردرگمی در رهبری صنعت نیمهرسانا، کنترل این بازار را به دست بگیرد. شرکت هواوی و شریک تجاری آن SMIC که پیشتر با تولید چیپهای پیشرفته توجه جهان را به خود جلب کردند، به نظر در فرایند تولید از فناوری آمریکایی بهره گرفتهاند که نشاندهنده ادامه وابستگی این کشور به فناوریهای غربی است، موضوعی که دولت برای مقابله آن برنامه بلندمدتی دارد.
بیشتر سرمایه این صندوق احتمالا از دولتهای محلی، بازوهای سرمایهگذاری آنها و شرکتهای دولتی تامین میشود و دولت مرکزی تنها کسی از سرمایه را تامین میکند. پکن در تلاش است تا سرمایههای عظیم کشور را روی پروژههای مهم متمرکز کند و این بخشی از رویکرد «ملت واحد» شی جینپینگ است.
اما چین در حالی برای خودکفایی و توسعه فناوریهای بومی تلاش میکن که ایالات متحده از متحدانی مثل هلند، آلمان، کره جنوبی و ژاپن خواسته تا دسترسی چین به فناوری نیمهرسانان را محدود کند. به نظر میرسد که تلاشهای ایالات متحده باعث میشود تا راهکارهای دور زدن تحریم سختتر و سختتر شوند.
دولتهای شانگهای و دیگر شهرهای چین، گروه هلدینگ چنگتانگ و شرکت توسعه سرمایهگذاری ملی، از جمله طرفینی هستند که هرکدام میلیاردها یوان به این صندوق متعهد شدهاند.
این صندوق قرار است تا به سه تا چهار استخر سرمایه تحت مدیریت دیگر شرکای دولتی کمک کند. این ساختار که با نام «صندوق صندوقها» شناخته میشود به گوناگونسازی استراتژیهای تامین و سرمایهگذاری اختصاص دارد. با این حال به گفته افراد مطلع، مذاکرات در رابطه با جذب سرمایه همچنان ادامه دارد و ممکن است تا نهایی شدن این طرحها ماهها فاصله داشته باشیم.
به نظر میرسد که بیگفاند، بازیو اصلی چین در ارائه کمکهای دولتی در حوزه تولید چیپ باشد. این صندوق که در سال ۲۰۱۴ راهاندازی شده تا به امروز حدود ۴۵ میلیارد دلار سرمایه را جذب خود کرده و شرکتهای مختلفی از جمله SMIC، پیشتاز تولید چیپ چین و Yangtze Memory Technology را حمایت کرده است.
شرکت SMIC بزرگترین تولید کننده چیپ چین و مستقر در شانگهای است. این شرکت چیپهای مورد استفاده شرکت تحت تحریم هواوی را تولید میکند و در سال ۲۰۲۳ موفق شد تا پردازندهای ۷ نانومتری برای گوشی میت ۶۰ پرو به تولید برساند.
فاز دوم بیگ فاند که در ۲۰۱۹ راهاندازی شد، در حال حاضر در ۴۸ شرکت حوزه چیپ بومی سهامدار است. بخش اولیه که قدمت آن به سال ۲۰۱۴ باز میگردد هم در ۷۴ شرکت و استارتآپ سهامدار است.
نهادهایی که از سرمایه بیگفاند بهرهمند میشوند به عنوان شرکتهای مورد علاقه پکن شناخته میشوند و احتمال اقبال سرمایهگذاران دولتی و حمایت سیاسی بیشتری را پیش روی خود دارند.