معرفی کتاب «پول هوشمند»؛ شخصیتر شدن سیستمهای مالی در آینده
کتاب «پول هوشمند» نوشته کریس اسکینر در سال ۲۰۲۰ منتشر و توسط انتشارات Wiley…
۲ آذر ۱۴۰۳
۵ فروردین ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۶ اسفند ۱۴۰۲
شرکت گارتنر (Gartner) شرکت مشاوره در حوزه تحقیقات فناوری است که هر ساله تحلیل و پیشبینیهایی را در رابطه با ترندهای فناوری منتشر میکند. گارتنر با شناسایی ترندهای برجسته و مهم فناوری و تحلیل آنها اطلاعات مفید و جامعی را در زمینه روند تکنولوژی، تأثیر بر صنایع و سازمانها، آمادگی بازار، نوآوری و عوامل دیگر ارائه میدهد.
به گزارش پیوست، این شرکت با انتشار گزارشها، پیشبینیها، نقشههای جادویی (Magic Quadrant) و مطالعات دیگری که توسط تیم تحقیقاتی خود انجام میدهد، به شرکتها کمک میکند تا تصمیمات بهتری در زمینه استراتژی فناوری اطلاعات خود اتخاذ کنند.
برای شناسایی ترندهای فناوری سال، گارتنر از منابع متنوعی استفاده میکند، که این منابع عبارتند از:
گارتنر تحلیلهای گستردهای را در زمینه بازارهای فناوری انجام میدهد. این تحلیلها شامل بررسی روند رشد، استقرار و پذیرش فناوریهای مختلف در صنایع و سازمانها است.
گارتنر با متخصصان و عناصر کلیدی در صنایع مختلف مصاحبه میکند تا نظرات و دیدگاههای آنها را درباره تحولات و ترندهای دنیای فناوری جمعآوری کند.
گارتنر تحقیقات داخلی خود را در زمینههای مختلف فناوری انجام میدهد و از دادهها و آمارها برای شناسایی الگوها و ترندهای مهم استفاده میکند.
گارتنر تحلیلها و پیشبینیهای استراتژیک خود را در زمینههای گوناگون فناوری ارائه میدهد. این پیشبینیها بر اساس دیدگاههای گارتنر از آینده تکنولوژی و تأثیر آن بر صنایع و سازمانها ناشی میشود.
شرکت گارتنر یکی از معتبرترین شرکتهای تحلیلی و مشاورهای در حوزه فناوری اطلاعات است. هدف شرکت گارتنر از تحلیل و بررسی ترندهای فناوری این است که به شرکتها و صنایع کمک کند تا بهترین تصمیمات را در خصوص سرمایهگذاری و استفاده از فناوریهای جدید بگیرند. در ادامه به معرفی مهمترین ترندهای تکنولوژی برای سال ۲۰۲۴ میپردازیم:
توسعه مبتنی بر هوش مصنوعی (Artificial Intelligence-based Development) یک روند مهم در حوزه فناوری است که توسط گارتنر پیشبینی شده است. هوش مصنوعی نقش اصلی را در چرخه عمر توسعه نرمافزارها ایفا میکند.
با پیشرفت هوش مصنوعی، میتوان انتظار داشت که برنامهنویسان و رباتهای پیشرفته بیشتر با هم همکاری و تعامل داشته باشند. توسعه مبتنی بر هوش مصنوعی از طریق استفاده از الگوریتمها، مدلهای یادگیری ماشین و شبکههای عصبی، بهبود قابل توجهی در کارایی و کیفیت نرمافزارها به ارمغان میآورد. این روند به تدریج در حال توسعه است و با پیشرفت هوش مصنوعی، میتوان انتظار داشت که در آینده نزدیک تأثیر بزرگی روی فرآیندهای توسعه نرمافزار و همکاری بین انسان و ماشینها داشته باشد.
یکی از ترندهای فناوری، واقعیت مجازی است. یکپارچهسازی واقعیت توسعهیافته (Extended Reality – XR) به مجموعهای از فناوریهای واقعیت مجازی (Virtual Reality – VR)، واقعیت افزوده (Augmented Reality – AR) و واقعیت ترکیبی (Mixed Reality – MR) اشاره دارد. بر اساس پیشبینی گارتنر، در سال ۲۰۲۴، XR به صورت گسترده در صنایع مختلف وارد جریان اصلی خواهد شد. از جمله صنایعی که انتظار میرود از فناوری XR بهرهبرداری کند، میتوان به مراقبتهای بهداشتی، آموزش، تولید و غیره اشاره کرد.
