ترامپ در اولین تماس با شی جینپینگ درمورد تیکتاک صحبت کرد
گزارشی از فایننشال تایمز میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا، اولین تماس خود را…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۲۰ آذر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
گزارشی از فایننشال تایمز میگوید غولهای نیمرسانا که از جمله مهمترین آنها میتوان TSMC تایوان، سامسونگ کره و اینتل آمریکا اشاره کرد، برای ساخت چیپهای ۲ نانومتری تلاش میکنند. در حال حاضر پیشرفتهترین چیپهای موجود از طراحی ۳ نانومتری برخوردارند و از جمله معدود دستگاههای مجهز به این تکنولوژی میتوان به آیفون ۱۵ پرو و پرومکس اشاره کرد.
به گزارش پیوست، تحلیلگران معتقدند که TSMC تایوان، بزرگترین تولیدکننده نیمهرسانای جهان، در نسل بعدی نیز رهبری این صنعت را در اختیار دارد اما سامسونگ و اینتل هم به دنبال کاهش شکاف فعلی هستند.
تولیدکنندگان چیپ در چند دهه گذشته همواره طراحی چیپهای خود را فشردهتر کردهاند و هرچه طراحی ترنزیستورهای روی چیپ فشردهتر باشد، مصرف انرژی آن کمتر و سرعت آنها بالاتر است. عبارتهایی مثل «۲ نانومتری» و «۳ نانومتری» در این صنعت بیشتر از آنکه نشانگر یک معیار تمام فیزیکی باشند، به تفاوت نسل هر نیمهرسانا اشاره میکنند.
صنعت نیمهرسانا در سالهای اخیر به یکی از بزرگترین بازارهای جهان تبدیل شده است، به طوری که مجموع فروش چیپ در جهان سال گذشته به بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار رسید. شهرت هوش مصنوعی و توسعه دیتاسنترها نیز باعث شده تا تحلیلگران بازار بزرگتری را برای آینده این صنعت پیشبینی کنند و شرکتی که نسل جدیدی را زودتر از رقبا تولید کند میتواند گوی سبقت را از رقبا برباید.
شاید به همین منظور است که سامسونگ، غول کرهای، برای تسخیر بازار چیپهای ۲ نانومتری قیمت نمونههای آزمایشی این محصول را به شکل قابل توجهی کاهش داده است. این تکنولوژی مشتریان بزرگی مثل انویدیا، تولیدکننده اصلی پردازندههای هوش مصنوعی، را پیش روی خود دارد.
جیمز لیم، تحلیلگر صندوق پوشش ریسک Dalton Investments، می گوید: «سامسونگ تکنولوژی ۲ نانومتری را یک تحول آفرین میداند اما مردم همچنان اطمینان کافی ندارند که این شرکت بتواند بهتر از TSMC این حرکت را اجرایی کند.»
اینتل، پیشتاز سابق صنعت نیمهرسانا نیز ادعاهای بزرگی را درمورد تولید نسل جدید چیپها تا پایان سال آینده (۲۰۲۴) مطرح کرده است. با وجود اینکه فعالان بازار چنین جهش را غیرمحتمل میدانند، اما این شرکت آمریکایی با اجرایی کردن آن میتواند از رقبای آسیایی خود سبقت بگیرد.
با این حال شرکت TSMC میگوید تولید گسترده چیپهای ۲ نانومتری را در سال ۲۰۲۵ آغاز می کند و احتمالا با وجود مشتری بزرگی مثل اپل، پردازندههای موبایلی اول از همه این تکنولوژی را دریافت کنند. نسخههای کامپیوتر و دیگر چیپهای پرقدرت در اولویتهای بعدی این شرکت قرار دارند.
پرچمداران گوشیهای اپل، آیفون ۱۵ پرو و پرومکس، اولین گوشیهای هوشمندی هستند که در یک مقیاس عظیم از چیپهای ۳ نانومتری TSMC استفاده کردهاند. اپل در ماه سپتامبر این گوشی را به همراه تکنولوژی ۳ نانومتری معرفی کرد.
