با مدل زبانی گوگل نوتبوک آشنا شوید: از پرسش و چکیده تا پادکست مقالهها
گوگل نوتبوک الام (Google NotebookeLM) یکی از تازهترین محصولات بخش هوش مصنوعی گوگل است که…
۱۵ آذر ۱۴۰۳
۱۹ بهمن ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
مایکروسافت روز سه شنبه ۷ فوریه اعلام کرد که موتور جستجوی بینگ و مرورگر ادج را با هوش مصنوعی بازسازی میکند. به گفته مایکروسافت هر یک درصدی که از سهم گوگل کاسته و به سهم خود اضافه کند، ۲ میلیارد دلار برای آنها درآمد دارد.
به گزارش پیوست، سازنده سیستمعامل ویندوز با میلیاردها دلار سرمایهگذاری و بهواسطه هوشمصنوعی قصد دارد گوگلی را به چالش بکشد که سالها است پیشتاز صنعت جستجو و مرورگرها محسوب میشود.
مایکروسافت یک چتبات هوشمند را عرضه میکند که نتایجش در موازات بینگ به نمایش گذاشته میشوند و در عین حال این هوش مصنوعی میتواند صفحات اینترنت را خلاصهسازی کند، منابع مختلف را ترکیب و حتی ایمیل ارسال کرده و آنها را برای دسترسی به تعداد بیشتری از مشتریان ترجمه کند. به گفته مایکروسافت، هر یک درصد افزایش سهم این شرکت در این بازار ۲ میلیارد دلار درآمد تبلیغاتی را به دنبال دارد.
مایکروسافت قصد دارد با همکاری استارتآپ اوپنایآی به تدریج سهماش را از رقیب قدرتمند خود در سیلیکون ولی پس گرفته و در این روند بازده بالایی را از ابزارهایی بدست آورد که تولید محتوا را سرعت بخشیده و کارها و حتی مشاغل را خودکار میکنند. این موضوع محصولات تجاری از جمله ابزارهای رایانش ابری و همکاری مایکروسافت و اینترنت مصرفی را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت در دفتر مرکزی این شرکت در ردموند واشنگتن در این رابطه گفت: «این تکنولوژی تقریبا تمام گروههای نرمافزاری را بازسازی میکند.»
سهم این شرکت از بازار جستجو در حال حاضر حدود یک دهم است. با این حال بسیاری از سرمایهگذاران این تکنولوژی جدید را به نفع همه بازیگران میدانند. سهام مایکروسافت روز سه شنبه و در پی انتشار این خبر ۴.۲ درصد رشد کرد و سهام الفابت نیز ۴.۶ درصد بالاتر بسته شد.
قدرت این نوع هوش مصنوعی مولد که میتواند هرچیزی از متن تا تصویر را بازسازی کند سال گذشته با عرضه ChatGPT شرکت اوپنایآی در مرکز توجه عموم قرار گرفت. پاسخهای طبیعی این هوش مصنوعی به اشارات مردم دیدگاههای تازهای را نسبت به بازار این حوزه ایجاد کرد و حتی مردم از آن برای نوشتن مقالات، اخبار یا تحقیق آنلاین استفاده کردند.
موتور جستجوی جدید مایکروسافت در حال حاضر به صورت محدود برای کامپیوترهای خانگی قابل دسترسی است و در هفتههای آینده برای گوشیهای همراه نیز عرضه میشود. این شرکت امیدوار است که بازخورد کاربران بتواند به بهبود این هوش مصنوعی کمک کند و به گفته مقامات هنوز هم ممکن است این ابزار اطلاعات نادرست و توهمی را در پاسخ به سوالات ارائه کند. تلاش برای جلوگیری از سو استفادههای احتمالی همچنان ادامه دارد.
در پشت پرده بینگ جدید مدلی به نام پرومتئوس قرار دارد. این مدل قدرتمندترین تکنولوژی اوپنایآی است که برای استخراج اطلاعات لحظهای از بینگ استفاده میشود. درنتیجه چتبات بینگ میتواند مشروحی از حوادث اخیر را در اختیار مشتریان قرار دهد که چیزی فراتر از پاسخهای فعلی ChatGPT است زیرا این هوش مصنوعی تنها به دادههای تولید شده تا سال ۲۰۲۱ دسترسی دارد.
جوردی ریباس، نایبرئیس بخش جستجو و هوش مصنوعی مایکروسافت، در مصاحبه با رویترز گفت، پیشرفتهایی که تیم او تابستان سال گذشته در زمینه تکنولوژی شاهد بود به شرکت اجازه داد تا طرح بینگ مبتنی بر هوش مصنوعی را پیش ببرد.