کسبوکارها قرار است از XR برای بهبود تجربیات کاربری استفاده کنند. با استفاده از فناوری VR، کاربران میتوانند به یک دنیای مجازی واقعگرایانه وارد شوند و تجربههای بینظیری را تجربه کنند. AR نیز امکان افزودن المانهای مجازی به دنیای واقعی را فراهم میکند و کاربران را قادر میسازد با ترکیب دو دنیا، تجربههای منحصر به فردی را داشته باشند. همچنین با استفاده از MR نیز کاربران میتوانند با اجسام مجازی در دنیای واقعی تعامل کنند.
از طریق فناوری XR، کسبوکارها میتوانند فرآیندهای پیچیده را سادهتر کنند ، به عنوان مثال، با استفاده از هدستهای VR، تیمها از راه دور میتوانند در یک فضای مجازی مشترک حضور یابند و به صورت همزمان روی پروژهها کار کنند. با استفاده از AR و MR، نیز میتوان فرآیندهای تولید را سادهتر و بهینهتر انجام داد.
فناوری اطلاعات پایدار (Sustainable Information Technology) به معنای استفاده هوشمندانه و مسئولانه از فناوری اطلاعات با تأکید بر حفاظت از محیط زیست و پایداری منابع است. در راستای نگرانیهای زیستمحیطی، شرکت گارتنر بر اهمیت اتخاذ رویکردهای پایدار در صنعت فناوری تأکید بسیاری میکند.
صنعت فناوری میتواند اقداماتی را برای حفاظت از محیط زیست انجام دهد، که این اقدامات شامل موارد زیر میشود:
استفاده از فناوریهایی که مصرف انرژی را به حداقل میرساند و با استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر عمل میکند. به عنوان مثال، استفاده از سرورهای کممصرف و بهینهسازی فرآیندهای سرورها برای کاهش مصرف انرژی میتواند مفید باشد.
اتخاذ رویکردهای مفید در بازیافت تجهیزات الکترونیکی منسوخ، میتواند به کاهش تولید زبالههای الکترونیکی و استفاده مجدد از منابع آنها کمک کند.
سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه فناوریهایی مانند استفاده از انرژی خورشیدی، انرژی بادی، بهینهسازی منابع و استفاده از مواد قابل بازیافت که برای محیط زیست مناسب است.
فناوری اطلاعات پایدار نه تنها با مسئولیت اجتماعی شرکتها هماهنگ است، بلکه به تمرکز جهانی روی پایداری محیط نیز توجه ویژهای دارد. با ترکیب فناوری و پایداری محیط زیست، میتوان عملکرد مناسب و قابل توجهی در مصرف انرژی، مدیریت منابع، کاهش آلودگی و کاهش تأثیرات منفی بر محیط زیست داشت.
شرکت گارتنر بر اهمیت روزافزون فناوری بلاکچین در امنیت تراکنشهای دیجیتال و تأیید صحت داراییهای دیجیتال تأکید میکند.
یکی از ویژگیهای کلیدی بلاکچین، ماهیت غیرمتمرکز آن است. در بلاکچین، اطلاعات و تراکنشها در سراسر شبکه توسط کاربران مختلف ذخیره و تأیید میشود، بهطوری که هیچ سازمان مرکزی یا نهادی نیاز به کنترل و تصویب تراکنشها ندارد. این ویژگی میتواند اعتماد را در اکوسیستم دیجیتالی تقویت کند، زیرا تغییر یا دستکاری در اطلاعات بلاکچین بهطور محاسباتی بسیار مشکل است و نیاز به هماهنگی بسیار بالا و توافق بین اعضای شبکه دارد.
اطلاعاتی که در بلاکچین ثبت میشود با استفاده از رمزنگاری قوی و الگوریتمهای هش محافظت میشود و هر گونه تغییر در بلاکها قابل تشخیص است. این ویژگی امنیتی تأمین میکند که اطلاعات در بلاکچین بهطور مطمئن قابل دسترسی و استفاده باشد.
از کاربردها و مزایای استفاده از بلاکچین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فناوری بلاکچین به عنوان یک سیستم غیرقابل تغییر، میتواند در بهبود امنیت سایبری و مقابله با تهدیدات سایبری مؤثر باشد.
