رویداد آنلاین ۱۲ روزه OpenAI را در یوتیوب ببینید
اوپن ایآی در رویدادی ۱۲ روزه به صورت آنلاین و با امکان حضور تمامی علاقهمندان…
۱۷ آذر ۱۴۰۳
۲۹ دی ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱ بهمن ۱۴۰۲
فعالان حوزه ارتباطات معتقدند شرایط اقتصادی باعث شده است توان سرمایهگذاری اپراتورها پایین بیاید و در شرایطی که هزینهها در این حوزه رشد میکند، توسعه 5G دشوار است.
به گزارش پیوست، در نشست بررسی ابعاد سیاستی افزایش قیمت اینترنت که آزمایشگاه داده و حکمرانی با همکاری رصدخانه اقتصاد دیجیتال شریف برگزار کرد، صاحبنظران در این باره به بحث و گفتوگو پرداختند.
محمد کشوری، مدیر گروه علمی طیف در این نشست گفت: در یک نظرسنجی بیش از نیمی از افراد شرکتکننده گفتهاند برای اینترنتی که کیفیتش بهبود پیدا کند حاضرند پول بیشتری بدهند.
او همچنین گفت: اساس تعرفه اینترنت سقف ۴۰ تا ۶۰ هزار تومانی است که سازمان تنظیم مقررات برای برای هر گیگ تعیین کردهاست، اما در میان مردم این جا افتاده که تعرفه اینترنت بستههایی است که میخرند. ۴۰ هزار تومان برای هر گیگ عدد منطقیای نیست. شاید اگر همان زمان این عدد ۱۸ تا ۲۰ هزار تومان تعیین میشد اپراتورها مجبور میشدند عدد را بالاتر ببرند.
مدیر گروه علمی طیف به ریشهیابی این مساله پرداخت و گفت: این شرایط نه تقصیر وزارت ارتباطات است نه اپراتور بلکه اشکال اصلی در ساختار اقتصاد ماست که تورمی است. تحریم هم در این میان دخیل است و این امکان را نمیدهد که با وندور مذاکره کنیم، یا با آنها برای فروش قسطی گوشی مشارکت کنیم.
کشوری ادامه داد: باید به مشترک این حق را بدهیم که مجموعه هزینهای که برای اینترنت میکند را در نظر بگیرد. در مثال بنزین، خودرو به شدت گران و سوخت به شدت ارزان است. اگر مشترک یک گوشی ۱۰ میلیون تومانی بخرد ماهی ۵۰۹ هزار تومان پول آن گوشی است. مشترک پول فیلترشکن هم میدهد و باز هم از سرویس ناراضی است.
کشوری افزود: ما با کشورهای پیشرفته دنیا فرقی که داریم این است که مجبوریم وقتی شب به خانه میرویم از اینترنت همراهی استفاده کنیم که هم هزینهاش بالاتر است هم کیفیتش پایین میآید اما در کشورهای پیشرفته مشترک در خانه از سرویس ثابت استفاده میکند که هم کیفیت و هم قیمت خوبی دارد.
او مساله را مربوط به ساختار اقتصاد کشور دانست و گفت: هم به مشترک حق میدهیم که از وضعیت ناراضی باشد، هم به اپراتوری که هزینههایش بالا رفته و میگوید فیلترینگ هم دست من نیست. مسائل اقتصادی و تورم هم که در دست وزارتخانه نیست.
کشوری در ادامه به موانع توسعه 5G در ایران پرداخت و گفت: اولین لازمه ایجاد توسعه شبکه 5G فرکانس است که ما هیچ عزمی در وزارت ارتباطات برای واگذاری فرکانس نمیبینیم. اپراتورها در حال حاضر برای 5G از فرکانش اشتباه استفاده میکنند.
او در مورد قیمت نیز گفت: نکته دوم قیمت است کار خوبی که وزارت ارتباطات در این دو سال کرد این بود که بخشی از حقالسهم اپراتورها را به واسطه تعهدات پروانهشان کم کرد. این رقم برای همراه اول تا سال ۱۴۰۰ حدود ۷ میلیارد دلار بوده است. ما نمیگوییم این ۲۸ درصد را نگیر، میگوییم باید بخشی از حقالسهم ۲۸ درصدی به توسعه شبکه اختصاص داده شود. مثلا برای راهاندازی هر سایت 5G بخشی از این مبلغ کم شود.
