ثبتنام دوازدهمین دوره کارآموزی همراه اول آغاز شد
فرصت استخدام در اپراتور اول تلفن همراه کشور، از طریق دوازدهمین دوره کارآموزی همراه برای…
۱۸ دی ۱۴۰۳
۱۷ فروردین ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۴ فروردین ۱۴۰۲
بسیاری از افراد که با کامپیوتر سروکار زیادی دارند و برای انجام کارهای مختلف، از برنامهها و نرمافزارهای گوناگون استفاده میکنند، مایلند که برای انجام این فعالیتها، فونت اختصاصی خود را داشته باشند. پس برای این امر لازم است اقدام به طراحی فونت اختصاصی کنند. ما در این مطلب ضمن بیان ویژگیها و مزیتی که استفاده از یک فونت اختصاصی میتواند داشته باشد، به روش ساخت آن نیز پرداختهایم.
کاربران برای ایجاد تنوع و خلاقیت علاقهمند هستند تا از انواع فونتهای مختلفی استفاده کنند. ساخت و طراحی فونتهای جدید و مختلف با استفاده از برنامه و نرمافزارهای مختلف صورت میگیرد و کاربران میتوانند توسط چنین ابزاری مدل نوشتاری مطلوب خود را طراحی کنند.
مدل نوشتاری و انتخاب نوع فونت برای یک متن، میتواند به خوبی احساس شما را بیان کند. اهمیت این موضوع باعث شده است تا بسیاری از افرادی که با برنامههای مختلف کامپیوتری از قبیل طراحی سایت یا نرم افزارها، اپلیکیشنها، انواع بازیها و غیره سر و کار دارند، بتوانند فونت اختصاصی خود را برای این منظور طراحی کرده و محتوای متفاوت و ویژهای را تولید کنند.
اما این نکته هم وجود دارد که همیشه فونتهای خاصی که مدنظر داریم و میخواهیم داشته باشیم، در بین فونتهای طراحی شده وجود ندارد. بنابراین بهترین راه این است که اقدام به ساخت فونت اختصاصی مدنظر خود کنیم.
لازم به ذکر است برای این منظور، برنامههایی طراحی شده است که استفاده از آنها رایگان نبوده و باید پول پرداخت کرد. علاوهبر برنامههای غیر رایگان، برنامههای رایگانی هم برای طراحی فونت اختصاصی وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید.
مایکروسافت برنامه جدیدی با عنوان فونت ساز طراحی کرده و در اختیار کاربران خود قرار داده که اکنون برای ویندوز ۱۰ و در فروشگاه مایکروسافت قابل دسترسی است. برای استفاده از برنامه فونت ساز اختصاصی میتوانید این برنامه را دانلود کرده و بهصورت رایگان از آن استفاده کنید. در ادامه بیشتر به معرفی این برنامه و نحوه استفاده از آن خواهیم پرداخت.
ابتدا Font Maker App را از فروشگاه مایکروسافت دانلود کنید. همان طور که پیشتر اشاره کردیم، با استفاده از این برنامه دست شما برای طراحی فونت اختصاصی باز است و گزینههای زیادی در اختیار شما قرار دارد. نکته مهمی که لازم است در اینجا به آن اشاره کنیم، این است که استفاده از فونتهایی که توسط این برنامه ساخته میشود، تنها برای بهکارگیری در یک برنامه خاص نیست، بلکه شما میتوانید برای تمامی کارهای کامپیوتری خود از آن استفاده کنید.
قابلیت ویژه این برنامه آن است که از قلمهای طراحی مختلف نیز پشتیبانی میکند به این ترتیب کاربران میتوانند با استفاده از قلم اقدام به طراحی کرده و سپس آن را در ویندوز مورد استفاده قرار دهند. قلم سورفیس یکی از قلمهایی است که این قابلیت را دارا میباشد.
نکتهای که در این خصوص باید مورد توجه قرار داد این است که استفاده از این برنامه چالش و سختی خاصی ندارد و کاربران بهراحتی میتوانند اقدام به طراحی نوع فونت و استفاده از آن کنند.
روش دیگری که با استفاده از آن میتوانید فونت اختصاصی خود را داشته باشید، استفاده از کتابخانه کامل قلم است. فونتهایی که در این برنامه وجود دارد از قبل طراحی شدهاند، بنابراین اگر امکان طراحی فونت ندارید، پیشنهاد میکنیم از فونتهایی که قبلا طراحی شدهاند، استفاده کنید.
بهطور کلی استفاده از خدماتی مانند Adobe Fonts به کاربران کمک خواهد کرد تا بتوانند از این سرویس آنلاین بهرهمند شده و به فونتهای با کیفیت و متفاوتی دسترسی داشته باشند.
لازم به ذکر است نحوه استفاده از فونتهای این برنامه بسیار ساده بوده و میتوانید از آنها برای وب سایتها و سایر برنامههایی که با آنها کار میکنید، استفاده کنید.
در ابتدای این مطلب به این موضوع اشاره کردیم که وقتی فونت دلخواه خود را در بین فونتهای طراحی شده پیدا نمیکنیم، بهترین راه برای استفاده از یک فونت خاص، طراحی کردن آن است. به همین منظور در ادامه قصد داریم چند برنامه مختلف را که برای این منظور طراحی شده و میتوان با استفاده از آنها به ویرایش فونتها پرداخت را به شما معرفی کنیم.
این نرم افزار یا بهتر بگوییم این ویرایشگر به شما کمک میکند تا کتابخانه کاملی از فونتها را در اختیار داشته باشید. از جمله ویژگیهای این برنامه میتوان به پشتیبانی از ۶۵۵۳۵ قلم اشاره کرد که میتواند فونتها را با فرمتهای مختلفی تغییر دهد.
