فیلترینگ یوتیوب را بردارید، مردم خودشان انتخاب میکنند
محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت شب گذشته رسول جلیلی عضو حقیقی شورای…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۲۹ فروردین ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۹ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳۰ فروردین ۱۴۰۲
رئیس هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران در دیدار رئیسجمهور با فعالان حوزه اقتصاد دیجیتالی، درباره لزوم رفع اختلالهای اینترنتی گفت: محدودیتهای کنونی اینترنت کمکی به آینده کشور نخواهد کرد. بنده استدعا دارم در این موارد تجدید نظر شود و ما این آمادگی را داریم تا با حضور نمایندگان بخش خصوصی دغدغههای کنونی برطرف و فشار حداکثری از دوش کشور برداشته شود.
به گزارش پیوست، در این دیدار که روز گذشته (۲۸ فروردین) انجام شد، حسین اسلامی، بر بهرهگیری بیشتر دولت از توان بخش خصوصی تاکید کرد و گفت: چه اشکالی دارد اگر نمایندگان بخش خصوصی بدون حق رأی در نشستهای فضای مجازی حضور داشته باشند؟
او گفت: اجرای مصوبات نیازمند حمایت رئیسجمهور است. وقتی مصوبهای از کارگروه بیرون میآید، باید همه دولت از مصوبات این کارگروه تمکین کنند.
اسلامی با بیان اینکه باید شرایطی فراهم شود که درآمد حاصل از فعالیت در اقتصاد دیجیتالی به خود این صنعت بازگردد گفت: امکان دارد افرادی در بخش دیجیتالی درآمد داشته باشند، اما چون امیدی به سرمایهگذاری مجدد ندارند، این درآمدها را در سایر حوزهها سرمایهگذاری کنند؛ از این رو مناسب است تا خود دولت به عنوان یک الگو، درآمدهای حوزههایی مانند اپراتورها را به همان صنعت بازگشت دهد.
او با اشاره به نقش بانکها در اقتصاد دیجیتالی گفت: تا به حال شرکتهای متعددی تاسیس شدهاند و انصافاً تاثیر زیادی در فضای اقتصاد دیجیتالی داشتهاند. ما بحثهای محدودیت سرمایهگذاری بانکها را کاملاً قبول داریم اما حوزه اقتصاد دیجیتالی و بانکداری دیجیتالی را باید مصرحاً با تاکید رئیسجمهور از این موضوع حذف کنیم.
رئیس هیات مدیره سازمان نصر تهران با استقبال از ایجاد تغییر در مرکز ملی فضای مجازی گفت: قبلاً ارتباط کمتری با بخش خصوصی وجود داشت، اما طی ماههای اخیر این تغییر رویکرد کاملاً محسوس است و ما از این موضوع استقبال میکنیم. تقاضا داریم این ارتباط تقویت شود؛ چون ما باید در کانالهای مختلفی مبارزه کنیم اما ایجاد یک کانال مستقیم و ارتباط با بدنه بخش خصوصی به منظور فعالسازی اقتصاد دیجیتالی ضروری است. چه کانالی بهتر از مرکز ملی فضای مجازی که در کانون فضای مجازی حضور دارد و زیرمجموعه یک نهاد فراقوهای است؟
اسلامی خطاب به رئیسجمهور خواستار رفع اختلال در اینترنت شد و گفت: محدودیتهای کنونی اینترنت کمکی به آینده کشور نخواهد کرد، این سخن را از من به عنوان نماینده بخش خصوصی بپذیرید. ما همه موارد گفتهشده از سوی نهادهای امنیتی و قضایی را شنیدهایم اما هنوز بر این باوریم که در فضای بازتر باید به فعالیت ادامه داد. ما نمیدانیم یوتیوب و گوگلپلی چه زمانی رفع فیلتر میشوند.
در بخش دیگری از این نشست، علیرضا عابدینژاد عضو هیات مدیره نصر تهران گفت: بنده به نمایندگی از صنعت افتای کشور، تولیدکنندگان و واردکنندگان این حوزه میگویم واقعیت این است که همه جا دنبال مجوززدایی هستیم اما در حوزه افتا مجوززایی رخ میدهد. هر روز شاهد سختگیریهای بیشتر هستیم. همه شرکتهای فاوا در این خصوص مشکلاتی دارند که مانع حرکت آنها شده است.
او ادامه داد: شرکتهای خصولتی ریشه بخش خصوصی واقعی را میخشکانند زیرا با امکانات ویژه و رانت اجازه نمیدهند شرکتهای خصوصی واقعی رشد کند.
