دسترسی هکرهای وزارت خزانهداری آمریکا به ۳ هزار فایل و ۴۰۰ کامپیوتر
هکرهایی که آمریکا آنها را تحت حمایت دولت چین میداند چندی پیش به وزارت خزانهداری…
۲۷ دی ۱۴۰۳
۲۲ شهریور ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۶ شهریور ۱۴۰۲
تولیدکنندگان مودم در کشور باوجود دانشبنیان بودن محصولاتشان، با مشکلات متعددی مواجه هستند. تحریمها سبب شده تولیدکنندگان نتوانند با سایر شرکتهای خارجی ارتباط برقرار کنند همچنین ایجاد واسطه در واردات قطعات مودم، قیمت مودم را بالا میبرود. همه این موارد با وجود کمبود ارز و زمانبر بودن تخصیص ارز برای واردات قطعات مودم است.
به گزارش پیوست، فعالان حوزه مودم مانند سایر کالاهای فاوا با یکسری چالشهای مشابه مواجه هستند اما موضوع این است که با توسعه پروژه فیبر نوری آیا کمبود مودم در کشور ایجاد میشود، که فعالان حوزه مودم توضیح دادهاند که وقتی بسیاری از سایتها و پیامرسانها فیلتر باشد و از طرفی فیبر نوری ارزش افزودهای به کاربر ندهد، با کاربران زیادی در فیبر نوری مواجه نیستیم، درنتیجه کمبود مودم معنا ندارد.
حمیدرضا رجبعلی، مدیر کسبوکار مودم ارگ جدید با اشاره به تولیدکننده بودن ارگ جدید در حوزه مودم به چالشهای موجود در این حوزه پرداخت و گفت: ما به دلیل تحریمها برای برقراری ارتباط با سایر کشورها مشکلات متعددی داریم مخصوصا اینکه ما در حوزه تکنولوژی فعالیت میکنیم این مشکلات بیشتر میشود در این شرایط شرکتهای بزرگ در دنیا حاضر نیستند با ما کار کنند و ما ناچاریم با واسطه قطعات را تحویل بگیریم. همین موضوع عامل افزایش قیمت مودم میشود. مواد اولیه و قطعات وقتی گران شود مودم هم به همان میزان افزایش قیمت خواهد داشت.
مشکلات کمبود ارز همه واردکنندگان را درگیر کرده است، حتی تولیدکنندگانی که فقط به قطعات کوچک برای تولید نیازمند هستند.
در همین خصوص رجبعلی گفت: ما برای تخصیص ارز هم با مسئله مواجه هستیم، مثلا پارسال با افزایش چند درصدی قیمت، زمان زیادی طول کشید تا حوالههای ارزی ما ارسال شد تا قطعات مودم بگیریم. الان که پول به بانک دادیم چندین ماه طول میکشد تا حواله داده شود.
رجبعلی درباره ارز واردات قطعات مودم گفت: ما از ارز حواله برای واردات مواد اولیه مودم استفاده میکنیم. معضل اصلی این است که این مقدار هزینه هم به دست ما نمیرسد و همیشه بین پنج تا هفت درصد مازاد بر آن به دست ما میرسد.
شرکت ارگ جدید، بهعنوان شرکت دانشبنیان تسهیلات دریافت میکند اما به گفته رجبعلی، مقدار هزینهای که اختصاص میدهند، نسبت به تعداد تولیداتشان بسیار کم است. به نظر میرسد دانشبنیانها برای شرکتهای کوچک و استارتآپها مثمر ثمر باشد زیرا برای شرکتهایی مثل ارگ جدید که تولیدات زیادی دارند، تسهیلات بسیارکم است و کارکرد ندارد.
