معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی: مصوبه اجرای گام سوم طرح اصلاح نظام کارمزد به زودی ابلاغ میشود
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با انتقاد نسبت به نگاه تک بعدی به زیست بوم…
۲۷ آبان ۱۴۰۳
۲۹ آبان ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
فعالان حوزه بانکداری و سرمایهگذاری بر این باورند که نوآوری شرط بقاست و ورود به حوزه سرمایهگذاری خطرپذیر یکی از راههای کاربردی برای بقای بانکهاست. آنها معتقدند در عصر تحولات دیجیتال اگر بانکها وارد طرحهای کاربردی و نوآورانه نشوند فینتکها با فناوریهای مالی خود این کار را انجام خواهند داد.
به گزارش پیوست در نشست تخصصی فرصتها و چالشهای تامین مالی نوآوری توسط نظام بانکی که در حاشیه دهمین همایش سالانه بانکداری الکترونیکی و نظامهای پرداخت برگزار شد، احمد جعفری مدیرعامل هلدینگ فناوران هوشمند بهسازان فردا در ارتباط با نوآوری در نظام بانکی گفت: همه بانکها خواسته یا ناخواسته وارد چرخه نوآوری و تغییر خواهند شد، چون اگر اینطور نباشد از چرخه فعالیت حذف خواهند شد. من معتقدم بانکها هرگز از بین نخواهند رفت اما روند فعالیت آنها به شدت تغییر خواهد کرد. تا مدتها بسیاری از مدیران بانکهای دولتی بزرگ بانکهای خصوصی را به رسمیت نمیشناختند اما حالا با چشم خود دیدهاند که در چند سال بانکهای خصوصی چگونه رشد کردهاند.
جعفری در ادامه از کمبود طرحهای نوآورانه در شبکه بانکی هم صحبت کرد و افزود: متاسفانه طرحهای نوآورانه و ایدههایی که بتواند مشکلی را از شبکه بانکی حل کند محدود شده است و مسئولان این حوزه باید در این زمینه فعالتر عمل کنند.
سیدمحمدحسین سجادی نیری مدیرعامل شرکت تکنوتجارت هم ادامه داد: ما در بانکها برای سرمایهگذاری نیاز به مشوق داریم در ابتدا بانکها نمیتوانستند در غیر از حوزه فینتکی سرمایهگذاری کنند بعد هم که توانستند با یک مانع جدی یعنی سیاستهای بانک مرکزی مواجه شدند. اما نکته مهمتر مسئله ماهوی بانکهاست. بانک به طور کلی با یک شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر فرق دارند و از ابتدا هم قرار بوده بانک نهاد ریسکگریز باشد چون بانک در قبال اصل و فرع پول مردم مسئول است. پس اگر من به عنوان بانک قرار باشد جای پتروشیمی در یک شرکت، سرمایهگذاری کنم باید برای بانک مشوقهای سرمایهگذاری در نظر گرفته شود.
مهدی محمدی عضو هیات علمی دانشگاه تهران هم به بانکها به عنوان تطبیقپذیرترین صنعت ایران با فناوریها اشاره کرد و گفت: گرچه صنعت بانکداری به خاطر ارتباط با مشتری نهایی همیشه جزو صنایع تطبیقپذیر بوده است اما همچنان صنعت بانکداری به شدت با تخریب یا دیستراپشن مواجه است و تا کنون هم علائم زیادی از این موضوع را دیدهایم.ضمنا اگر هرجا بانکها متوقف شوند یا کند عمل کنند فینتکها با فناوریهای مالی در آن ورود میکنند.
طبق گفته محمدی بانکداری بازوی تکنولوژی و صنعت بوده است و حالا برای بقای خود دریافتهاند که باید با ونچرها ترکیب شوند.
به باور محمدی در حال حاضر نیز بانکها فقط حمالی پول را انجام میدهند و سود و ارزش افزوده را فینتکها میبرند.
فرزین فردیس مدیرعامل سرآوا و عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی هم با تایید صحبتهای محمدی افزود: روایتی از حضرت امیر وجود دارد که میگوید آدمها دشمن چیزی هستند که از آن آگاهی ندارند. دلیل مخالفت با بسیاری از نوآوریها عدم آگاهی است و اینکه چرا نتوانستهایم در نوآوریهای بانکی خوب عمل کنیم چندین دلیل در چند لایه وجود دارد. یک نکته این است که آدمها ترجیح میدهند برای اینکه اشتباه نکنند کاری انجام ندهند.لایه بعد از آدمها ساختارهاست زمانی نوآوری ممکن میشود که از فضای انحصار دور شویم. مادامی که ساختار ما پر از قاعده است و شکستن انحصار است فضای نوآوری مسدود میشود. اگر میخواهیم نوآوری کنیم باید از فضای انحصار فاصله بگیریم.