این برنامه مضاف بر اینکه از ابزار پیشرفتهای در اعمال تغییرات و ویرایش فونتها برخوردار است به کاربران در جهت طراحی فونت جدید نیز کمک میکند. ویژگی دیگری که برای این برنامه در نظر گرفته شده، قابلیت اجرای اسکریپت است. همچنین میتوان این برنامه را بر سیستمعاملهای ویندوز و مکینتاش نیز نصب نمود.
با توجه به مزایای این برنامه لازم است به این موضوع اشاره کنیم که هر برنامه یا اپلیکیشن در کنار ویژگیهایی که دارد، معایبی نیز به همراه خواهد داشت. به عنوان مثال از جمله معایب این برنامه میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
نرمافزار Fontlab Studio مانند هر برنامه دیگری که شامل مجموعه قابلیتها و مزایایی است، معایبی را نیز به همراه دارد. از جمله این معایب میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
۱- ممکن است یادگیری و استفاده از آن برای کاربرانی که سر و کار زیادی با برنامههای طراحی فونت ندارند، سخت باشد.
۲- برای این برنامه قابلیت به روزرسانی در فواصل مختلف در نظر گرفته نشده است.
۳- همچنین برخورداری از خطاهای جزئی سبب شده این برنامه نتواند رضایت کاربران را آنطور که شایسته است برآورده کند.
۴- نرمافزار Fontlab Studio از برخی فونتها مانند فونتهای عربی پشتیبانی نمیکند.
۵- در نهایت میتوان گفت پشتیبانی نکردن از فرمت فایل UFO در نصب اولیه و همچنین هزینه بالای آن از جمله معایب این برنامه به شمار میآید.
این نرمافزار به این دلیل که برای سیستم عامل ویندوز طراحی شده و کاربران حرفهای به راحتی میتوانند از آن استفاده کنند تاکنون توانسته در بین کاربران محبوبیت بالایی بهدست بیاورد. رابط کاربری این برنامه بسیار ساده است بنابراین تمامی کاربران در استفاده از آن مشکلی نخواهند داشت. از دیگر مزایای برنامه طراحی فونت FontCreator میتوان به مقرون بهصرفه بودن آن اشاره کرد.
لازم به ذکر است برای هر نوع فونت ۶۵۵۳۵ قلم وجود دارد و میتوان با استفاده از آنها به ویرایش فونتهای TrueType و OpenType پرداخت .علاوه بر این شما میتوانید با استفاده از این برنامه اقدام به طراحی فونت رنگی کنید.
اگر بخواهیم معایب FontCreator را با شما در میان بگذاریم، لازم است به این نکته اشاره کنیم که تنها روی سیستم عامل ویندوز میتوان از آن استفاده کرد و امکان بهرهمندی از آن در سایر سیستمعاملها نیست.
از دیگر نرمافزارهای این حوزه میتوان به ویرایشگر Fontgrapher اشاره کرد که به نسبت ویرایشگر Fontlab از قیمت کمتری برخوردار است. از دیگر مزایای طراحی فونت اختصاصی با استفاده از این برنامه استفاده آسان و رابط کاربری بصری آن است. علاوه بر این موارد، انجام خودکار مراحل ساخت و همچنین برخورداری از ۳۲۰۰۰ قلم در شکلهای گوناگون از جمله ویژگیهای این نرمافزار به شمار میآید. اگر قصد استفاده از این برنامه را دارید، لازم است بدانید این نرمافزار بر روی سیستمعاملهای ویندوز و مکینتاش اجرا میشود.
معایب این برنامه چندان زیاد نیست و تنها موردی که ضروری بهنظر میرسد این نکته است که فونتهای opentype را نمیتوان بهعنوان یک فونت وارد برنامه کرده و آنها را ویرایش نمود. همچنین در هنگام نصب اولیه برنامه، از فرمت UFO نیز پشتیبانی نمیکند.
از دیگر نرمافزارهایی که برای طراحی فونت اختصاصی در نظر گرفته شده، میتوان به ویرایشگر Glyphs اشاره کرد که استفاده از آن برای افراد تازه کار بسیار ساده است.
در این برنامه نمایش متنی و بصری به گونهای با هم ترکیب شدهاند که این امر کمک میکند تا لایهها بهطور خودکار تولید شوند.مضاف بر اینکه این برنامه از فونتهای OpenType نیز پشتیبانی کرده و قابل ارتقا خواهد بود.
اما اگر بخواهیم درباره معایب این برنامه صحبت کنیم باید گفت این برنامه تنها بر روی سیستمعامل مکینتاش اجرا میشود.
از دیگر نرمافزارهایی که از آن میتوان برای طراحی فونت استفاده کرد، برنامه Robofont است. از ویژگیهای این برنامه میتوان به این موضوع اشاره کرد که با استفاده از زبان پایتون ساختهشده و مقیاسپذیر است. همچنین دسترسی اسکریپتی کامل به اشیا و رابط کاربری این برنامه را برای استفاده کاربران مختلف آسان کرده و شما میتوانید ابزارهای اضافی و بیشتری را نیز با استفاده از آن طراحی کنید.
اگر بخواهیم عیوب این برنامه را با شما در میان بگذاریم باید گفت نرمافزار Robofont تنها بر روی سیستمعامل مکینتاش قابل اجراست.
در انتها لازم است به این نکته مهم اشاره کنیم که ساخت و طراحی فونت اختصاصی، کاری تخصصی به شمار میآید و هر کاربری نمیتواند به راحتی اقدام به این امر نماید. ما در این مطلب سعی کردیم درباره ارزشی که طراحی فونت اختصاصی برای کاربران خواهد داشت، صحبت کرده و به معرفی چند نمونه از نرمافزارهای طراحی فونت بپردازیم.