فشردگی هرچه بیشتر پردازندهها باعث شده تا حرکت به سمت تولید نسل جدید یک اقدام پرخطر برای تولیدکنندگانی مثل TSMC باشد که در صورت اشتباه در این فرایند جایگاه پیشتاز خود را به رقبا میبازد.
TSMC به فایننشال تایمز اعلام کرده است که توسعه تکنولوژی ۲ نانومتری «به خوبی در حال پیشروی است و طبق برنامه برای تولید عمده در سال ۲۰۲۵ پیش میرود و در زمان عرضه هم از لحاظ تراکم و هم بازدهی انرژی به پیشرفتهترین نیمهرسانای صنعت تبدیل میشود.»
با این حال برخی از تحلیلگران بازار معتقدند که هزینه عبور به نسل بعدی بیش از حد افزایش یافته و مشتریان نیز و از نگاه مشتریان هم استفاده از بروزترین تکنولوژی در مقایسه با هزینه آن سود چندانی ندارد.
سامسونگ اما در تلاش است که با پیشتازی نسل جدید عقبافتادگی خود نسبت به TSMC را جبران کند. غول کرهای در حال حاضر ۲۵ درصد از بازار و شرکت تایوانی ۶۶ درصد از بازار نیمهرسانا را در اختیار دارند.
به گفته افراد مطلع، شرکت کوالکام که بزرگترین تولیدکننده پردازندههای پیشرفته گوشی همراه به حساب میآید قرار است از تکنولوژی سامسونگ استفاده کند. این در حالی است که کوالکام در نسل قبلی و گذار از تکنولوژی ۴ نانومتری به ۳ نانومتری سامسونگ را کنار گذاشت و به سراغ TSMC رفت.
با این حال عرضه یک تکنولوژی توان تولید گسترده آن دو بحث متفاوت هستند. برخی از تحلیلگران میگویند سامسونگ حتی با وجود پیشتازی و اولین بودن هم توان تولید گسترده چیپهای ۲ نانومتری و برآورده کردن تقاضای بازار را ندارد. این شرکت کرهای در حال حاضر برای تولید عمده چیپهای ۳ نانومتری با مشکل مواجه است به همین دلیل مشتریانی مثل انویدیا و اپل تنها از TSMC برای تامین نیاز خود استفاده میکنند.
اینتل، پیشتاز سابق این صنعت نیز به تازگی از تولید نسل جدید پردازندههای خود به نام «18A» خبر داده که قرار است در اواخر سال ۲۰۲۴ به تولید برسد و اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، اینتل نیز شانسی برای پیشتازی نسل جدید دارد. با این حال غول کرهای با اشاره به اولین نمونههای آزمایشی 18A میگوید این پردازنده از لحاظ عملکرد و تراکم پیشرفت چندانی نداشته و حتی تکنولوژی ۳ نانومتری این شرکت نیز با 18A قابل مقایسه است.
سامسونگ و اینتل هردو در تلاشند تا تاج سلطنت یک بازار ۵۰۰ میلیارد دلاری را از تایوان پس بگیرند و با اینکه در وضعیت فعلی چنین اتفاقی بعید به نظر میرسد اما تنش میان چین و تایوان ممکن است به عقب افتادگی TSMC منجر شود. شرکت AMD از جمله فعالانی است که می گوید برای دسترسی به گزینههای بیشتر احتمالا تولیدکنندگانی دیگری غیر از TSMC را نیز زیر نظر میگیرد.
لزلی وو، مدیرعامل شرکت مشاوره RHCC، نیز میگوید مشتریان بزرگ این شرکت که به تکنولوژی ۲ نانومتری نیاز دارند به دنبال گزینههایی در کنار TSCM هستند و وابستگی کامل به شرکت تایوانی را خطرنانک میدانند.