نگاهی به روند صنعت BNPL «اکنون بخرید، بعدا پرداخت کنید» در سال ۲۰۲۴ و آینده
با توجه به پلتفرمهای خرید آنلاین امروزی گزینههای پرداخت اقساطی و اعتباری افزایش یافته است…
۱۶ شهریور ۱۴۰۳
۲۰ اسفند ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۱۱ دقیقه
در این مطلب میخوانید
سیستم مدیریت محتوا که ترجمه Content Management System است و اغلب به اختصار CMS نامیده میشود، نرمافزاری است که به کاربران کمک میکند تا بدون نیاز به دانش فنی تخصصی، محتوا را در یک وبسایت ایجاد، مدیریت و اصلاح کنند. به زبان سادهتر، سیستم مدیریت محتوا ابزاری است که به شما کمک میکند بدون نیاز به دانش کدنویسی یک وبسایت بسازید.
اجازه بدهید که با یک مثال ساده این موضوع را روشنتر کنیم؛ بیایید با ایجاد یک محتوا شروع کنیم. بدون سیستمهای مدیریت محتوا، باید یک فایل HTML ثابت بنویسید و آن را در سرور خود آپلود کنید. این کار پیچیده به نظر میرسد و لازم است که حتما کدنویسی بلد باشید؛ اما با یک سیستم مدیریت محتوا مانند وردپرس، می توانید محتوای خود را در رابطی بنویسید که کمی شبیه نرمافزار Microsoft Word است؛ یا برای آپلود و مدیریت رسانهها، مانند تصاویر، به جای اینکه نیاز به تعامل مستقیم با وب سرور خود داشته باشید، فقط میتوانید کتابخانه رسانه را مرور کنید.
با این حال، سیستمهای مدیریت محتوا فقط یک رابط مدیریت بکاِند (Back End) نیست و باعث میشود تمام محتوایی که ایجاد میکنید دقیقاً همانطور که میخواهید برای بازدیدکنندگانتان نمایش داده شود.
در یک سطح فنیتر، یک سیستم مدیریت محتوا از دو بخش اصلی تشکیل شده است:
این بخشی است که به شما امکان میدهد محتوا را در سایت خود اضافه و مدیریت کنید.
این فرآیند در پشت صحنه اتفاق میافتد و محتوایی را که در CMA یا همان برنامه مدیریت محتوا وارد میکنید دریافت میکند، آن را به درستی ذخیره میکند و برای مشاهده آن را در اختیار مخاطبان شما میگذارد.
سیستمهای مدیریت محتوا به چند مورد ناچیز ختم نمیشوند و هرکدام ویژگیهایی دارند که میتوانید از آنها برای طراحی و مدیریت وبسایت خود استفاده کنید. در ادامه قصد داریم پرطرفدارترین سیستمهای مدیریت محتوا را به شما معرفی و هریک را به اختصار بررسی کنیم.
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای Open Source است که سادهترین و محبوبترین راه برای ایجاد وبسایت یا وبلاگ در جهان به شمار میآید. در واقع، بیش از ۴۳ درصد تمام وبسایتهای موجود در اینترنت با وردپرس ساخته شده. یعنی از هر چهار وبسایت، بیش از یک مورد از سوی وردپرس پشتیبانی میشود. استفاده از وردپرس رایگان و آسان است و بر مبنای زبان برنامهنویسیPHP است که از سوی مایاسکیوال (MySQL) پشتیبانی میشود.
اصولاً کلیه سیستمهای مدیریت محتوا برای وبلاگنویسی مورد استفاده قرار میگیرد اما یک وبسایت وردپرسی به راحتی میتواند به عنوان یک فروشگاه الکترونیکی، فروشگاه محصولات فیزیکی و دیجیتالی، سایت مجلهای، شرکتی و پورتفولیو مورد استفاده قرار بگیرد.
وردپرس یک رابط بصری و کاربرپسند دارد. اگر کمی با این CMS آشنا باشید میتوانید به راحتی مطالب و محتوای مورد نظر را ایجاد و منتشر کنید.