مدیر کسبوکار مودم ارگ جدید، درباره گسترش فیبر نوری و تاثیر آن بر استفاده کاربران از مودم اضافه کرد: فیبر به منزل یا مکان داده میشود و مثل موبایل نیست که در همه جا استفاده شود. الان باتوجه به اینکه در سالهای گذشته زیرساخت فیبر گسترده نشد، آنهایی که استفاده بیشتری برای مصرف اینترنت داشتهاند، به LTE رویآوردهاند. کاربر، فیبرنوری میگیرد که پهنای باند بالاتری داشته باشد، برای اینکه کاربر سمت فیبر بیاید باید پهنای باند فیبر از LTE بالاتر باشد همچنین از جهت قیمت و سرعت فیبر نوری باید به صرفهتر باشد.
به گفته او باتوجه به تعرفه پایین اینترنت در ایران، مردم به استفاده از فیبر ترغیب نمیشوند زیرا هزینه اینترنت موبایل بسیار پایین است و کاربر دلیلی برای جابهجایی نمیبیند. در شرایطی که فیبر از جهت قیمت برای کاربر تفاوت قیمت ایجاد نمیکند یا تفاوت قیمت معناردار نیست کاربر از همان اینترنت روی سیمکارت یا LTE استفاده میکند که این موضوع سبب میشود عملا با کمبود مودم مواجه نباشیم زیرا درصد کمی از کاربران هستند که به سمت فیبر مهاجرت میکنند و یا نیاز به خرید مودم دارند.
یکی از موارد مهم در رابطه با نیاز به مودم، موضوع محتوا است. کاربر به سرویس دیگری با سرعت بالاتر وصل میشود، که محتوا داشته باشد اما وقتی محتوای خاصی وجود نداشته باشد و بسیاری از فضاها و پلتفرمهای خارجی فیلتر باشد، پهنای باند بالاتر اتفاق خاصی را برای کاربر رقم نمیزند. محتوا باید جلوتر از اینترنت رشد کند تا کاربرد آن بیشتر شود. با این اوصاف به گفته رجبعلی نگرانی از کمبود مودم وجود ندارد.
نکته دیگر فیلترینگ است؛ باوجود فیلترینگ، به دلیل اینکه محتوا وجود ندارد، کاربر فیلترشکن میخرد تا از محتواهای فیلترشده استفاده کند درنتیجه پنهای باند را کاهش میدهد، پس عملا پهنای باندی که کاربر خریداری کرده بلااستفاده میشود.
مدیر کسبوکار مودم ارگ تاکید کرد که حرکت به سمت فیبر خیلی کند است. طبق طرح ملی فیبرنوری منازل و کسبو کارها، برنامه دولت در سال ۱۴۰۰ ، فقط ۱۶ درصد پیشرفت داشته است. در سال ۱۳۹۹، ۱۵۹ هزار، سال ۱۴۰۰، ۲۰۲ هزار، سال ۱۴۰۱، ٰ۲۴۳ هزار و سال ۱۴۰۲، ۲۶۳ هزار هدفگذاری شده است. یعنی از اول سال تا الان فقط ۲۰ هزار کاربر به کاربرهای فیبر اضافه شدهاند. فیبرنوری باید در کشور وجود داشته باشد اما اینکه چگونه و با چه سازکارهایی انجام شود مهم است. طبق مشکلات موجود در این حوزه، انگیزهای برای سرمایه گذاری در فیبر نوری وجود ندارد زیرا بازگشت سرمایه به کندی اتفاق میافتد.
ارگ بزرگ با اپراتورهای اصلی مثل شرکت مخابرات ایران، همراه اول، ایرانسل، مبیننت و غیره قرارداد دارد. همچنین با سایر شرکتها مثل شاتل و آسیاتک بهصورت موردی همکاری میکند.
به گفته رجبعلی، توسعه 5G برای اپراتور هزینهبر است و در دنیا هم خیلی گسترده نشده است درنتیجه قیمت مودم آن هم گرانتر است که بیشتر هزینه آن هم به عهده اپراتور است. قرارداد ارگ با همراه اول در 5G در دست اقدام است. رجبعلی گفت که این پروژه الان در فاز تحویل نمونههای اولیه است، اگر نمونههای اولیه مورد تایید باشد سراغ تولید انبود میرویم. احتمالا تا انتهای سال به تولید انبوه میرسیم.
