مرکز پژوهشهای مجلس: نقشه راه استفاده از ریال دیجیتال برای پرداختهای فرامرزی تدوین نشده است
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی استفاده از ریال دیجیتال را در «تسویه مبادلات فرامرزی» پیشنهاد…
۱۴ مهر ۱۴۰۳
۲۴ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
طبق گزارش سالانه دیجیکالا، سهم خردهفروشی آنلاین به کل خردهفروشی در ایران، ۴درصد است. این در حالیست که این سهم در ترکیه به ۲۰ درصد رسیده است.
به گزارش پیوست، دیجی کالا امسال در بخشی جداگانه از گزاش سالانه خود به بررسی و ضعیت تجارت الکترونیکی ایران و مقایسه آن با سایر کشورها پرداخته است. در این گزارش آمده است با اینکه ایران در ابتدا نسبت به کشورهای منطقه پیشگام بوده، اما امروزه نسبت به آنها عقبتر است و گرچه خردهفروشی آنلاین در سالهای گذشته راه خودش را در بازار تجارت الکترونیکی ایران پیدا کرده، اما هنوز سهم ایران بسیار اندک است و تنها ۴درصد از خریدوفروش در بخش خرده فروشی بهصورت آنلاین انجام میشود.
دیجی کالا در گزارش خود، حجم کم سرمایهگذاری و موانع پیشِ روی آن، عدم حمایت مناسب از اقتصاد دیجیتال در لایههای قانونگذاری و تنظیمگری، اعمال محدودیتهایی که زیرساختیترین نیاز کسبوکارهای آنلاین را هدف قرار میدهد، تحریمهای بینالمللی که مانع توسعه کسبوکارهای دیجیتال به بازار منطقه شده است، حضور نیافتن برندهای بزرگ بینالمللی در کشور و بازار غیرشفافی که به دلیل محدودیت واردات برخی گروههای کالایی در کشور ایجاد شده، در کنار تورم و کاهش قدرت خرید مردم، را از مهمترین دلایل این عقبماندگی عنوان کرده است.
طبق گزارشی که از وضعیت تجارت الکترونیکی دیجیکالا تهیه کرده است، سهم خردهفروشی آنلاین به کل خردهفروشی در ایران، در حالی ۴ درصد است که این سهم در ترکیه به ۲۰ درصد رسیده است.
از ۴درصد سهمی که خردهفروشی آنلاین از کل بازار خردهفروشی ایران دارد، ۲ درصد سهم فروشگاههای اینترنتی و ۲درصد سهم خردهفروشیهایی است که بر بستر شبکههای اجتماعی فعالیت میکنند. از این ۲ درصد سهم فروشگاههای اینترنتی، ۱ درصد از خریدوفروش به دیجیکالا اختصاص دارد.
در ادامه این گزارش دیجی کالا نتایجی از پیمایش ملی پرسشنامه «نگرش و احساس مردم نسبت به دیجیکالا» که در سطح ملی و توسط ایسپا در بهمن ۱۴۰۱ انجام و اجرا شده است را به اشتراک گذاشته است. طبق این نظر سنجی ۳۱ درصد مردم اصلا تا کنون خرید اینترنتی انجام ندادهاند و مابقی حداقل یکبار خرید اینترنتی کردهاند.
در بخشی از این گزارش از افرادی که خرید اینترنتی انجام نمیدهند، یعنی یکسوم جامعه ایران (حدود ۳۱ درصد)، پرسیده شده است که «چرا خرید اینترنتی انجام نمیدهند؟» ۴۹ درصد این افراد گفتهاند، باید کالایی را که میخرند از نزدیک ببینند و ۳۰ درصد هم گفتهاند به فروشگاههای اینترنتی اعتماد ندارند و ۳۵ درصد هم گفتهاند خرید اینترنتی بلد نیستند.
افرادی که گفتهاند به فروشگاههای اینترنتی اعتماد ندارند حدود ۲۰ درصد کل نمونه را تشکیل میدهند و معرف یکپنجم جامعه ایران هستند.
طبق این نظر سنجی راحتی، صرفهجویی در زمان، قیمتهای پایینتر صرفه اقتصادی و تنوع کالاها، ۴ مزیت اصلی خرید اینترنتی در میان کاربران عنوان شده است. در این گزارش همچنین در پاسخ به سوال «معمولا چه کسی خرید اینترنتی را در خانواده شما انجام میدهد؟» ۳۶درصد از پاسخدهندگان گفتهاند فرزندانشان خریدهای اینترنتی را انجام میدهند و این عدد، ۳ برابر کسانی است که گفتهاند، پدر یا مادر در خانواده خریدهای اینترنتی را انجام میدهند.
همچنین نتایج پیمایش ملی دیجیکالا نشان میدهد، پوشاک در ابتدای فهرست کالاهایی است که پاسخدهندگان به این نظر سنجی گفتهاند مایل به خرید آن از فروشگاههای اینترنتی هستند. محصولات سلامت و زیبایی، کتاب و لوازمالتحریر، وسایل خانگی و آشپزخانه، موبایل و لوازم الکترونیک، وسایل ورزشی و سفر، کالاهای سوپرمارکتی، اسباببازی و وسایل کودک، ابزار و تجهیزات صنعتی، و محصولات بومیومحلی در ردههای بعدی قرار دارند.
زنان به خرید اینترنتی کالاهای سوپرماکتی، پوشاک، کتاب و لوازمالتحریر، اسباببازی و وسایل کودک، محصولات سلامت و زیبایی، وسایل خانگی و آشپزخانه تمایل بیشتری نسبت به مردان دارند.اما مردان بیشتر از زنان مایلاند موبایل و لوازم الکترونیک، ابزار و تجهیزات صنعتی، و وسایل ورزشی و سفر را از طریق اینترنت خریداری کنند.