مایکروسافت میخواهد تکنولوژی اوپنایآی، از جمله ChatGPT، را در اختیار مشتریان ابری خود قرار دهد و از قدرت این تکنولوژی در تمامی بخشها، نه تنها جستجو، بهره بگیرد.
جیسون وانگ، تحلیلگر گارتنر، میگوید همکاری مایکروسافت با اوپنایآی در کوتاه مدت بیشتر برای مشتریان تجاری آنها اهمیت دارد. اما او معتقد است که این تکنولوژی میتواند «فرصتهای نوینی» را در بخش کسبوکارهای مصرفی نیز ممکن سازد.
او افزود: «به جز گیمینگ، مایروسافت پیشتاز تکنولوژیهای مهم مصرفی از جمله جستجو، موبایل و شبکه اجتماعی محسوب نمیشود.»
گوگل هم بیتفاوت نیست. روز دوشنبه گوگل از چتبات خود به نام برد (Brad) رونمایی کرد و قرار است هوش مصنوعی خود را برای جستجو عرضه کند که وقتی پاسخ سادهای در فضای آنلاین وجود ندارد بتواند محتوا را ترکیب کند.
تصمیم مایکروسافت برای بروز کردن مرورگر ادج به تشدید رقابت این شرکت با گوگل کروم میانجامد. با این حال، این شرکت قرار است در آینده بروزرسانی بینگ را به دیگر مرورگرها نیز تعمیم دهد.
دنیل آیوز، تحلیلگر شرکت سرمایهگذاری ودبوش سکیوریتیز، میگوید رقابت جستجو بین بزرگان این صنعت است و اوپنایآی به مایکروسافت اجازه میدهد تا سهم خود را ۹ درصد افزایش داده و از سهم گوگل بکاهد.
در سهماهه منتهی به ۳۱ دسامبر ۲۰۲۲، الفابت ۴۲.۶ میلیارد دلار درآمد را برای جستجوی گوگل و دیگر درآمدها گزارش کرد و این در حالی است که مایکروسافت تنها ۳.۲ میلیارد دلار از جستجو و تبلیغات خبری درآمد داشته است.
مدیران مایکروسافت میگویند که بینگ جدید چگونگی یافتن اطلاعات را متحول میکند.
برای مثال یک چتبات به تصحیح آسان جستجوهای کاربران کمک میکند و نتایج بروز و مرتبطتری را در اختیارشان قرار میدهد.
موتور جستجوی مجهز به هوش مصنوعی پاسخهای روشنی را به زبان ساده ارائه میکند و به جای اینکه تنها لینک وبسایت را در نتیجه جستجو شاهد باشیم، یافتههای بینگ در وب و دادهها را در اختیارتان قرار میدهد. پاسخ جستجوی رخدادهای فعلی توجه بیشتری را به دادههای زنده اینترنت جلب میکند.
یوسف مهدی، مدیر ارشد بازریابی مایکروسافت، در یک نشست خبری با خبرنگاران اعلام کرد که موتور جستجوی مجهز به هوش مصنوعی خرید را سادهتر میکند. او نشان داد که مثلا بینگ چطور با بررسی دادههای ابعاد خودروی شخص و محصولات موجود نحوه قرارگیری یک صندلی در عقب ماشین را برآورد میکند.
بعلاوه هوش مصنوعی بینگ در مرورگر ادج میهواند برداشتهایی از نتایج مالی یا دیگر صفحات وب را نیز ارائه کند تا خواننده نیازی به بررسی مستندات بلند و پیچیده نداشته باشد. این مرورگر میتواند کد کامپیوتری نیز پیشنهاد دهد.
پشت صحنه این تلاشها سرمایهگذاری دیگری برای توسعه یک ابر کامپیوتر و پشتیبانی ابری را از سوی مایکروسافت شاهد هستیم که به اوپنایآی در عرضه تکنولوژی پیچیدهتر کمک میکند و هدف نهایی ماشین هوشمندی است که در فیلمهای علمی تخیلی مشاهده میکنیم.
نتایج این همکاری حتی همین امروز هم چیزی فراتر از صنعت جستجو است. مایکروسافت اعلام کرده است که این استارتآپ هوش مصنوعی نوتهای جلسات تیمز، نرمافزار همکاری این شرکت، را تولید میکند و همچنین با استفاده از اشتراک Viva Sales میتواند پاسخ ایمیلها را پیشنهاد دهد.
منبع: Reuters