درخواست بخش خصوصی: دولت ابر داده را در اختیار مدلهای هوش مصنوعی قرار دهد
عربستان زیرساختهای فناورانه مانند رایانش ابری، انترنت اشیا و فناوری 5G و به زودی استفاده…
۷ آذر ۱۴۰۳
۱ اسفند ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی گفت طبق برنامهای که برای پنج سال آینده داریم، یکی از هفت محور اصلی فعالیت مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، توسعه بازارهای خاموش است. یعنی بخشی که ظرفیت کامل برای رشد دارد اما خاموش است. بزرگترین اقتصاد از بین این هفت بازار، اقتصاد دریا است که مورد غفلت واقع شده است. اقتصاد دریا یک لایه اقتصادی است که بخشهای مختلفی را در خود جای داده است.
به گزارش پیوست، در سلسله جلسات هماندیشی دبیرخانه شورای عالی صنایع دریایی، درباره تجارت الکترونیکی و نقش آن در توسعه اقتصاد، امین کلاهدوزان، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با اشاره به رشد مبادلات تجارت الکترونیکی گفت: در سالهای اخیر رشد تجارت الکترونیکی کشور رو به بالا بوده است. در سال ۱۴۰۰ رشد ۱۳ درصدی را تجربه کردیم. در سال ۱۴۰۱ این رشد به ۴۸ درصد رسید و پارسال حجم مبادلات تجارت الکترونیکی هزار و ۸۰۰ همت بود. امسال اگر همین روند پیش برود، تراز ۳ هزار همت را خواهیم داشت. این یعنی رشد ۷۰ درصدی در سال ۱۴۰۲ خواهیم داشت.
کلاهدوزان درباره محورهای مرکز توسعه تجارت الکترونیکی توضیح داد: رشد ۷۰ درصدی هم نمیتواند جبران عقبماندگی در کشور شود. طبق برنامهای که برای پنج سال آینده داریم، یکی از هفت محور اصلی فعالیت مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، توسعه بازارهای خاموش است. یعنی بخشی که ظرفیت کامل برای رشد دارد اما خاموش است. هفت بازار طلا، سنگهای گران قیمت، فلزات گران قیمت، بازار مسکن، بازار محصولات کشاورزی، بازار خدمات تجاری به کسبوکار، خودرو، معاملات خودرو، بازار اقتصاد دریا بازار خاموش هستند.
به گفته کلاهدوزان، بزرگترین اقتصاد از بین این هفت بازار، اقتصاد دریا است که مورد غفلت واقع شده است. اقتصاد دریا یک حوزه نیست، بلکه یک لایه اقتصادی است که بخشهای مختلفی را در خود جای داده است.
محمدمهدی سالاری، مشاور وزیر صمت و رئیس دبیرخانه شورای عالی صنایع دریایی گفت: سهم اقتصاد دریا در اقتصاد ملی ۲ درصد است به همین دلیل این حوزه ظرفیت بالایی برای رشد دارد. اگر زیستبوم توسعه دریا به بلوغ برسد، سهم اقتصاد دریا از ۲ درصد به ۳۰ درصد خواهد رسید.
سالاری با اشاره به اهمیت چند زنجیره ارزش ادامه داد: از بین زنجیرههای ارزش چند مورد برای ما خیلی مهم و کلیدی است و بهعنوان پیشرو به آنها نگاه میکنیم. این زنجیرهها شامل حوزه شیلات، بندر و خدمات بندری، کشتیرانی و لجسیک، کشتیسازی، صنایع فراساحل نفت و گاز، گردشگری دریایی، ورزشهای دریایی، خدمات تجاری دریایی، خدمات پشتیبانی دریایی، آب و منابع انرژی نوین دریایی، قطبهای اقتصادی، صنعتی و سکونتی سواحل و جزایر و حوزه تجارت الکترونیکی دریایی است.
مشاور وزیر صمت با اشاره به سه مورد اصلی برای پیشبرد فعالیت شرکتها در این حوزه گفت: حلقههای کلیدی زنجیره ارزش حوزه تخصصی هر شرکت در دریا باید مشخص شود. مورد دوم اینکه مسائل تخصصی هر مجموعه شفاف شود و گلوگاههایی که باعث شده است زنجیره ارزش تخصصی در اقتصاد دریا شکل نگیرد مشخص شود. مورد سوم اینکه طرحهای پیشنهادی را با هم طی کنیم و طبق نقشه راه با همکاری دو طرفه برنامه پیش برود. در نهایت اسناد تکمیلی به کمک مجموعهها تدوین خواهد شد.
به گفته سالاری، نتیجه این فعالیتها ۱۵ کارگروه است که در هر کارگروه چند طرح پیشنهادی خواهیم داشت.
سالاری ادامه داد: از بین این زنجیرههای ارزش چند مورد به عنوان پیشران هستند. حوزه کشتیسازی، خدمات تجاری دریایی، تجارت الکترونیکی از مهمترین این عوامل است. این زیستبوم در ابعاد ملی مهم و بلوغیافته است. مهمترین یونیکورنهای کشور در این حوزه هستند. اگر تجارت الکترونیکی به کسبوکارهای دریایی ورود کند، اتفاق مهمی در این حوزه میافتد. تجارت الکترونیکی دریایی میتواند یک تسهیلگر در حوزه گردشگری دریایی، خدمات پشتیبانی، کشتیسازی و غیره باشد.
در ادامه، جاوید عربشاهی، رئیس کارگروه تجارت الکترونیکی و کسبوکارهای دیجیتالی گفت که ساختار شورای عالی صنایع دریایی بالاترین سمت رئیس جمهور است. حجم بازار اقتصاد دریا در سال ۲۰۲۱، ۱۶۴۰ میلیارد دلار است. حمل و نقل دریایی ۳۱ درصد، صنایع دریایی ۳۷ درصد، شیلات و آبزیپروری ۱۹ درصد، گردشگری دریایی ۴ درصد و خدمات بندری ۹ درصد است.
در این جلسه شرکتهای مهفا مارین، ایرانسل، دیجیکالا، سفر مارکت و غیره طرحهای پیشنهادیشان را ارائه کردند.