skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

پلاس

نسرین ابویی نویسنده میهمان

Human Augmentation چیست و فناوری چطور توانایی انسانی را افزایش می‌دهد

نسرین ابویی
نویسنده میهمان

۱۷ خرداد ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۷ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۵ آبان ۱۴۰۲

Human Augmentation

تقویت انسان که با عنوان Human Augmentation شناخته می‌شود، به معنی استفاده از فناوری برای ارتقای توانایی‌های انسانی است. می‌توان از Human Augmentation برای بهبود توانایی های فیزیکی، شناختی یا حسی استفاده کرد.

برخی از نمونه‌های رایج تقویت انسان عبارتند از:

پروتزها: پروتزها وسایلی هستند که جایگزین اندام‌ها یا اعضای از دست رفته می‌شوند. می‌توان از آنها برای بهبود تحرک، مهارت و قدرت استفاده کرد.
ساختارهای بیرونی: ساختارهای اسکلتی بیرونی وسایل پوشیدنی هستند که استحکام و پشتیبانی بیشتری برای بدن انسان ارائه می‌دهند. می‌توان از آنها برای بهبود عملکرد در کارهای سخت فیزیکی مانند ساخت و ساز یا فعالیت‌های نظامی استفاده کرد.
رابط‌های مغز و رایانه: رابط های مغز و رایانه (BCIs) دستگاه‌هایی هستند که به کاربران اجازه می دهند رایانه‌ها یا سایر دستگاه‌ها را با افکار خود کنترل کنند. می‌توان از آنها برای بهبود ارتباطات، تحرک و بهره‌وری استفاده کرد.
ژن درمانی: ژن درمانی یک روش پزشکی است که از مهندسی ژنتیک برای درمان یا پیشگیری از بیماری‌ها استفاده می‌کند. می‌توان از آن برای بهبود توانایی‌های فیزیکی و شناختی استفاده کرد.
نانوتکنولوژی: نانوتکنولوژی استفاده از مواد و وسایل در مقیاس نانو (۱ تا ۱۰۰ نانومتر) است. می‌توان از آن برای ایجاد انواع جدید پروتز، اسکلت بیرونی و BCI استفاده کرد.

در سال‌های اخیر با پیشرفت فزاینده فناوری، شاهد دستاوردهایی هستیم که تنها با آنچه که کتاب‌های علمی تخیلی در مورد آینده توصیف می‌کردند، قابل مقایسه است. در این میان فناوری‌های حوزه تقویت انسان به عنوان یک نیروی محرکه برای تغییر اساسی در جامعه و سبک زندگی انسان‌ها در حال توسعه هستند.

با وجود تصورات اشتباهی که هنوز در مورد حوزه تقویت انسان و رشد و پتانسیل آن وجود دارد، مطابق با پیش بینی‌ها بازار تقویت انسان تا سال ۲۰۲۶ بیش از دو برابر رشد خواهد کرد. از جمله مثال‌های این حوزه می‌توان به پروتزهای توسعه یافته برای جایگزینی اندام‌های بدن، دستگاه‌های بهبود و بازیابی شنوایی و بینایی و غیره اشاره کرد.

منظور از تقویت انسان یا Human Augmentation چیست؟

تقویت انسان یک حوزه میان رشته‌ای است که با استفاده از روش‌ها، فناوری‌ها و کاربردهای آن‌ به تقویت حواس، فعالیت‌های فیزیکی و یا توانایی‌های شناختی انسان می‌پردازد. این فرایند از طریق فناوری‌های سنجش و فعال‌سازی، ادغام و شکافت اطلاعات، نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی و روش‌های هوش مصنوعی (AI) به دست می‌آید.

Human Augmentation تنها به «بهبود توانایی‎‌» انسان‌ها اشاره نمی‌کند. بلکه شامل افزایش یا بازیابی توانایی‌های انسان به صورت موقت یا دائم با کمک فناوری یا مواد شیمیایی مصنوعی و طبیعی است. با این حال، منظور از تقویت مهارت‌ها صرفا محدود شدن به مهارت‌های فعلی نیست. بلکه تقویت انسان مسیر را برای ایجاد مهارت‌های نو و افزودن ویژگی‌های جدید هموار می‌سازد.