وردپرس سالهاست به فارسی هم ترجمه شده و سایت پیوست، مجله نیویورکر، TechCrunch (مجله فناوریهای پیشرفته) و سایت Sony Music با وردپرس طراحی شده است.
درباره معایب وردپرس نکات محدودی گفته شده اما مهمترین آنها امنیت این سیستم است. البته جای نگرانی نیست زیرا با انجمن توسعهدهندگان این سیستم و آموزشهای فراوان و در دسترس میتوانید امنیت سایت خود را تأمین کنید.
دومین سیستم مدیریت محتوای محبوب در جهان همین جوملاست. مانند وردپرس رایگان است و بر مبنای PHP نوشته شده است و از زبانهای مختلفی پشتیبانی میکند.
این سیستم برای ساختن سایتهای رسمی و مدیریتی کوچک، طراحی وبلاگ و یا سایتهای شخصی، وبسایت دانشگاهها، پرتالهای کاربری، وبسایتهای خبری (مجلات، روزنامهها و …)، وبسایتهایی با محتوای تجارت الکترونیکی مناسب است.
یکی از معایب سیستم مدیریت محتوای جوملا رابط کاربری آن است که به آن نقدهایی وارد شده است و آن را ضعیف میدانند.
دروپال سیستمی رایگان و بر مبنای زبان برنامهنویسی PHP است و تحت مجوز GNU منتشر شده است. از این سیستم مدیریت محتوا در ایجاد وبلاگهای شخصی، وبسایتهای شرکتهای تجاری، سیاسی و حتی دولتها نیز استفاده شده است.
رابط کاربری دروپال با ویژگیهای منعطفی که دارد از نظر کاربران بسیار خوب ارزیابی شده است. فهرست تعدادی از سایتهایی را که با دروپال طراحی شدهاند در ادامه ببینید:
سازمان فضایی ناسا، دانشگاه آکسفورد، دانشگاه هاروارد، شرکت توتال، شرکت تسلا، لینوکس، فرودگاه لندن، دولت استرالیا، فرمانداری نیویورک، شهرداری لندن، مجله اکونومیست، وزارت تجارت، وزارت کشور، وزارت انرژی، وزارت بهداشت، وزارت حمل و نقل و وزارت آموزش پرورش آمریکا، شرکت جنرال الکتریک، دانشگاه کلمبیا، دانشگاه کالیفرنیا، سازمان جهانی استاندارد، سازمان جهانی هواشناسی، کتابخانه ملی استرالیا، لیگ انبیای و …
وزارت دفاع، پلیس فتا، پژوهشگاه مخابرات، دانشگاه اصفهان، استانداری گیلان، استانداری قزوین، شورای عالی فضای مجازی، شرکت ارتباطات زیرساخت، شرکت همکاران سیستم، شرکت ایزایران، شرکت کاله و …
اکسپرشن انجین، سیستم مدیریت محتوایی است که استفاده از آن به لایسنس نیاز دارد. زبان برنامهنویسی بر مبنای PHP است. پولی بودن این سیستم مزیتی است که سبب میشود برخلاف وردپرس و دیگر سیستمهای رایگان، میتوانیم توقع یک پشتیبانی قوی را داشته باشیم. همچنین اگر از طریق وبسایت رسمی امکان یافتن پلاگین مورد نظر فراهم نباشد، انجمنهایی برای ارائه پلاگین متناسب با نیاز شما در نظر گرفته شده است.
اغلب از این سیستم مدیریت محتوا برای طراحی سایتهایی مثل آمارگیری، تجارت الکترونیکی و شرکتهای بزرگ استفاده میشود. مثلا نایکی، استارباکس، پیتزا هات و دیزنی با استفاده از اکسپرشن انجین طراحی شدهاند.
تکستپترن رایگان و مبتنی بر PHP است. این سیستم ۱۲۰ قالب مختلف برای طراحی سایت دارد. با آنکه رابط کاربری این سیستم بسیار معطف و کاربرپسند است اما نتوانسته جایگاه خوبی در رقابت با وردپرس و جوملا به دست بیاورد.
