میانه دهه ۸۰، زمانی که دولت اول محمود احمدینژاد ناگهان تعرفه واردات گوشی تلفن همراه…
۱۰ آذر ۱۴۰۳
سال گذشته، در روزهای منتهی به اسفند ۱۴۰۰ پس از گذراندن دو سال و نیم پرفراز و نشیب در مذاکرات پیچیده و همزمان توسعه محصولات اَبری، زمزمه جذب سرمایه به گوش میرسید و خوشبینانه لیستی از اولویتها و برنامههایی که از مدتها قبل برای دوران توسعه اَبر دِراک آماده شده بود مرتب میشد. چالشها و خستگیهای راه سخت و دو سال و نیم فعالیت در حوزهای که از هر لحاظ سخت به نظر میرسید، آن هم به روش بوتاسترپ همچنان نتوانسته بود مانع از بین بردن انگیزه برای برنامهریزی و اجرای فعالیتهای لازم در راستای بلوغ اَبر دِراک شود.
در زمانی که هر روز خبر مهاجرت و دریافت پذیرش دوستان و همکلاسیها از هر طرف شنیده میشد تصمیم گرفته بودیم به ساختن زیرساختی که اساس نوآوری و شکوفایی اقتصاد دیجیتالی محسوب میشد. پشتوانه ما دانش این حوزه و تجربه چندینساله در زمینه آکادمیک و صنعت و البته روحیهای خستگیناپذیر بود. شبانهروز برای ساختن و بزرگ کردن استارتآپی در حوزه زیرساخت تلاش کردیم که در کشورهای توسعهیافته هم از نظر ابعاد فنی کاری پرچالش است و مسیر طولانیای برای رشد و بهرهبرداری از آن باید سپری شود. اما در ایران هر کاری چالشهای خاص خودش را دارد و برنامههای سال ۱۴۰۰ اَبر دراک هم پس از جذب سرمایه، مانند بسیاری از کسبوکارهای دیگر، فقط ۶ ماه توانست بر اساس برنامههای از پیش تعیینشده پیش رود.
آنچه در ۶ ماه آخر سال ۱۴۰۱ همچنان تجربه میکنیم با آنچه در ابتدای سال تصور میشد بسیار فاصله دارد. تلاش برای حفظ کیفیت و پایداری سرویسهای ابری مشتریان ابر دراک در بین اختلالات شدید اینترنت در اولویت ابر دراک قرار گرفته است و تمام برنامههای توسعه را تحتالشعاع قرار داده است. این روزها آن چیزی که برای مرتب کردن لیست برنامهها و اولویتهای اَبر دراک ضروری به نظر میرسد، بیشتر از هر چیزی ثبات و امید به توسعه مجدد است و پاسخ به سوالاتی درباره رفع اختلالات و محدودیتهای اعمال شده که مسئولان رغبتی برای پاسخ به آن و انگیزهای برای برقراری ثبات مجدد از خود نشان نمیدهند. با این اوصاف، مشکلاتی مانند ناامنیهای اخیری که بیوقفه در چند روز گذشته با آن دست به گریبان بودهایم رقم میخورد. در شرایط عادی پس از جذب سرمایه از یک شرکت اَبری مانند اَبر دِراک انتظار میرود همجهت با نیاز کسبوکارهای آنلاین برای گسترش و مقیاسپذیری، سرویسهای زیرساختی خود را به سرعت رشد و توسعه دهد. اما در موقعیت فعلی تمام تلاش خود را برای حفظ دسترسیپذیری سرویسهای آنلاین و تامین امنیت وبسایتها در مقابله با حملات سایبری به کار گرفته است.
روزهای عجیب و سختی که در سالهای گذشته با رویای ساختن پشت سر گذاشتیم که خاص همین جغرافیاست. این شرایط ما را به کسانی که تبدیل کرده که توان دست کشیدن از رویا برایشان به اندازه ادامه دادن در این روزها، سخت و ناممکن به نظر میرسد و همچنان برای روزهای بهتر تلاش میکنند. در هر حال در همان روزهایی که به آینده خوشبین بودیم عواملی چون وجود تحریمها و سیل مهاجرت آینده توسعه تکنولوژیهای مدرن را در ایران با شک و شبهه مواجه کرده بود. پیشبینی آینده با تلاشهای بیوقفه حال حاضر برای حفظ کیفیت سرویسدهی با توجه به محدودیتهای فعلی و مشکلات ناشی از آن، اگر انگیزه و امید حرکت رو به جلو را کمرنگ نکند، بسیار مبهم به نظر میرسد و با شرایط حاکم ناگزیر به بهترین تصمیم در کوتاهمدت تن میدهیم.