بهبود سلامت: تقویت انسان می‌تواند برای درمان یا پیشگیری از بیماری‌ها، بهبود آمادگی جسمانی و افزایش طول عمر استفاده شود.

افزایش بهره‌وری: تقویت انسان می‌تواند برای بهبود عملکرد در کار‌های سخت فیزیکی و ذهنی استفاده شود.

افزایش خلاقیت و نوآوری: تقویت انسان می‌تواند برای تقویت توانایی‌های شناختی مانند حافظه، توجه و حل مسأله مورد استفاده قرار گیرد.

بهبود کیفیت زندگی: تقویت انسان می‌تواند برای بهبود تحرک، استقلال و اعتماد به نفس استفاده شود.

در اینجا برخی از خطرات بالقوه افزایش انسان آورده شده است:

نابرابری: افزایش نیروی انسانی می‌تواند منجر به نابرابری شود، زیرا کسانی که توانایی پرداخت فناوری را دارند نسبت به کسانی که نمی‌توانند از مزایای آن برخوردار باشند.

تبعیض: تقویت انسان می‌تواند منجر به تبعیض شود، زیرا افراد دارای توانایی‌های تقویت‌شده ممکن است برتر از افرادی باشند که فاقد آن هستند.

عواقب ناخواسته: Human Augmentation می‌تواند عواقب ناخواسته‌ای مانند اعتیاد، عوارض جانبی یا حتی مرگ داشته باشد.

مهم است که مزایا و خطرات بالقوه Human Augmentation را قبل از تصمیم‌گیری در مورد استفاده یا عدم استفاده از آن سنجید.

نمونه‌ها و فناوری‌های تقویت انسانی چه مواردی را شامل می‌شود؟

به طور کلی تقویت انسان اقدام برای بهبود یا بازیابی عملکرد بدن را در سه بخش انجام می‌دهد.

۱. تقویت حسی

این نوع تقویت انسان با پردازش اطلاعات چند حسی به منظور افزایش توانایی درک محرک‌های خارجی به دست می آید. ابتدایی‌ترین نمونه‌ی فناوری تقویت حسی بصری می‌تواند ارائه کمک‌های جهت‌یابی به افراد دارای اختلال بینایی باشد. ابزارهای تقویت شنوایی، مانند سمعک، نوعی تقویت حسی است که توانایی شنوایی کاربران خود را افزایش می‌دهد. با این حال، فناوری تقویت حسی صرفا شامل مهارت‌های مختل شده انسان نمی‌شود. بلکه می‌تواند شامل بهبود مهارت‌های عادی انسان نیز باشد. عینک‌های دید در شب که توسط نیروهای نظامی استفاده می‌شوند، نمونه‌های خوبی از تقویت حس بصری هستند. تقویت حسی پیشرفته‌تر شامل نوعی فناوری‌ است که ادراک را تغییر می‌دهد، مانند واقعیت مجازی (VR)، واقعیت افزوده (AR) یا واقعیت ترکیبی.

۲. شناخت تقویت شده

بررسی توانایی شناختی انسان با رویکردهای روان‌شناختی و نوروفیزیولوژیک، این امکان را برای تکنولوژی شناخت تقویت شده فراهم می‌کند تا تعامل پیچیده‌ای با کاربر برقرار کند. این فناوری از اطلاعات ارائه شده توسط کاربر برای رفع نیازهای او استفاده می‌کند. در واقع شناخت تقویت شده توانایی‌های شناختی کاربران خود را افزایش می‌دهد و با کمک هوش مصنوعی، مهارت‌های تصمیم‌گیری آن‌ها را بهبود می‌بخشد. به علاوه با انتخاب‌های داده‌محور در کاهش حداقلی سوگیری‌های کاربران نقش مهمی ایفا می‌کند. یکی دیگر از اهداف دیگر این فناوری، بهبود حافظه و توجه است که از ملزومات بهبود افراد مبتلا به فراموشی یا ADHD محسوب می‌شود.