در ادامه این دیدار، مسعود شکرانی، رئیس کمیسیون تامین تجهیزات و کالای فاوای نصر تهران، درخواستهایی را از رئیسجمهور مطرح کرد. او با بیان اینکه «در سالهای اخیر همکاران من با توسعه نرمافزارها خدمات غیرحضوری را توسعه دادند» گفت: این صنف از صنوف دیگر کاملاً متمایز است. کاری که همکاران من با ریسک اموال خود و خانواده خود انجام میدهند به معنی مجاهدت است. ما به نقطهای رسیدهایم که با دنیا پنج الی ۱۰ درصد فاصله داریم. من از دولت محترم درخواست دارم از ظرفیتهای مشورتی نظام صنفی رایانهای کشور در کلیه امور مرتبط استفاده شود و نمایندگان بخش خصوصی در کلیه کمیسیونهای تصمیمساز حضور داشته باشند. اگر چنین اتفاقی رخ دهد بسیاری از مشکلات ما حل میشود.
شکرانی ادامه داد: دومین درخواست ما این است که مصوبه ویژه هیات دولت صادر شود، به طور کلی همه ارگانهایی که در حوزه فناوری مشغول به فعالیت هستند، این حوزه را متمایز تلقی کنند و بخشنامههایی که صادر میشود با بخشنامههایی که برای سایر صنایع صادر میشود متفاوت باشد.
رئیس کمیسیون تامین تجهیزات و کالای فاوای نصر تهران با اشاره به یکی از دستورالعملهای جدید سازمان پدافند غیرعامل گفت: آیا پدافند غیرعامل مجوزی را از آقای زارعپور دریافت کرده که به همه بانکها با ارسال نامهای اعلام کرده برای فعالیت در حوزهای خاص باید مجوز از این نهاد دریافت کند؟ این تعدد نهادهای مجوزدهنده فقط اسباب مهندسی مناقصات و حذف رقباست.
یکی دیگر از درخواستهای شکرانی، به همکاری وزارت صمت و شرکت توسعه تجارت ایران برای اختصاص غرفهای به نظام صنفی رایانهای در همه نمایشگاههای داخلی مربوط بود.
او بیان کرد: ما خواستار این هستیم که در سفارتهای ایران به خصوص در کشورهای روسیه، امارات، آلمان، دانمارک، فرانسه و اتریش یک فرد ویژه برای موضوعات مربوط به فناوری و مسائل حقوقی این حوزه حضور داشته باشد.
شکرانی در پایان گفت: آخرین درخواست ما این است که مدتزمان تسویهحساب ارزی را از ۶ ماه فعلی به ۲۶ ماه تغییر دهند. برای تخصیصهای دادهشده در ۲۰ اسفند هیچ ارزی وجود نداشته و همه این تخصیصها ظرف ۳۰ روز ابطال و باعث سردرگمی همکاران من شده است.
عباس عسکری، مدیرعامل شرکت مهیمن (مالک پیامرسان سروشپلاس) در این نشست با تاکید بر وضعیت صنعت IT به عنوان پیشران سایر صنایع در عرصه جهانی و زیربنای انقلاب صنعتی چهارم، از وضعیت نابهسامان این صنعت در کشورمان گفت. او ریشه این نابهسامانی را در رقابت بخشهای دولتی و شبه خصوصی و سواستفاده از برخی ظرفیتهای قانونی برای از میدان به در کردن بخش خصوصی و از سوی دیگر تصمیمگیریهای موسمی و غیر کارشناسی بدون حضور نمایندگان بخش خصوصی و کارشناسان این حوزه دانست و راه برونرفت از این شرایط را رفع موانع بر سر راه توسعه شرکتهای خصوصی با واگذاری کارها به این بخش و تسهیل ورود به بورس عنوان کرد.
او همچنین از اجرایی شدن فیلترینگ گسترده انتقاد کرد و گفت: اگر فیلترینگ ابزاری برای مهار بحران امنیتی است، بهتر بود به صورت میدانی و محدود مورد استفاده قرار گیرد؛ هرچند گزارشها بیانگر ناتوانی این سیاست در کاهش دیده شدن پستهای سیاسی و امنیتی بوده است.
عسکری ادامه داد: حوادث چند ماه گذشته و به دنبال آن اعمال سیاست فیلترینگ، به وجود آمدن اختلال گسترده در شبکههای داخلی، محدود شدن دسترسی عموم مردم و بهویژه فعالان صنعت IT به اینترنت آزاد و پایدار دو اثر جدی در پی داشت؛ یکی قطع ارتباط عاطفی نخبگان ایرانی خارج از کشور با سرزمین مادری و دیگری تحریک جدی مهاجرت نخبگان فعال در داخل کشور. با توجه به وابستگی بالای این صنعت به سرمایههای انسانی، مهاجرت نخبگان ثبات و توانمندی این صنعت را دچار اخلال کرده و ضربان حیات فناوری اطلاعات را کند خواهد کرد.
عسگری همچنین گفت: اینترنت پایدار به مثابه خون برای این صنعت بوده و کسبوکارهای مبتنی بر IT به شدت به بازارهای بینالمللی وابسته هستند و این کسبوکارها در پهنه ملی سقف محدودی برای شکلگیری و توسعه دارند. اگر نمیتوانیم در این خصوص اجماعی در سطح حاکمیت داشته باشیم، شاید ایجاد مناطق آزاد فناوری اطلاعات با تضمین اینترنت پایدار، بتواند راهکاری موقت برای گذر از وضعیت موجود برای جلوگیری از مهاجرت نخبگان این صنعت به کشورهای همسایه و غیر همسایه باشد.