یکی از اصلیترین و بزرگترین چالشهای تولیدکنندگان مودم، مشکلات ارزی و خرید مواد اولیه از خارج از کشور است زیرا تخصیص ارز برای واردات قطعات چندماه زمان میبرد تا به آنها تعلق بگیرد. از همین رو امیر حسین رشیدیان، مدیر واحد تحقیق و توسعه شرکت اتصال صنعت میانه در این خصوص گفت: با توجه به شرایط کشور و تحریمها، برقراری ارتباط برای تولید و تهیه تراشهها بسیار سخت است زیرا برقراری ارتباط با سایر کشورها برای تولیدکنندگان دشوار است.
به گفته رشیدیان، بهجز قطعات اولیه برای تولید، تمام محصولات شرکت اتصال صنعت میانه، طراحی و تولید آن کاملا داخلی است و هیچ محصول وارداتی وجود ندارد.
رشیدیان درباره پروژه فیبر نوری توضیح داد: پروژه فیبرنوری درحال رسیدن به نقطهای است که نیاز به تهیه تجهیزات از سمت کاربر و راهاندازی شبکه و پیاده سازی بستر ارتباطی از سمت دولت دارد. اما اینکه در یک ماه میانگین به چند مودم نوری نیاز داشته باشیم بستگی به شرایط گسترش شبکه دارد.
به گفته مدیر واحد تحقیق و توسعه شرکت اتصال صنعت میانه، سفارشات توسط اپراتورها از پنج هزار عدد شروع میشود و از نیمه دوم سال یا اواخر سال این عدد بیشتر میشود. با هدفگذاری که وزارت ارتباطات با دسترسی ۲۰ میلیون مشترک فیبرنوری درنظر گرفته است، در یک یا ۲ سال آینده در این حوزه نیاز به تجهیزات مودم احساس میشود که طبق پتانسیلی که دیده میشود، بخش عمده این نیاز درشرکتهای داخلی تامین میشود.
رشیدیان گفت به دلیل اینکه تولید مودمهای فیبر نوری مسیر راحتتری از مودمهای سیمکارتخور دارند، قطعا تیراژی که روی این مسیر داریم بیشتر خواهد بود. تا سال گذشته به تعداد بالای مودم نیاز نبود اما الان به دلیل ارائهدهندگان این سرویس، به تولید و عرضه بیشتری نیازمندیم.
شرکت اتصال صنعت میانه در حوزه مودم سیمکارتخور با شرکتهای ایرانسل، همراه اول، مبیننت، آپتل و غیره قرارداد همکاری داشتهاند؛ به گفته رشیدیان طبق نیازهایی که هر اپراتور داشت، مدلهای متفاوت مودم را تولید می کردند.
رشیدیان درباره پروژه 5G توضیح داد: ما با ایرانسل و همراه اول در تولید مودم 5G همکاری داریم. اواسط سال ۱۳۹۹، نمونههای اولیه مودم 5G را در بخش آرندی عرضه کردیم. همزمان در آخر سال ۱۴۰۰ شرکت ما برنده مناقصه طراحی و تولید مودم 5G برای همراه اول شد. نمونه آماده تولید و تجاری محصول ما که باتوجه به مشخصات مورد نیاز در داخل کشور از سمت هر اپراتور طبق الزامات و شرایط تا پایان این ماه آماده است و در پاییز امسال روی خط تولید کارخانه قرار میگیرد که باتوجه به افقی که ما برای گسترش شبکه 5G در داخل کشور متصور هستیم، پیشبینی میشود که بتوانیم در نیمسال دوم ۱۴۰۲ و سالهای آتی به مرور بحث تولید و فروش مودم 5G را با تعداد بیشتری داشته باشیم. تا پایان شهریور نمونه نهایی مودم 5G را عرضه میکنیم و آماده سفارشگیری برای تولید در کارخانه میشویم.