نشان: بهجای انتساب دستاوردهای بخش خصوصی به فیلترینگ دلایل واقعی محدودیتها را بگویید
نشان در بیانیهای نسبت به صحبتهای رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی که رشد…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۲۶ خرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
کسب و کارهایی که خودشان را را سوشالکامرس یا تجارتاجتماعی معرفی میکنند شاید کسبوکارهای کوچکی بهنظر برسند که با تعداد محدودی از افراد مدیریت میشوند اما واقعیت این است برای اینکه آنها بتوانند محصولات یا خدمات خود را به مردم و مصرفکننده ارائه دهند باید درکنارش محصول و سرویسهای دیگر مثل لجستیک و حمل و نقل، خدمات سرویسهای مالی، ارسال کالا و غیره را ارائه دهند. فعالان این بازار معتقدند که تجارت اجتماعی میتواند نقش تاثیرگذاری در ایجاد اشتغال برعهده گیرد.
به گزارش پیوست؛ گسترش شبکههای اجتماعی موجب میشود تا کسب و کارهایی در کنار آنها شکلگیرند و منجر به ایجاد اشتغال برای افراد مختلف با سطح تواناییهای مختلف شود.
میرهادی رادی، مدیرعامل ایدهکاوان، درباره ارتباط ایدهکاوان با تجارت اجتماعی گفت: سرویسهای ما از کسبوکارهای که میخواهند در فضای تجارتاجتماعی فعالیت کنند حمایت میکند؛ مثلا یک کسبوکاری که همیشه روی سرویس اینستاگرام کار میکرد، برای جذب و نگهداشت مشتری از سرویس ها ما میتواند استفاده کند. موضوع دیگر سفارش آنلاین است که سرویس ویترین به کسبو کارها کمک میکند؛ مورد بعدی مدیریت فروش است که سرویس درآمد به کمک آن میآید. درواقع ما ابزارهایی را توسعه دادیم که به کسبوکاری که میخواهد در فضای تجارت اجتماعی فعالیت کند، کمک میکند.
شاید در نگاه اول به نظر برسد که تجارت اجتماعی فقط روی بخش کوچکی از جامعه اثر میگذارد اما زمانی که کالایی عرضه میشود و کسب و کاری رونق میگیرد برای نگهداشت آن سرویس و کسب و کار، ابزارها و سرویسهای دیگری به کمک ارائه دهنده خدمات میآیند و همین امر موجب توسعه اکوسیستم کسب و کار آنلاین و در نهایت تجارت الکترونیکی خواهد شد.
از همین رو فیلترینگ میتواند به عنوان ابزاری برای توقف این رشد به شمار آید. هر چند فعالان این حوزه معتقدند که با گذشت تقریبا ۹ ماه از آغاز فیلترینگ شبکههای اجتماعی هماکنون بخش عمدهای از مخاطبان این شبکهها، بازگشتهاند.
رادی درباره شرایط تجارت اجتماعی بعد از فیلترینگ گفت: آمارها نشان میدهد شرایط تقریبا به ۷۰ تا ۸۰ درصد قبل از فیلترینگ برگشته است؛ به همین دلیل دید من نسبت به آینده فضای تجارت اجتماعی در ایران مثبت است و اینکه فکر میکنم بشر بهصورت ذاتی نیاز به ارتباط با افراد دارد، حالا یا از همین زیرساخت استفاده خواهیم کرد و یا زیرساختهای دیگری که جایگزین میشوند.
او درباره پیامرسان ها داخلی و میزان استفاده کسب و کارها از آنها گفت: من خیلی آمار دقیقی از پیامرسانها ندارم ولی این آمار ۷۰درصدی که به آن اشاره کردم، راجعبه بستر اینستاگرام به عنوان بزرگترین و محبوبترین بستر تجارت اجتماعی در ایران است. خیلی از مخاطبها شبکههایی مثل روبیکا را امتحان کردند اما من این مهاجرت را خیلی بین مشتریهای خودمان ندیدهام. ماهیت شبکه اجتماعی یک چیزی است که فکر نتوورک خیلی در آن موثر است، یعنی اگر کسبوکارها ثبتنام کنند اما فعالیت زیادی در آن صورت نگیرد آن آوردهای که کسبوکار به آن نیاز دارند را نخواهد داشت.
مدیرعامل ایدهکاوان درباره شروع فعالیتشان و محصول بهترینو گفت: روز اول که ما کار بهترینو را شروع کردیم، به چشم سوشال نتوورک به آن نگاه نمیکردیم اما وقتی نمونههای خارجی اینچنینی را بررسی میکنیم میبینیم که آنها خودشان را سوشال نتوورک میدانند؛ نه مثل نتوورکهایی که همه افراد باهم در ارتباط اند (مثلا اینستاگرام) یک سوشالنتوورک خاصمنظورهتر. اگر با این دید نگاه کنیم که بستر تجارتی که در آن اتفاق میافتد در نهایت منجر به ایجاد سوشال کامرس میشود، اولین محصول ما یعنی بهترینو میتواند یک سوشال نتوورک باشد که خودش روی خودش بستر تجارت اجتماعی را بهوجود آورد.
رادی درباره ایده اولیه ایجاد بهترینو توضیح داد: ایده ایجاد بهترینو از اینجا شکل گرفت که من محل زندگی ام را تغییر داده بودم و برای پیدا کردن یکسری مکان نزدیک به منزلم برای انجام خدمات، کلی وقت گذاشته بودم؛ ازطرفی با پلتفرم یلپ(yelp) آشنا بودم و احساس خالی بودن این پلتفرم را در ایران احساس کردم؛ با همین هدف اولین محصولمان را اواخر سال ۱۳۹۷ لانچ کردیم. ما روز اول دیتاها را از بستر وب جمعآوری کردیم؛ تعداد اولیه کسبوکارهایی که کسب کردیم بالغ بر ۲۰۰هزار کسبوکار بود ولی اینطور نبود که خودشان ثبتنام کرده باشند؛ اول خودمات دیتای کسب وکارها را جمع آوری کردیم کمکم یوزرها که زیاد شدند بعد خود کسبوکارها شرع به ثبتنام کردند.
