رئیس قوه قضائیه: فضای مجازی در هیچ کشوری به صورت آزاد و رها نیست
رئیس قوه قضائیه، کاهش محدودیتهای برخی از شبکههای اجتماعی که برای ملت و کشور شامل…
۲۹ آبان ۱۴۰۳
۲۷ فروردین ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
چند ماهی است که هوش مصنوعی به بلای جان گوگل تبدیل شده است. مایکروسافت با همکاری اوپنایآی و استفاده موفق از ابزارهای هوش مصنوعی سلطنت گوگل بر دروازههای اینترنت را متزلزل کرده است. این شرکت که مدتها است به عنوان پادشاه بی چون و چرای صنعت جستجو شناخته میشود حالا به اجبار در میدان رقابتی است که مایکروسافت دست بالا را در آن دارد. حالا تیمی ۱۶۰ نفره در پروژه مگی (Magi) شبانهروز برای افزودن قابلیتهای هوشمصنوعی و تحول کامل گوگل تلاش میکنند و به نظر آینده گوگل تفاوت بسیاری با شکل و شمایل امروزی آن دارد.
به گزارش پیوست، با اینکه گوگل همچنان با سهم ۹۰ درصدی از بازار جستجو پیشتاز این صنعت شناخته میشود اما شرایط دیگر مثل سابق نیست. هوش مصنوعی قوانین بازی را تغییر داده و بزرگترین منبع درآمد گوگل در معرض خطر است.
چندی پیش خبری مدیران گوگل را شوکه کرد. سامسونگ، بزرگترین برند گوشیهای هوشمند سال ۲۰۲۲، در ماه مارس گفت که گزینه جایگزین کردن بینگ به عنوان موتور جستجوی پیشفرض گوشیهای خود را بررسی میکند و این یعنی موتور جستجوی مایکروسافت به حدی قدرت یافته که به عنوان گزینهای در مقابل گوگل قرار میگیرد.
براساس گزارش نیویورک تایمز، قرارداد گوگل با سامسونگ سالانه حدود ۳ میلیارد دلار برای این شرکت درآمد دارد و ۲۰ میلیارد دلار دیگر هم در گرو قراردادی با اپل است که در سال ۲۰۲۳ باید مجددا تمدید شود.
رقبایی مثل بینگ با پشتوانه هوش مصنوعی برای اولین بار در ۲۵ سال اخیر به جدیترین تهدید برای کسبوکار جستجوی گوگل تبدیل شدهاند و گوگل را برای ادغام این تکنولوژی در موتور جستجوی جدید خود به تکاپو انداخته است.
سوندار پیچای، مدیرعامل الفابت (شرکت مادر گوگل)، چندی پیش در مصاحبهای با والاستریت ژورنال از اضافه شدن هوش مصنوعی به موتور جستجوی گوگل خبر داد. افزون بر این مستندات داخلی گوگل که به رویت نیویورک تایمز رسیده است نیز نشان میدهد که این شرکت در تلاش است موتور جستجوی خود را با قابلیتهای هوش مصنوعی به طور کلی متحول کند.
طراحان، مهندسان و مدیران گوگل مشغول آزمایش و تغییر قابلیتهای جدیدی هستند که در پروژهای به نام مگی (Magi) دنبال میشوند. برای پیشبینی نیازهای کاربران، موتور جستجوی جدید تجربه شخصیسازی شدهتری را در اختیار کاربران میگذارد.
لارا لوین، سخنگوی گوگل،در بیانیهای در همین باره گفت: «قرار نیست همه ایدههای محصولی یا راهحل اندیشیها به مرحله اجرا برسند، اما همانطور که پیش از این هم گفتیم، برای اضافه کردن قابلیتهای هوش مصنوعی به بخش جستجو هیجان زدهایم و به زودی جزئیات بیشتری را به اشتراک میگذاریم.»
میلیاردها نفر روزانه برای پیدا کردن هرچیزی از رستورانی برای غذا خوردن گرفته تا مسیریابی و درک معاینه پزشک از گوگل استفاده میکنند و یک صفحه سفید ساده با نواری خالی در میان آن که لوگوی گوگل در بالایش به نمایش گذاشته شده یکی از پربازدیدترین صفحههای اینترنت است. تغییر چنین ابزاری به روشنی روی زندگی افراد عادی تاثیرگذار است و تا همین چندی پیش تصور رقیب جدی برای آن غیرممکن بود.
نگرانی گوگل از زمانی آغاز شد که اوپنایآی، استارتآپ کوچکی در سنفرانسیسکو، با پشتوانه مایکروسافت از عرضه چتباتی به نام ChatGPT خبر داد. به گفته دو فرد مطلع که خواستهاند نامی از آنها برده نشود، گوگل حدود دو هفته بعد از عرضه ChatGPT گروهی را با ماموریت ساخت محصولات هوش مصنوعی ایجاد کرد.
مدرنسازی موتور جستجو به هدف اصلی گوگل تبدیل شده و این تغییرات میتواند تکنولوژی هوش مصنوعی را وارد گوشیها و خانههای سراسر جهان کند.
مساله سامسونگ اولین اتفاق ترسناکی بود که برای اولین بار تخت پادشاهی گوگل بر صنعت جستجو را به لرزه درآورد. بخش جستجوی این شرکت سال گذشته حدود ۱۶۲ میلیارد دلار ارزشگذاری شده است. اگرچه مشخص نیست که آیا پیشتازی هوش مصنوعی مایکروسافت باعث شده تا سامسونگ پس از ۱۲ سال چنین تغییر بزرگی را بررسی کند یا خیر اما در شرکت گوگل فرض بر این است. با این حال مذاکرات درمورد قرارداد مذکور ادامه دارد و سامسونگ ممکن است به همکاری خود با گوگل ادامه دهد.
