آیا هوش مصنوعی ما را در دام سلیقهمان اسیر میکند
وقتی محتوا، دقیقاً خود ماست همهچیز در یک لحظه اتفاق میافتد. وقتی در تیکتاک مشغول…
۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴
رسانههای اجتماعی دوران بیسابقه ارتباطات را رقم زدهاند و در عین حال، به کارزارهای اخبار جعلی امکان دادهاند که گسترش پیدا کنند.
اخبار جعلی- که شامل اخبار کذب و خارج از زمینه میشود تا فریب دهد یا گمراه کند- بهطور عمده از جانب افرادی منتشر میشود که به دنبال مخدوش کردن افکار عمومی هستند و دستور کار خاصی را پیش میبرند.
دووان لی و ادیان میلز گولوب، دو متخصص تحلیل اخبار جعلی و همبنیانگذارهای فناوری سیستمهای احراز هویت وِرَسیتی (VAST)، میگویند: «کلید کارشان این است که از باز بودن و تیرگی ذاتی اکوسیستم محتوا بهرهبرداری میکنند.»
اخبار جعلی را ممکن است طیفی از بازیگران آنلاین، از جمله دولتها، نهادهای متکی بر دولت، گروهها و افراد افراطگرا اشاعه دهند. برای مثال، مجمع جهانی اقتصاد در ۵ آگوست ۲۰۲۲ گزارش داد یک حساب ناشناس ضدیهود در قسمت تصاویر 4chan کمپین ضدیهودی راه انداخته که مجمع را هدف قرار میداد.
ملی و میلز گولوب در VAST بر محتوای بیش از ۱۰ میلیارد وبسایت به ۷۵ زبان نظارت میکنند تا نحوه گسترش محتوای آنلاین را ردیابی کنند. طبق گفته لی و میلز گولوب، کمپینهای اخبار جعلی از چهار روش استفاده میکنند:
نمونههای آلوده شدن گفتمان آنلاین و آفلاین به وسیله اخبار جعلی در سالهای اخیر بهوفور به چشم میخورند.
پاندمی کووید-۱۹ نیز تحت تأثیر اخبار جعلی قرار گرفت. در واقع، این موضوع چنان تأثیرگذار بود که اخبار جعلی مربوط به پاندمی را infodemic مینامند.
گار برگر یکی از مقامهای ارشد یونسکو و یکی از چهرههای اصلی سازمان ملل برای مبارزه با اخبار جعلی در سال ۲۰۲۰ گفت: «به نظر میرسد اخبار جعلی در زمینه بحران کووید-۱۹ در همهجا حضور داشت.»
متخصصان میگویند یکی از ابزارهای رایج کمپینهای اخبار جعلی، بیاعتبار کردن صداهای حاکمیت است.
روث بن گیات، استاد تاریخ در دانشگاه نیویورک که درباره رهبران تمامیتخواه و تبلیغات سیاسی تحقیق میکند توضیح میدهد، اشاعهدهندههای اخبار جعلی اغلب میکوشند نخبگان و منابع معتبر را زیر سوال ببرند. این کار را از طریق وصل کردن آنها به «توطئههای فرضی برای کنترل و آسیب رساندن به جمعیت» انجام میدهند و آنها را «دسیسهگرها»ی فاسدی نمایش میدهند که با هرزگی شناخته میشوند.
بن گیات میگوید: «ضد علمگرایی و ضد گلوبالیسم به یکدیگر ربط دارند.» همانطور که لی و میلز گولوب اشاره میکنند: «اکوسیستم محتوا (کمپینهای اخبار جعلی) هرچه بیشتر فضای گستردهتری را اشغال کند، سازمانهای معتمد با چالش بیشتری برای رقابت بر سر جذب مخاطبها روبهرو میشوند.»
منبع: ویفوروم