برای طراحی وبسایتهای خبری، وبسایتهای آموزشی، وبسایتهایی با محتوای معرفی محصولات، پرتالهای ساده و وبسایتهای دانلود فایل میتوانید از تکست پترن استفاده کنید.
کانتائو سیستم مدیریت محتوای رایگان و مبتنی بر PHP است. البته باید بدانید نام رسمی این سیستم مدیریت محتوا تایپولایت TYPOLIGHT است. ساختار استاندارد آن امنیت بالایی ارائه میدهد. این سیستم میتواند به صورت انعطافپذیر و کمهزینه گسترش یابد.
مدیریت برای کاربران بسیار آسان است و قوانین موجود، سرویس بهروزرسانی، چارچوب پیشرفته و بسیاری از افزونههای داخلی موجود (اخبار، تقویم، فرمها و…) کانتائو را تبدیل به یکی از محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوای متنباز کرده است. با آنکه قالبهای کمی برای این سامانه طراحی شده است اما با توجه به پشتیبانی این سیاماس از فریمورکهای CSS نگرانی جدی برای طراحان وجود ندارد. این سیستم مانند وردپرس به زبان فارسی هم ترجمه شده است.
دوباره با یک سیستم رایگان سروکار داریم که مانند بقیه مبتنی بر PHP است. اگر کمی به برنامهنویسی تسلط دارید، سیلور استریپ مدیریت محتوا هم میتواند برای شما جالب باشد. چون با توجه به وجود دستعورالعملها، آموزهها، وبلاگها و تالارهای گفتوگوی زیاد پیرامون سیلور استریپ، این سیستم برای برنامهنویسان تازهکار هم قابل استفاده است.
Magento یک سیستم مدیریت محتوای منبعباز در حوزه تجارت الکترونیکی است، مجنتو به صاحبان فروشگاهها امکاناتی مانند کنترل طراحی و ظاهر سایت، مدیریت محتوا، مدیریت محصولات و عملکرد فروشگاههای تجارتالکترونیک را ارائه میدهد. Magento دارای یک رابط مدیریتی با طراحی مناسب، مدیریت کاتالوگ قوی و ابزارهای بازاریابی است.
با اینکه آمبراکو مانند بیشتر سیستمهای مدیریت محتوایی که تاکنون معرفی کردهایم رایگان است اما وجه تمایز آن این است که بر مبنای زبان برنامهنویسی .NET است. از آمبراکو تاکنون در طراحی سایتهای مجلات و روزنامهها، وبسایتهایی با محتوای تجارت الکترونیکی، وبسایتهای دولتی، وبلاگهای شخصی و وبسایتهای مراکز آموزش استفاده شده است. از جمله وبسایتهای طراحی شده با این سامانه میتوان به Heinz و ABBA اشاره کرد.
کانسرت رایگان و بر مبنای زبان برنامهنویسی PHP است. برخی از منتقدان آن را یک سیستم مدیریت محتوا میدانند و آن را در دسته فریم ورکها طبقهبندی میکنند. با این وجود با اندکی آشنایی با PHP میتوانید ویرایش متون را انجام بدهید. بسیاری متقدند که این سیستم برای کاربران بسیار مبتدی هم قابل استفاده است.
شما میتوانید از کاشی سی ام اس بهطور رایگان استفاده کنید اما برای دستیابی به قابلیتهای بیشتر و حرفهایتر باید نسخه لایسنسدار آن را تهیه کنید. نسخه رایگان این CMS در برگیرنده تعداد نامحدودی وبسایت، صفحات و ویرایشگر است. اما شما اجازه استفاده از نام دامنه و لوگوی شخصی خود را ندارید.
وجه تمایز این سامانه با دیگر سامانهها در این است که ویراستاری برای کاربران در آن ساده است. سایت خود را طراحی کرده و سپس آن را به این CMS اضافه میکنید. سپس دسترسیهای لازم را برای ویرایش بخشهای مختلف به کاربرانتان میدهید.
اگر قصد دارید سایتی طراحی کنید که در آن نیازی به ویژگیهای گسترده CMS ندارید این سیاماس مناسب به نظر میرسد. از طرفی میتوانید به کاربرانتان امکان ویرایش برخی از قسمتهای سایت را بدهید.