استفاده از بلاکچین در زنجیره تأمین، امکان ردیابی دقیق و شفافیت بیشتر را برای محصولات فراهم میکند، همچنین میزان تقلب و جعل در زنجیره تأمین را به حداقل میرساند.
فناوری بلاکچین میتواند در امور مالی و امور بانکی، انتقال و تسویه سریعتر با هزینهای کمتر و امنیت بالا را فراهم کند.
بلاکچین میتواند در ایجاد قراردادهای هوشمند، مبادلات غیرمتمرکز بین افراد و سازمانها نقش موثری داشته باشد.
بلاکچین میتواند در بهبود امنیت، حفاظت از حریم خصوصی و مدیریت هویت در رایانش ابری نقش مهمی ایفا کند.
استفاده از بلاکچین در حوزه املاک و مستغلات میتواند در تسهیل فرآیندهای خرید، فروش و انتقال ملک باعث کاهش هزینهها شود.
یکی دیگر از ترندهای فناوری از دیدگاه شرکت گارتنر محاسبات کوانتومی است که آن را به عنوان یک حوزه کلیدی برای پیشرفتهای فناوری در سال ۲۰۲۴ شناسایی کرده است. محاسبات کوانتومی از طریق استفاده از قوانین فیزیک کوانتوم، امکان حل مشکلات پیچیدهتری را نسبت به رایانههای کلاسیک فراهم میکند.
اگرچه محاسبات کوانتومی هنوز در مراحل اولیه خود قرار دارد و به توانایی کامل خود نرسیده است، اما قابلیت زیادی برای حل مسائلی دارد که در حال حاضر برای رایانههای کلاسیک بسیار پیچیده است. برخی از این مسائل شامل شبکههای عصبی مصنوعی پیچیده، بهینهسازی مسائل، شبیهسازی سیستمهای مولکولی و طراحی دارو، مدلسازی ترافیک و برنامهریزی منابع و بسیاری از مسائل علمی و فنی دیگر میشود.
با پیشرفت در تحقیقات و توسعه محاسبات کوانتومی، انتظار میرود که صنایع مختلف مانند امور مالی، بهداشت و درمان، علم مواد و غیره به شدت تحت تأثیر قرار بگیرد. برای مثال، در صنعت مالی، محاسبات کوانتومی میتواند در حل مسائل پیچیده مانند بهینهسازی سرمایهگذاری، مدیریت ریسک و تجزیه و تحلیل دادههای مالی تاثیرگذار باشد.
در حوزه بهداشت و درمان، محاسبات کوانتومی میتواند در طراحی داروهای جدید، مدلسازی سیستمهای بیولوژیکی پیچیده و تجزیه و تحلیل دادههای پزشکی استفاده شود.
محاسبات کوانتومی کاربردهای گستردهای در حوزههای مختلف دارد. در ادامه، تعدادی از کاربردهای محاسبات کوانتومی را بررسی خواهیم کرد:
محاسبات کوانتومی در حوزه رمزنگاری و امنیت اطلاعات نقش مهمی ایفا میکند. الگوریتمهای رمزنگاری کوانتومی، مانند امکان رمزگشایی اطلاعات با سطح بالاتری از امنیت را فراهم میکند.
محاسبات کوانتومی میتواند در شبیهسازی و پیشبینی رفتار سیستمهای فیزیکی پیچیده مانند سیستمهای کوانتومی و مواد جدید استفاده شود. این قابلیت میتواند در توسعه مواد و فناوریهای جدید مؤثر باشد.
مفهوم هدایت کوانتومی به استفاده از خواص کوانتومی برای ارسال و انتقال اطلاعات با سرعت بالا اشاره دارد. این مفهوم در طراحی شبکههای کوانتومی و انتقال امن اطلاعات مورد استفاده قرار میگیرد.
محاسبات کوانتومی در بیوانفورماتیک، به عنوان ترکیبی از علوم زیستی و محاسبات کوانتومی استفاده میشود. این حوزه شامل مطالعه ساختار پروتئینها، تحلیل تعاملات مولکولی و شبیهسازی فرآیندهای بیولوژیکی با استفاده از تئوری کوانتومی میشود.
گارتنر هر ساله تحلیلهای خود را در مورد ترندهای فناوری ارائه میدهد تا سازمانها و صنایع از این ترندها برای توسعه برنامهریزی و استراتژیهای فناوری در آینده استفاده کنند.
منبع: analticsinsight