کشور همچنین گفت: برای راهاندازی یک سایت 5G در حال حاضر ۱۰۰ هزار دلار نیاز است. در صورتی که بخواهیم تنها ۱۰ درصد از سایتهای همراه اول 5G شود ۲۰۰ میلیون دلار سرمایه میخواهیم که حتی طی ۵ سال جبران نمیشود. باید به این نکات توجه کرد که اپراتورها به سرنوشت مخابرات دچار نشوند.
آرش کریم بیگی، مدیرعامل شاتل موبایل در این نشست گفت: تعرفهگذاری در مورد اخیر تغییری نکرده است. بر اساس ساختار تعرفه گذاری رگولاتوری، تعرفه تا گیگی ۴۰-۶۰ هزار تومان میتواند افزایش پیدا کند.
او به پیشینه تعرفهگذاری در این حوزه اشاره کرد و گفت: تعرفه دیتا در زمان 2G برای اولین بار در ایران استفاده شد و ساختار آن با امروز کاملا متفاوت بود. یک بسته ۲۰۰ مگابایتی در سال ۸۹ با قیمت ۵ هزار تومان به فروش میرسید. کاربر با توجه سرعتی که دریافت میکرد نیاز به این حجم نداشت. در آن زمان هم کاربر رضایت داشت هم اپراتور خوشحال بود چون با نرخ دلار آن زمان، ۲۵ هزار تومان به ازای هر گیگ دریافت میکرد. اما با آمدن نسلهای بعد، تعرفهگذاری 2G تغییری نکرد.
مدیرعامل شاتل موبایل ادامه داد: در دورههای بعد سعی کردند اپراتورها قیمتهای متفاوتی با خدمات متفاوت ارائه دهند اما هم بازار پذیرندگی نداشت هم جنگ قیمت به راه افتاد. با گذشت زمان و گرانی دلار ۱۲۰۰ تومنی با همان ساختار قیمتی ادامه پیدا کرد در حالی که هزینههای ریالی و دلاری اپراتورها به شدت افزایش پیدا کرد. هزینه نیروی کار سال به سال از ۱۲ تا ۳۸ درصد افزایش یافته است. همچنین ۳۸ درصد به هزینهای که دولت از اپراتور میگیرد اضافه شده است.
کریم بیگی همچنین گفت: در این شرایط نمیشد یکشبه تعرفهگذاری متناسبی انجام داد و منجر به فروپاشی اقتصادی همه بازیگران میشد. در مورد تعرفه اینترنت، دولت مانند بنزین عمل کرد. شخصی رئیس جمهور شد و گفت چون ما کشور نفتخیزی هستیم نیازی به افزایش قیمت نداریم و در یک شب قیمت بنزین ۸۰ تومان شد.
او افزود: این شرایط باعث شد نه مردم و نه اپراتورها از وضعیت ناراضی باشند. اپراتور به عنوان یک بنگاه اقتصادی سعی کرد خودش را با شرایط تطبیق دهد و از هزینههای خودش بکاهد. این هزینهها حتی گاهی مانند هزینههای سرمایهگذاری ضروری بودند.
مدیرعامل این اپراتور از تصمیمگیران این حوزه نیز انتفاد کرد: کسانی که در ده پانزده سال اخیر برای صنعت تلکام تصمیم میگیرند که که حتی یک روز تجزبه کسبوکار در این صنعت نداشتهاند. دیدگاهشان به سرویس یک سرویس حاکمیتی است مثل بقیه حوزهها. بنده ایده ای ندارم که چه راهکاری وجود دارد که همه طرفها خوشحال باشند.
کریم بیگی در مورد هزینه ویپیان نیز گفت: پول VPN به صنعت ICT ایران وارد نمیشود و به جیب کاسبان تحریم میرود. ولی از نظر مردم، این هزینه اینترنت است.
او در ادامه صحبتهایش گفت: دیدگاه سنتی که برای اپراتورها بوده باعث شده بیشتر هزینهها صرف نیروی انسانی شود. حاکمیت به عنوان خیریه به صنعت تلکام نگاه میکند. هم به آن نیرو تحمیل میکند هم اجازه افزایش تعرفه را نمیدهد. این بلایی است که سر شرکت مخابرات آمد.
کریم بیگی آماری از کاهش سرمایهگذاری در این حوزه نیز ارائه داد: اوج سرمایهگذاری ایرانسل سال ۹۲ برای توسعه 5G بود. در سال ۹۶ این اپراتور یک میلیارد و ۱۶۷ میلیون دلار برای توسعه شبکهاش هزینه کرد. سالهای بعد در حالی که اپراتور نیاز داشت برای 5G هم هزینه کند این رقم به ۳۰۰ میلیون دلار رسید.