مدیرعامل تپسی: اگر تپسی نتواند، هیچ پلتفرم دیگری توان مقابله با انحصارطلبی اسنپ را نخواهد داشت
تپسی به رای شورای رقابت و همزمانی شکایت ازکیوام و زودکس از رویههای ضدرقابتی اسنپ…
۴ آذر ۱۴۰۳
۹ خرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
اگر در روزهای اخیر گذرتان به مرکز شهر افتاده باشد، ممکن است نشانه حضور یک مهمان دیگر در پایتخت را دیده باشید. دوچرخهها و موتورهای برقی زیرو، سرویس جدید حمل ونقل اشتراکی هستند که اغلبشان در ایستگاههایی ساکن شدهاند که پیشتر متعلق به دوچرخههای «بیدود» بود. درست در همان روزهایی که اعلام شد فعالیت بیدود متوقف شده است، موتورها و دوچرخههای برقی «زیرو»، دو سال بعد از راهاندازی این شرکت پا به خیابانهای شهر گذاشتند. با این حال هنوز هم به سبب ممنوعیت داشتن گواهینامه موتور برقی برای زنان، نیمی از ساکنان شهر تهران نمیتوانند از موتورهای برقی زیرو نیز استفاده کنند.
به گزارش پیوست، سید سجاد غرضی، همبنیانگذار زیرو در پاسخ به سوالی درباره این که آیا محدودیتی برای استفاده زنان از وسایل نقلیه برقی زیرو وجود دارد گفت: خانمها از دوچرخه میتوانند استفاده کنند اما استفاده از موتور برقی با توجه به قوانین فعلی نیازمند داشتن گواهینامه است. ما هم از کاربران میخواهیم که گواهینامه موتور داشته باشند. از آن جایی که همچنان گواهینامه موتور برای خانمها صادر نمیشود، طبیعتاً نمیتوانند از این وسیله استفاده کنند. البته در اروپا، استفاده از وسایل برقی سبک عموماً نیاز به گواهینامه موتور ندارد و با گواهینامه اتومبیل نیز میتوان از آنها استفاده کرد.
او با بیان این که راهاندازی این شرکت به دوران شیوع کرونا باز میگردد گفت: تقریبا همزمان با شیوع کرونا با سرمایه شخصی شروع به کار کردیم تا ضعفهای احتمالی را شناسایی کنیم. بعد از آن ما یک راند سرمایه شخصی جذب کردیم و همزمان با شهرداری تعامل داشتیم و مشغول بهبود محصول بودیم، تعدادی موتور خریدیم و سال گذشته وارد پروژه پایلوت شهری با شهرداری در اراضی عباس آباد شدیم. برای مدتی در این منطقه کار کردیم و قرار شد پس از انجام تستهای اولیه بتوانیم خدمات خود را در سطح شهر ارائه کنیم. این همکاری با شهرداری تهران مقداری به طول انجامید. ما انتظار داشتیم بهار سال گذشته تستها انجام شود و از تابستان بتوانیم فعالیت خود را گسترش دهیم ولی به پروسههای بروکراتیک برخوردیم و فصل مناسب ورود به بازار را از دست دادیم. علاوه بر این با توجه به اتفاقاتی که در سطح شهر افتاد تصمیم گرفتیم دیرتر لانچ کنیم.
او ادامه داد: از اسفند سال ۱۴۰۱ حضور خود را در سطح شهر جدیتر کردیم. در حال حاضر دستگاههای ما در بخشهایی از مناطق ۶، هفت و سه قرار دارند. با شهرداری ایستگاههایی را مشخص کردیم و الان موتورهای ما در محدودههای کاربری کار میکنند. کاربران میتوانند با هماهنگی از محدودههای کاربری خارج شوند و مجددا بازگردند تا در محدوده، سفر خود را به پایان برسانند.
غرضی با اشاره به این که این شرکت همچنان برای جذب سرمایه در حال مذاکره است گفت: جذب سرمایه بزرگی در راه داریم که امیدواریم اجرایی شود و فعالیتمان گسترش یابد. این سرمایه از طریق صندوقهای ویسی جذب میشود.
بر اساس آن چه در وبسایت زیرو آمده است، موتورها و دوچرخههای برقی زیرو باید در مکانهای تعیین شده توسط اپلیکیشن زیرو پارک شوند. همبنیانگذار زی رو درباره این رویکرد میگوید: نسل چهارم سرویسهای Shared Mobility به کاربر اجازه میدهد در هر کجای مسیر کاربری وسیله حملونقل را بردارد و در هر جایی که میخواهد دستگاه را رها کند. ما برای شهر تهران مناسب ندیدیم که این روش را به کار بگیریم. در نتیجه لوکیشنهایی را در نظر گرفتیم که در مسیر کاربری به عنوان پارکینگ مشخص شوند اما این پارکینگها را از آن چه در نسل سوم وجود داشت متفاوت عرضه کردیم. یعنی ایستگاههای کوچک و پراکنده را در نظر گرفتیم.
او ادامه میدهد: مهمترین اهمیتی که این ایستگاهها دارد برقراری نظم شهری است و از این که دستگاه در جای نامناسبی پارک شود، جلوگیری میکند. در بخش عملیاتی نیز به ما کمک میکند چون با این روش میدانیم موتورها کجا هستند و کاربران نیز به راحتی میتوانند آن را پیدا کنند البته این مشکل وجود دارد که دقیقا نتوان تا خود مقصد از وسیله استفاده کرد اما عموما تا نزدیکی مقاصد ایستگاه وجود دارد. این مدل استفاده در شهرهای دیگر هم وجود داشته است مثلا در پاریس پس از این که مشاهده شد، پارک کردن وسایل نقلیه اشتراکی باعث ایجاد بینظمی در شهر میشود، دستور داده شد تا مکانهای مشخصی برای رها کردن این وسایل توسط کاربران در نظر گرفته شود. این موضوع برای موتور کمتر مسئلهساز است اما برای دوچرخه و اسکوتر که تعداد آنها به مرور بیشتر میشود، ممکن است باعث بینظمی شود. از سوی دیگر موتورها به ایستگاهها قفل میشوند و امنیت دستگاهها به این ترتیب حفظ میشوند.
به گفته غرضی، تکنولوژی زیرو نیز بر پایه نسل چهار است. بردهای اینترنت اشیا در موتورهای زیرو کار گذاشته شده و موتورها و دوچرخهها با اپلیکیشن قابل دسترسی هستند.
همبنیانگذار زیرو درباره نواحیای که دوچرخهها و موتورهای این شرکت در آنها فعال هستند گفت: در حال حاضر فقط در مناطق سه، ۶ و هفت تهران فعال هستیم و در مجموع ۲۳،۲۴ ایستگاه داریم. برای آغاز فعالیت در شیراز هم برنامهریزی کردهایم که امیدواریم محقق شود.
غرضی در بخش پایانی این گفتوگو با بیان این که استقبال از زیرو از زمان حضور گسترده آن در شهر خوب بوده است گفت: از اسفند ماه به طور ماهانه ۵۰، ۶۰ درصد افزایش دقایق سفر داشتهایم.