گزارش آذر ماه شاپرک: تعداد تراکنشهای شبکه پرداخت در آذر کاهش یافت
تعداد تراکنشهای شبکه پرداخت در آذر ماه نسبت به آبان ماه گذشته ۲.۸ درصد کاهش…
۱۸ دی ۱۴۰۳
۱ شهریور ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۹ شهریور ۱۴۰۲
مدیرعامل همراهکارت، فیلترینگ و استفاده از VPNها را باعث پیچیدگی کار با اپلیکیشنهای پرداخت مثل همراهکارت میداند و میگوید: بحث احراز هویت هر کارت به صورت جداگانه در هاب فناوران از مشکلاتی است که سادگی کار با اپهای پرداخت را تحتالشعاع قرار داده است.
به گزارش پیوست، مدتی است برخی از کاربران اپلیکیشنهای همراهکارت میگویند سادگی کار با این اپلیکیشن مثل گذشته نیست و تجربه کاربری آنها در این زمینه تغییر کرده است. کاوه رعدی مدیرعامل همراهکارت در این زمینه به پیوست میگوید: از ابتدای راهاندازی همراهکارت اساس تمرکزمان روی سادگی و تجربه کاربری دلچسب برای کاربران بود. اما سال ۱۴۰۱ با چالشهای زیادی مواجه شدیم که خلق این تجربه را دشوار میکرد.
اردیبهشت ۱۴۰۱ طبق الزام شاپرک همه کارت به کارتها باید از طریق سامانه تابش، که هاب فناوران مالی آن را ایجاد کرده بود، انجام میشد. یعنی به ازای هر اپلیکیشن و هر کارت، کاربر باید احراز هویت میکرد. حال آنکه برای بسیاری از کاربران علت این کار مشخص نبود و عملاً سادگی و راحتی کار را تحتالشعاع قرار میداد. شاید اگر شاپرک در این باره در شبکههای اجتماعی و رسانههای جمعی تولید محتوا میکرد، این سردرگمی برای کاربران پیش نمیآمد. اما به هر حال خواسته یا ناخواسته این چالشها به اسم اپهای پرداخت تمام شد.
از سوی دیگر موضوع بلوغ سامانه تابش هم مطرح بود و شاپرک هم در این مسیر چالش زیادی داشت. برای مثال در سامانه تابش اگر تاریخ انقضای کارت اشتباه ثبت شود کاربر با پیام خطایی مواجه نمیشو، اما در زمان کارت به کارت به خطا و مشکل برمیخورد، نمیداند مساله از کجا بوده و طبیعتاً همه چیز را از چشم اپ پرداخت میبیند.
از نظر رعدی، بخشی از تجربه کاربری اپهای پرداخت به خود اپلیکیشنها مرتبط نیست، او در این باره توضیح میدهد: بخشی از تجربه کاربری به بانکهای مبدأ و مقصد و شتاب و شاپرک برمیگردد. از سویی دیگر پس از اتفاقات نیمه دوم سال ۱۴۰۱ ویپیان و فیلترشکن به عضو دائمی گوشیهای هوشمند تبدیل شد. ایراناکسس بودن فرایندهای بانکی باعث شده است کاربران با VPN نتوانند از خدمات بانکی استفاده کنند و دائم قطع و وصل کردن فیلترشکن روند کار را دچار اختلال کرده است. اما این مسائل بهواقع چیزی نیست که ما بتوانیم آن را حل کنیم و در تصمیمگیری و راهحلیابی از ما مشارکتی گرفته نمیشود و عملاً به عنوان یک الزام به ما ابلاغ میشود و باید تابع باشیم.
اما به نظر میرسد رگولاتور به جای ریشهای حل کردن موضوعات، به درمانهای موضعی پناه برده و برای حل مشکلات قمار و چنین مسائلی به جای راهحلهای عمیق و حرفهای از راههای سادهتر استفاده کرده است. راههایی که به ضرر اغلب کاربران تمام شده است و سوءاستفادهگران عملاً به چالش خاصی برنخوردهاند.
رعدی درباره شباهتهای آبانک و همراهکارت به عنوان دو محصول از گروه ارتباط فردا هم میگوید: ممکن است همراهکارت و آبانک در یک بخشهایی به یکدیگر شباهت پیدا کنند اما این دو محصول کاملاً متفاوت هستند و در بازار فینتک نقشی متفاوت دارند. آبانک دیجیتالبانک بانک آینده است اما همراهکارت به سمت پرداخت و خلق تجربه کاربری متفاوت رفته است.
او توضیح میدهد: آبانک محدود به یک بانک و در مسیر نئوبنک است در صورتی که همراهکارت در مسیر مولتیبنکینگ است، شاید وجوه اشتراکی بین اینها باشد اما رقیب هم نیستند. ما در همراهکارت سعی کردهایم بنا به هدفمان در مسیر مولتیبنکینگ با بیشترین بانکها همکاری داشته باشیم.
رعدی همچنین در زمینه کارمزد پرداختسازها میگوید: روند ناامیدکنندهای است و بهواقع نادیده گرفتن اپلیکیشنها به بازار و ارزشی که اپلیکیشنهای پرداخت خلق کردهاند ضربه میزند. همین اپهای پرداخت در دوران کرونا به کمک بانکها و نظام پرداخت آمدند، اما حالا بانکها حتی حاضر نیستند در این زمینه به اندازه نگهداری چند دستگاه خودپرداز با پرداختساز همکاری داشته باشند و این موضوع با توجه به روند تورمی و افزایش هزینهها به خودی خود میتواند کسبوکارهای این حوزه را با چالش جدی مواجه کند.