وزیر ارتباطات: ماموریت وزارت ارتباطات بررسی فروش فیلترشکن نیست
وزیر ارتباطات با بیان این نکته که ماموریتکاری وزارت ارتباطات، بررسی مبادی فروش فیلترشکنفروشها نیست،…
۲۶ دی ۱۴۰۳
۲۱ مهر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲ آبان ۱۴۰۲
در سالهای گذشته مسیر دریافت وامهای بسیار کوچک از بانکها نیز دشواریهای زیادی داشت. اما این روزها تنها با چند کلیک روی پلتفرمهای مختلف میتوانیم به سادگی تسهیلات دریافت کرده و از آن در فرآیندهای خرید استفاده کنیم. مدیرعامل قسطا معتقد است: لندتکها دسترسی مردم برای دریاف تسهیلات یا وامهای خرد را سادهتر کردهاند.
به گزارش پیوست، لندتکها دسترسی برای دریافت تسهیلات و وامهای خرد را راحتتر کردهاند. برخلاف گذشته که برای دریافت این تسهیلات نیاز بود به بانک مراجعه کنیم، این روزها با چند کلیک ساده میتوان با مراجعه به پلتفرمهای مختلف از این تسهیلات بهرهمند شد. محمدرضا آشتیانی، مدیرعامل قسطا، صحبت کردیم؛ از نظر او خرید اعتباری همچنان بهصرفهتر از خرید نقدی است.
آشتیانی گفت: اما هنوز تامین اعتبار برای لندتکها از سمت بانکها انجام میشود و در اصل همان تسهیلاتی که قرار بود از بانکها دریافت کنیم را حالا از لندتکها دریافت میکنیم. در نتیجع کمبود منابع بانکها در نهایت منجر به سختتر شدن دریافت تسهیلات از لندتکها میشود.
او در ادامه گفت: در سال ۹۷ که ما محصول خود را عرضه کردیم، در حوزه فروش اقساطی بازیگری با مدل لندتک وجود نداشت و فسطا اولین پلتفرمی بود که اعتبار را برای خرید در فروشگاهها، در اختیار کاربران قرار میداد. این خدمت در ابتدا به صورت آنلاین بود. با این حال اکنون به صورت فیزیکی هم فراهم شده است.
مدیرعامل قسطا در مورد فراهم شدن امکان خرید فیزیکی در قسطا گفت: براساس آمارها سهم خرید اینترنتی کمتر از ۱۰ درصد بود. به همین دلیل نمیخواستیم این بازار را از دست بدهیم و همچنین بخش زیادی از کالاها در بازار فیزیکی ارزانتر عرضه میشد. از طرفی کالاهای پزشکی و زیبایی امکان عرضه اینترنتی ندارند. به همین دلیل به سمت راهکار کارت رفتیم. اعتبار این کارتها قابل شارژ بوده و کاربران میتوانند بعد از پرداخت اقساط، درخواست شارژ بدهند. مدت زمان مورد نیاز برای دریافت این کارتها هم در تهران ۳ روز و در شهرستانها ۵ روز است. این کارتها امکان خرید از درگاههای پرداخت و پایانههای پز فروشگاهی را دارند.
مدیرعامل قسطا در مورد عدم امکان برداشت نقدی از این کارتها گفت: استفاده از این کارتها تقریبا همه نیازها را پوشش میدهد. با این حال پرداختهایی مانند برگرداندن قرض یا مواقعی که پوز وجود ندارد، امکان برداشت نقدی وجود ندارد. این محدودیتها مربوط به آییننامههای بانکی و بانک مرکزی است که به بانکداری بدون ربا برمیگردد.
محمدرضا آشتیانی در مورد نقد کردن کارتهای قسطا در ازای دریافت کارمزد که در برخی از سایتها تبلیغ میشود گفت: این روش قانونی نبود و ما تاکنون سعی کردهایم تا جای ممکن پیگیریهای قانونی را انجام دهیم. حتی دیده شده کارمزدهای قابل توجهی دریافت میشود. این موضوع با سواستفاده از ضعف آگاهی مردم اتفاق میافتد. هرچند که در بانکداری سنتی هم داشتهایم که تسهیلات مربوط به خرید، نقد میشوند.
او در مورد سقف وام قسطا گفت: در حال حاضر ۲۰ میلیون تومان تعیین شده است که به زودی به ۵۰ میلیون تومان میرسد. بازپرداخت این وام ۱۲ ماهه بوده که در نهایت با در نظر گرفتن دیگر هزینهها، بازپرداخت آن به حدود ۲۵ میلیون تومان میرسد.
آشتیانی سقف پرداختی شروع به کار قسطا را اینگونه توضیح داد: ما در ابتدا سقفی ۵ میلیون تومانی داشتیم که در خریدهای بعدی به ۷ و ۱۰ میلیون میرسید. از سال ۹۹ این سقف به ۲۰ میلیون تومان رسید.
قسطا برخلاف دیگر پلتفرمهای لندتکی، تنها با بانک آینده همکاری دارد. او در این مورد گفت، ما محدودیتی در مورد همکاری با دیگر بانکها نداریم اما شبکه بانکی با لندتک آشنا نبوده و بانکهایی هم که آشنایی دارند علاقه خاصی نشان نمیدهند که به دلیل سیاست انقباضی بانک مرکزی برای تسهیلات است. درحال حاضر ۳ بانک برای تامین مالی وارد حوزه لندتک شدهاند.
آشتیانی در مورد اعتبارسنجی گفت: ما با استفاده از سامانه ایرانیان اعتبار سنجی مشتریان را شروع میکنیم که در کنار آن با استفاده از هوش مصنوعی رفتار مشتری را از روی گردش حساب بررسی میکنیم تا قدرت بازپرداخت را تشخیص دهیم.
افزایش تورم با افزایش درخواست برای دریافت وام و تسهیلات همراه است. به همین دلیل تقاضا هم به سمت لندتکها منتقل میشود. به این صورت علاوهبر فرصت رشد پلتفرمهای لندتکی موضوع تامین مالی به وجود میآید. مدیرعامل قسطا در این مورد گفت: بزرگترین مشکلی که صنعت ما با آن روبهرو است، تامین مالی به حساب میآید. هرچند که ما مدتی است در نتیجه با همکاری با بانک آینده مشکل تامین مالی را برطرف کردهایم، در این موضوع وجود دارد و بقیه بازیگران هم با آن درگیر هستند.
چشمانداز بازار لندتک را آشتیانی اینگونه توضیح داد: در کشورهای توسعه یافته سهم از بازار لندتکها تا ۱۳ درصد است و به صورت میانگین این عدد به ۷.۵ درصد میرسد. در ایران این عدد به کمتر از یک درصد میرسد. براساس آمارهای بانک مرکزی در سال ۱۴۰۱ به ۳۷۰۰ همت میرسد. از این مقدار ۷۰۰ همت وام خرد داده شده است. براساس بررسیها تخمین ما این است که همه لندتکها ۵.۵ همت یا کمتر از یک درصد سهم از وام داشتهاند.
مدیرعامل قسطا در پایان به مشکل تامین مالی لندتکها اشاره کرد و گفت: امکان تامین مالی از طریق لیزینگها هم وجود دارد اما لیزینگها برای لندتکها کوچک هستند چراکه بزرگترین لیزینگها در سال کمتر از هزار میلیارد تومان تسهیلات میدهد درحالی که لندتکها در ماه به این اندازه درخواست میدهند.