در این دیدار، ابراهیم رئیسی با بیان اینکه بخش قابل توجهی از اقتصاد کشورهای در حال پیشرفت یا توسعهیافته مربوط به اقتصاد دیجیتالی است گفت: برخی از کشورهای همسایه ما به میزان درآمد ما از نفت از حوزه دیجیتالی درآمد دارند و بعضیها در میانه راه هستند. آمار و اطلاعات از کشورهای همسایه این موضوع را نشان میدهد. اگر ما حرکت قابل قبولی انجام ندهیم، در این عرصه عقب میمانیم و این عقبماندگی قابل جبران نیست.
رئیسجمهور با بیان اینکه نهضت آموزش و تربیت نیروی انسانی کارآمد از مسائل مهم در حوزه اقتصاد دیجیتالی است گفت: با همه فعالیتها در بخشهای مختلف، میزان اشتغال قابل قبول نیست. بیحکمت نبود که از اوایل دولت فکر کردیم باید برای اقتصاد دیجیتالی بخشی را تعیین کنیم که متولی این کار باشد، لذا گروهی را مشخص کردیم و اختیارات دولت را به آن دادیم. برخی از مشکلاتی که مطرح شد حاکی از این است که باید بیشتر در این زمینه کار شود.
او ادامه داد: تسهیل فضای کسبوکار در اقتصاد دیجیتالی یکی از وظایف جدی مسئولان در بخشهای دولتی است، اگر مانعی پیش روست موانع را رفع کنند. دولت باید موانع را بردارد تا رشد و پیشرفت اتفاق بیفتد. یکی از این موانع، مجوزهاست که باید تسهیل شود. در مورد امنیت معتقدم در تجمیع تنظیمگریها ضمن اینکه لازم است مجوز اخذ شود تنظیمگرها خودشان خود را تنظیم کنند تا خود تنظیمگرها موجب اختلال در امور کسبوکارها نشوند.
رئیسی افزود: امروز وظیفه همه ماست که زمینه کسبوکار را برای بخش خصوصی فراهم کنیم. اگر عملکردها را بررسی کنیم میبینیم دولت نباید در مقام متصدی بلکه در مقام تنظیمگری ظاهر شود. اینکه خصولتیها به تعبیر شما که خیلی تعبیر درستی هم نیست بیایند و به دلیل ارتباطی که دارند میدان را از بخش خصوصی بگیرند امر ناصحیحی است و باید با آن مقابله کرد. هر اقدامی که بخواهد در دولت چه با عنوان دولت و چه با ظاهر خصوصی و باطن دولتی بخواهد میدان را از بخش خصوصی بگیرد، حتماً به حال کشور و اقتصاد کشور مضر است.
رئیسجمهور درباره حل مسائل از سوی استارتآپها گفت: میخواهم به استارتآپها و مجموعههای شما عرض کنم نظام مسائل را تعریف کنید. به همکاران خود در مرکز ملی و وزارتخانه و معاونت علمی ریاستجمهوری میگویم این نظام مسائل تعریف شود و به خود این استارتآپها داده بشود تا مسائل را حل کنند.
رئیسی ادامه داد: الآن بیان میکنند سهم اقتصاد دیجیتالی در اقتصاد ما هفت درصد است. نمیدانم دقیق است یا نه اما حتماً میتوانیم به ۱۰ درصد افزایش دهیم. برای درصدهای بالاتر نیز به کار بیشتری است اما رسیدن به ۱۰ درصد دور از انتظار نیست.
به گفته رئیسجمهور، کشور به سرمایهگذاری داخلی و خارجی نیاز دارد و باید برای اصل سرمایه و سود، تضمینی وجود داشته باشد.
رئیسجمهور مرکز ملی فضای مجازی را مامور کرد پیشنهادهای ارائهشده در این نشست را برای تهیه لایحه به منظور کنترل ریسک سرمایهگذاری در اقتصاد دیجیتالی و همچنین ایجاد شورای رقابت اقتصاد دیجیتالی مورد بررسی قرار دهد
روابط عمومی سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران اعلام کرده است در دیدار روز گذشته مینا مهرنوش رئیس اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی، علی رسولیزاده مدیرعامل شرکت دانشبنیان پات، عباس عسگری مدیرعامل پیامرسان سروشپلاس، محمدمهدی تقیپور مدیرعامل شرکت بهپرداخت ملت، مهدی انجیدنی مدیرعامل شبکه پیامرسان گپ، محمدرضا آقایا مدیرعامل سایت باسلام، حمیدرضا قدمنان مدیرعامل شرکت آرمان رایان شریف، آسیه حاتمی یزدی مدیرعامل شرکت ایرانتلنت، مهدی جعفری جوزانی نماینده جامعه بازیسازان کشور و امیرحسین راد مدیرعامل شرکت رمز ارز نوویتکس به بیان دیدگاهها، دغدغهها و مطالبات فعالان این حوزه پرداختند.