اما همین مساله که سامسونگ به عنوان تولید کنندهای که سالانه صدها میلیون گوشی هوشمند را با اندروید گوگل عرضه میکند حتی به بررسی چنین احتمالی بپردازد کارکنان گوگل را شوکه کرد.
چند کارمند گوگل که امسال به آنها گفته شده بود محتوایی را برای عرضه به سامسونگ تهیه کنند به شدت از چنین اتفاقی تعجب کردند. یکی از آنها در پاسخ گفت: «واو، اوکی، این دیگه خیلی عجیبه»
یکی از سخنگویان گوگل میگوید این شرکت همواره در حال بهبود موتور جستجوی خود است تا شرکایش برای انتخابشان دلیل داشته باشند و سازندههای گوشی اندروید آزادانه میتوانند برای بهبود تجربه کاربران گزینه دیگری را انتخاب کنند.
سامسونگ و مایکروسافت از اظهارنظر در این باره خودداری کردهاند.
گفتنی است که گوگل سالها در زمینه تحقیقات هوش مصنوعی فعال است. آزمایشگاه DeepMind این شرکت در لندن یکی از بهترین مراکز تحقیقاتی هوش مصنوعی در جهان محسوب میشود و این شرکت یکی از پیشتازان پروژههای هوش مصنوعی از جمله خودروهای خودران و مدلهای زبانی عظیمی محسوب میشود که در چتباتها کاربرد دارند. گوگل در سالهای اخیر از مدلهای زبانی برای بهبود کیفیت نتایج جستجوی خود استفاده کرده اما به دلیل احتمال اشتباه و سوگیری از استفاده کامل از هوش مصنوعی خودداری کرده است.
اما حالا سلطه بر صنعت بزرگ بعدی به اولویت اصلی تبدیل شده است. ماه گذشته گوگل از چتبات هوشمندی به نام بارد رونمایی کرد اما این چتبات بازخوردهای ضد و نقیضی را به دنبال داشته است.
طرح تحول موتور جستجو که حاکی از آمادگی گوگل برای تغییر تجربه جستجو است همچنان در مراحل اولیه است و هیچ زمان مشخصی برای عرضه تکنولوژی جدید ارائه نشده است.
این سیستم آنچه کاربران میخواهند بدانند را براساس جستجوهای کاربران یاد میگیرد و سپس لیستی از گزینههای از پیش تعیین شده برای خرید، تحقیقات و اطلاعات ارائه میکند. البته که این تکنولوژی جدید بحثبرانگیزتر از قبل خواهد بود و کمی شبیه به صحبت با یک فرد مطلع است.
اما مستندات داخلی گوگل نشان میدهد که پیش از تحول ساختاری موتور جستجو، پروژه مگی قابلیتهایی را به موتور جستجوی فعلی اضافه خواهد کرد. به گفته یک فرد مطلع، گوگل بیش از ۱۶۰ نفر را به صورت تمام وقت به این پروژه اختصاص داده است.
مگی تبلیغات را هم در بین نتایج جستجو حفظ میکند. جستجوهایی مثل خرید کفش یا خرید بلیط که ممکن است به تراکنش مالی منتهی شوند هم با تبلیغات همراه خواهند بود.
این موضوع برای گوگل اهمیت زیادی دارد زیرا تبلیغات منبع اصلی درآمد این شرکت هستند. با این حال چتبات هوشمند بارد تبلیغاتی ندارد و بسیاری گمانهزنی میکنند که پاسخهای هوش مصنوعی و ورود آن به صنعت جستجو باعث کاهش اهمیت تبلیغات میشود.
افزونههای برنامهریزی شده برای بخش جستجو میتوانند به سوالاتی مثل کدنویسی نرمافزار نیز پاسخ داده و براساس درخواست کاربر کدنویسی کنند. براساس مستندات گوگل، این شرکت ممکن است تبلیغاتی را در کد کامپیوتری جای داد.
گوگل هفته گذشته از برخی کارکنان برای آزمایش قابلیتهای مگی دعوت کرد و آنها را تشویق کرده تا با پرسش سوالاتی پیوسته توانایی آن برای مکالمه را بررسی کنند. براساس این مستندات، انتظار میرود که گوگل ماه آینده این ابزارها را در اختیار عموم بگذارد و قابلیتهای بیشتری نیز در فصل پاییز امسال عرضه میشوند.
براساس نوشتههای یکی از مدیران گوگل در این مستند، این شرکت امکان استفاده از تکنولوژی نقشهیابی Google Earth و حتی جستجو برای موسیقی در مکالمه با چتبات را نیز آزمایش میکند.
ایدههای مختلف دیگری هم روند توسعه را طی میکنند. ابزاری به نام GIFI با استفاده از هوش مصنوعی میتواند تصاویری را در بخش جستجوی تصاویر گوگل تولید کند. ابزار دیگری به نام Tivoli Tutor، با استفاده از مکالمههای متنی هوش مصنوعی به کاربران زبان جدید میآموزد
محصول دیگری به نام Searchalong هم به کاربران اجازه میدهد تا هنگام کاوش در مرورگر کروم سوالاتی را از چتبات این شرکت بپرسند.
جیم لسینسکی، مدیر سابق فروش و خدمات گوگل، میگوید این شرکت وارد عمل شده و باید قدرت، توان رقابتی و به روز بودن خود را به کاربران اثبات کند.