مدیرعامل ایدهکاوان درباره تاثیر تب شبکههای اجتماعی بر توسعه بهترینو ادامه داد: تب شبکههای اجتماعی تاثیر زیادی روی بهترینو نداشت زیرا یکی از کانالهای رشد اصلی ما شبکه اجتماعی نبود بلکه موتور جستجو گوگل بود؛ اما توسعه شبکههای اجتماعی به رشد سایر محصولاتمان کمک کرد یعنی ما در ادامه بعد از بهترینو ویترین را راهاندازی کردیم. این سرویسها به کمک کسب و کارهایی آمد که در بستر سوشال کامرس اقدام به ارائه محصولات خود میکردند. رشد بهترینو مستقل از رشد ترند سوشالکامرس وشبکههای اجتماعی بود. بهترینو به خودی خود داشت رشد میکرد.
او در پاسخ به این سوال که چرا بهترینو برای گسترش سرویسهای خود با نقشههای داخلی ارتباط برقرار نکرد و از بستر آنها استفاده نکرد گفت: ما عملا سرویسگیرنده از نقشه ها بودیم؛ یعنی روزهای اول که ما بهترینو را رونمایی کردیم از یک زیرساخت نقشه کمک گرفتیم. بعد از مدتی خودمان یک زیرساخت ساده و اولیه بالا آوردیم و چون کارمان را جلو برد دیگر سمت همکاری با سرویسهای دیگر مثل نشان و بلد نرفتیم.
رادی از سویی معتقد است که نقشهها به نوعی رقیب آنها به شمار میآیند هر چند شاید تا کنون نتوانستهاند از آن پتانسیل خود استفاده کنند.
مدیرعامل ایدهکاوان همچنین در مقابل این سوال که فکر نمیکنید اگر بهترینو در قالب یک اپلیکیشن در اختیار مردم قرار میگرفت سادهتر توسعه پیدا میکرد چرا که بسیاری از فعالیتها هماکنون روی گوشی افراد متمرکز شده است و کار با اپلیکیشن موبایل سادهتر شده است گفت: برنامه توسعه اپلیکیشن بهترینو را دارند و به تازگی از آن رونمایی کردهاند. از نظر او هر چند این اقدام کمی دیر صورت گرفته است اما امیدوار است با رونمایی از این اپلیکیشن فعالتشان توسعه یابد. البته او تاکید کرد که ارائه اپلیکیشن جزو اولویتهای برنامهاشان نبوده است.
رادی معتقد بود موضوع سوشالکامرس باعث شد که ورود کسبو کارها به فضای آنلاین سرعت بیشتری بگیرد و این سرعت رشد روی کار آنها نیز موثر بود.
رادی در راستای سودآور بودن بعضی از محصولاتشان ادامه داد: ما محصولات زیادی را رشد دادیم؛ بعضی از این محصولات سودده هستند و بعضی دیگر که جدیدتر هستند نه. اگر کل شرکت را بخواهم درنظر بگیرم سود ما تقریبا سر به سر هستیم. چند دوره جذب سرمایه کردیم.
او گفت: در ابتدا وقتی پنج یا ۶ ماه از آغاز فعالیتمان گذشته بود یک دور جذب سرمایه در حدود یک و نیم میلیارد تومانی کردیم و بعد از چند دور جذب سرمایه هماکنون کل سرمایهای که جذب کردهایم به ۲۷ میلیارد تومان رسیده است و طبیعی است که هر کدام از سرمایهگذارنی که به مجموعه اضافه شدهاند بخشی از سهام شرکت را نیز در اختیار گرفتهاند.
رادی درباره امکان فعالیتشان در کشورهای دیگر گفت: فرایند فعالیت در بازارهای خارج از ایران را شروع کردیم و الان کارهای محصولیاش انجام میشود و قطعا بازار برایش وجود دارد و البته رقبای خارجی هم رقبای قویتری هستند ولی هدفگذاری ما بر یکسری از بازاهای کشورهایی است که رقابت در آن کمرنگتر است.
او اداه داد: ما تا امروز وارد فضای ارسال و خدمات نشدیم و این بخش بهعهده کسبوکار است؛ زیرساخت نرمافزاری کاری بوده که ما تا الان انجام داده ایم. در آینده نزدیک هم وارد حوزه ارسال محصول یا شیپینگ نمیشویم. خارج از ایران هم به همین شکل خواهد بود، یعنی ما سرویس و زیرساخت نرمافزاری را در اختیار کسبوکارها قرار میدهیم و حالا ارسال بستگی به کسبوکارها دارد؛ ضمن اینکه بستر خارج از ایران هم با اسم و برند دیگری لانچ خواهد شد.
رادی معتقد است که باوجود محدودیت اینترنت، بازار تجارت اجتماعی رو به گسترش است؛ او ادامه داد: هرچه بازار بزرگتر شود پتانسیل بیشتری برای رشد خواهیم داشت، اما همین الان هم از پتانسل موجود ما یک درصد اندک را توانستیم جذب کنیم و از کسبوکارهایی که در فضای تجارت اجتماعی فعال هستند به تعداد کمی از آنها سرویس میدهیم، پس همین بازار فعلی هم جای رشد زیادی را برای ما ایجاد کرده است.