مدیرعامل تپسی: اگر تپسی نتواند، هیچ پلتفرم دیگری توان مقابله با انحصارطلبی اسنپ را نخواهد داشت
تپسی به رای شورای رقابت و همزمانی شکایت ازکیوام و زودکس از رویههای ضدرقابتی اسنپ…
۴ آذر ۱۴۰۳
۱۳ دی ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
مصوبه ستاد تنظیم بازار در خصوص قیمتگذاری بلیت هواپیما که منجر به مسدود شدن برخی پلتفرمهای آنلاین فروش بلیت شده بود از سوی دیوان عدالت اداری باطل شد. دیوان عدالت اداری در رای خود عنوان کرده است «نرخگذاری در حوزه حمل و نقل هوایی در قلمرو نرخگذاری تکلیفی دولت قرار نمیگیرد و اصل بر این است که عرضه و تقاضا نرخ خدمات را تعیین میکند.»
به گزارش پیوست، طبق رای دیوان عدالت اداری، احکام برنامه ششم و برنامه پنجم توسعه بر آزاد بودن نرخگذاری بلیت هواپیما دلالت دارند از همین رو اساسا نرخگذاری در حوزه حمل و نقل هوایی در قلمرو نرخگذاری تکلیفی دولت قرار نمیگیرد و اصل بر این است که عرضه و تقاضا نرخ خدمات را تعیین میکند.
طبق این رای، نرخگذاری بلیت هواپیما از طریق شرکتهای هواپیمایی و براساس نیاز بازار و میزان تقاضا در بازار صورت خواهد گرفت. در برنامه پنجم توسعه برای اولین بار آزادسازی نرخگذاری بلیت هواپیما پیشبینی شده بود اما این قانون از سوی سازمان هواپیمایی کشوری به صورت کامل اجرا نشد و در دورههایی کف و سقف قیمت از سوی این سازمان تعیین میشد. این رویه سازمان هواپیمایی به صورت مرتب با اعتراض شرکتهایی هواپیمایی و انجمن آنها مواجه میشد.
انجمن شرکتهای هواپیمایی در ابتدای امسال با توافق شرکتهای هواپیمایی، نرخنامه پیشنهادی خود را برای تمامی شرکتهای هواپیمایی ارسال کرد و در آن زمان تقریبا افزایش ۵۰ درصدی بلیت هواپیما در پروازها پیشبینی شده بود اما این نرخگذاری با مخالفت سازمان هواپیمایی کشوری قرار گرفت و در نهایت این افزایش قیمت منجر به مسدود شدن تعدادی از سایتهای فروش بلیت هواپیما شد.
رئیس سازمان هواپیمایی در مصاحبهای اعلام کرد که نرخگذاری بلیت هواپیما باید براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار صورت گیرد و در نهایت نرخنامه انجمن هواپیمایی را ابطلا و نرخنامه خود را به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ کرد حال طبق مصوبه دیوان عدالت اداری نرخگذاری بلیت هواپیما باید از طریق بازار انجام شود و دولت تکلیفی در این نرخگذاری ندارد.
هر چند سازمان هواپیمایی کشور نرخنامه جدیدی را از ابتدای امسال به شرکتهای هواپیمایی و پلتفرمها ارسال کرده بود اما عملا این نرخنامه بیشتر باید از سوی سایتهای فروش بلیت و پلتفرمها رعایت میشد و شرکتهای هواپیمایی و آژانسها در نهایت با نرخهای بالاتر اقدام به فروش بلیت میکردند.
در تیرماه گذشته سازمان هواپیمایی کشوری ۱۹ سایت فروش بلیت هواپیما را به دلیل گرانفروشی مسدود کرد و پیش از آن نیز مجوز علیبابا را با همین بهانه تعلیق کرده بود. هر چند که این مشکل پس از چند روز و با نشان داده نشدن قیمتهایی که بیشتر از نرخ مصوب بودند به پایان رسید اما عملا امکان فروش بلیت را به صورت آنلاین محدود و به بازار سنتی واگذار کرد.
حال براساس رای دیوان عدالت اداری، طبق قانون برنامه پنجم توسعه و همچنین قانون برنامه ششم توسعه باید نسبت به واقعی شدن نرخ بلیت خدمات هوایی اقدام کند.
حال بهنظر میرسد، با این رای امکان نمایش دادن انواع نرخ بلیت برای پلتفرمها و سایتهای فروش بلیت هواپیما نیز فراهم خواهد شد. حال مجدد انجمن شرکتهای هواپیمایی با همکاری شرکتهای هواپیمایی نرخنامه پیشنهادی خود را برای شرکتهای هواپیمایی ارسال کرده است تا شرکتها با تبعیت از آن نرخنامه در محدوده مشخصی نرخ بلیت را تعیین کنند.
هنوز مشخص نیست که این رای مورد پذیرش سازمان هواپیمایی کشوری قرار خواهد گرفت یا در نهایت دوباره این سازمان قیمتهای مصوب خود را به این شرکتها ابلاغ خواهد کرد.
رای دیوان عدالت اداری نسبت به آزاد سازی قیمت گذاری بلیت هواپیما