۳. عمل تقویت شده

این فناوری در گذشته عمدتاً بر بازیابی عملکردهای بدن متمرکز بود و این کار را از طریق ساخت اندام‌های مصنوعی بدن انجام می‌داد. از جمله این فرایندها می‌توان به تولید پروتز برای کسانی که انگشتان یا قسمتی از اندام‌های بدن خود را از دست داده‌اند، اشاره کرد. امروزه فناوری عمل تقویت شده به دنبال توسعه فناوری‌های موثر در افزایش توانایی‌های انسان است. به عنوان مثال شرکت خودروسازی فورد، یک گجت پوشیدنی برای کارگران خود تولید کرده است. این محصول در زمان بلند کردن قطعات سنگین خودرو از ستون فقرات افراد پشتیبانی می‌کند.

آینده فناوری‌های تقویت انسان چگونه پیش‌بینی می‌شود؟

با وجود پیشرفت‌های فوق‌العاده‌ای که در حوزه تقویت انسان وجود داشته است، Human Augmentation هنوز به پتانسیل کامل خود دست نیافته و دلیل آن عدم پیشرفت فناوری‌های فعلی و ناکافی بودن آن‌ها برای کمک به اجرای بالفعل فناوری تقویت انسان است. طبق بررسی‌های انجام شده، پیشرفت در پنج زمینه زیر که نقش زیرساخت را ایفا می‌کنند، موجب توسعه استفاده از تقویت انسان خواهد شد.

  1. تکنولوژی 5G یا نسل پنجم شبکه تلفن همراه که می‌تواند موجب انتقال داده‌ها و ایجاد ارتباط با سرعت بالاتر، تاخیر کمتر و ظرفیت شبکه بیشتر ‌شود.
  2. محاسبات لبه‌ای یا Edge Computing که به معنی انتقال حجم کار از ابر به لبه است و به محاسبات محلی اشاره دارد که توسط دستگاه به طور مستقل و بدون ارجاع به ابر انجام می‌شود. اهمیت این فناوری به میزانی است که حتی برای انجام بسیاری از فناوری‌های تقویت انسان مانند خودروهای خودران ضروری اعلام شده است. در واقع محاسبات لبه‌ای در خودروهای خودران به منظور تجزیه و تحلیل ارتباط بین وسایل نقلیه و فاصله آن‌ها به کار می‌رود.
  3. باتری‌های نسل بعدی به عنوان منبع تغذیه قابل اعتماد از نیازهای حیاتی سخت افزار تقویت انسان هستند. در واقع این باتری‌ها قرار است به عنوان جایگزین برای باتری‌های Li-On توسعه یابند. چون باتری های Li-On مستعد آتش گرفتن هستند و به منابع انرژی زیادی نیاز دارند.
  4. حسگرهای دقیق اینترنت اشیاء که در فرایند نظارت بر محیط اطراف توسط کاربر به منظور پردازش داده‌ها و کنترل حیاتی عملکرد ضروری هستند. این سنسورها هم‌چنین قادر به تشخیص تغییرات در بدن انسان خواهند بود و می‌توانند در صورت ادغام با اعضای مصنوعی بدن به کاربر در حرکت و فعالیت بهتر کمک کنند.
  5. محاسبات کوانتومی که نه تنها سرعت محاسبات را برای دستگاه‌های تقویت‌کننده انسان افزایش می‌دهد، بلکه با حل مشکلات علمی پیچیده بر توسعه محصولات دیگر نیز تأثیر می‌گذارد. محاسبات کوانتومی حتی می‌تواند هوش مصنوعی را از نظر توانایی‌های محاسباتی تقویت کند و امکان انجام وظایف پیچیده‌تر را فراهم کند.

Human augmentation به سرعت در حال توسعه است و پتانسیل ایجاد انقلابی در شیوه زندگی و کار ما را دارد. این ظرفیت می‌تواند در راستای بهبود سلامت ما، افزایش طول عمر و افزایش بهره وری ما مورد توجه قرار گیرد. با این حال، نگرانی های اخلاقی نیز در این زمینه مطرح است. این نگرانی ها شامل پتانسیل نابرابری، تبعیض و پیامدهای ناخواسته است. مهم است که با توسعه و استفاده از فناوری‌های تقویت انسانی، این نگرانی‌ها را به دقت در نظر بگیریم.

https://pvst.ir/f2h

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو