آمریکا پاسخ چین به اوپنایآی را در لیست سیاه قرار داد
واشنگتن شرکت Zhipu چین، مهمترین استارتآپ این کشور در حوزه توسعه مدلهای بزرگ زبانی، را…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۸ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
آزمایشگاه دیپمایند، متلعق به شرکت گوگل، در حال توسعه یک سیستم جدید هوش مصنوعی به نام گمینی (Gemini) است که به ادعای آنها در آینده از ChatGPT پیشی میگیرد.
به گزارش پیوست، این هوش مصنوعی در حال حاضر تنها در حد رقابت با ChatGPT است اما توسعه دهندگان قصد دارند با ترکیب مدل هوش مصنوعی آلفاگو (AlphaGo)، که یک مدل قدیمی است، به برتری آن کمک کنند.
تکرادار میگوید ویژگی خاص آلفاگو این است که این مدت مبتنی بر تکنیک یادگیری تقویتی است که براساس آن نرمافزار با آزمون و خطا برای حل مسائل پیچیده تلاش میکند. هوش مصنوعی از تمام شکستها برای بهبود عملکرد خود درس میگیرد. دیپمایند در تلاش است تا LLM آینده گوگل را به امکان برنامهریزی یا حداقل حل مسائل پیچیده مجهز کند.
اگر این قابلیت با توانایی هوش مصنوعی مولد در دریافت اطلاعات از اینترنت و ارائه متون طبیعی ترکیب شود، گمینی نسبت به تمام ابزارهای حال حاضر جهان هوش بیشتری خواهد داشت. دمیس حسابیس، همبنیانگذار و مدیرعامل دیپمایند، مدعی است که اگر «این کار به درستی انجام شود، [گمینی] مفید ترین تکنولوژی تاریخ بشر خواهد بود.»
این هوش مصنوعی در مراحل نهایی توسعه است و به گفته حسابیس «این فرایند چند ماهی طول میکشد.» این پروژه همچنین هزینه سنگینی را برای گوگل به دنبال دارد و مبلغی بین دهها تا صدها میلیون دلار برای آن برآورد میشود.
گمینی را میتوان یکی از پروژههای جالب توجه گوگل دانست اما نقدهایی بر آن وارد است که یکی از مهمترین آنها مربوط به آلفاگو میشود.
آلفاگو اولین بار در سال ۲۰۱۶ و با شکست قهرمان بازی گو به شهرت رسید. این بازی در عین سادگی ظاهری به پیچیدگی بالا شهرت دارد. این هوش مصنوعی با تکنیک یادگیری تقویتی توانست بر قهرمان پیروز شود و «تمامی حرکتهای ممکن را بررسی و به یاد سپارد.»
با اینکه چنین اتفاقی به خودی خود جالب توجه است اما آیا تبحر آلفاگو در یک بازی میتواند آن را به ابزار خوبی برای حل مساله و تولید محتوا تبدیل کند؟ داشتن تواناییهای در یک سناریو خاص به معنی تبحر در حوزههای دیگر نیست و افزون بر این آیا یک هوش مصنوعی مولد که با آزمون و خطا به جواب میرسد اصلا چیز خوبی است؟ توهم هوش مصنوعی همین حالا مشکل ساز است و با وجود سرعت بالایی که آلفاگو برای گمینی ممکن میکند اما عنصر آزمون و خطا میتواند پاسخهای اشتباه زیادی را بیافریند.
علاوه بر این، بیانیه حسابیس درمورد توسعه چند ماهه این ابزار هم نگران کننده است. پس از به شهرت رسیدن ChatGPT در اوایل سال جاری میلادی (۲۰۲۳)، گوگل خیلی سریع چتبات هوش مصنوعی بارد را عرضه کرد، اقدامی که با انتقاد کارکنان مواجه شد و اشتباه همین ابزار ارزش سهام این شرکت را تا ۱۰۰ میلیارد دلار کاهش داد.
برخی افراد به دلیل حجم بالای شایعه پراکنی، بارد را یک «دروغگوی وسواسی» توصیف میکنند. برخی هم آن را حتی «بدتر از بیهوده» لقب دادهاند. بنابراین شاید برای گوگل یا دیپمایند بهتر باشد که چرخه توسعه هوش مصنوعی را از چند ماه به چند سال افزایش دهند.