معرفی کتاب «پول هوشمند»؛ شخصیتر شدن سیستمهای مالی در آینده
کتاب «پول هوشمند» نوشته کریس اسکینر در سال ۲۰۲۰ منتشر و توسط انتشارات Wiley…
۲ آذر ۱۴۰۳
۱۹ دی ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۸ دی ۱۴۰۱
جک ما، میلیارد و کار آفرین چینی، پس از آنکه به هدفی برای پکن تبدیل شد و فشار حزب کمونیست بر صنعت تکنولوژی افزایش یافت، قدرت خود در گروه ایانتی ANT، فینتک بزرگ چینی، را واگذار میکند.
به گزارش پیوست، براساس بیانیه این شرکت که روز شنبه منتشر شد، ایانتی ساختار مالکیت خود را به گونهای تغییر میدهد که «هیچ سهامداری به تنهایی یا مشترکا با طرفین دیگر نتواند کنترل گروه ایانتی را در دست بگیرد.»
در نوامبر سال ۲۰۲۰، عرضه اولیه سهام (IPO) این شرکت که با برآورد ۳۷ میلیارد دلاری، قرار بود به بزرگترین IPO تاریخ بدل شود، در لحظات آخر با دخالت پکن متوقف شد. فینتک چینی مجبور شد تا ساختار خود را تغییر دهد و از همان زمان گمانهزنیهایی درمورد احتمال کنارهگیری جک ما مطرح شده بود.
عرضه اولیه سهام (IPO) این شرکت که با برآورد ۳۷ میلیارد دلاری، قرار بود به بزرگترین IPO تاریخ بدل شود، در لحظات آخر با دخالت پکن متوقف شد.
بیانیه ایانتی تصریح میکند: «این تغییرات برای بهبود ثبات ساختاری شرکت و دوام توسعه بلند مدت اعمال میشوند.»
براساس این بیانیه ده نفر، از جمله بنیانگذار، مدیریت و کارکنان «حق رای خود را به صورت مستقل استفاده خواهند کرد.»
اندرو کولیر، محقق سرمایهگذاری در مصاحبه با الجزیره گفت پکن با جک ما دو مشکل اصلی دارد. کولیر توضیح داد که ما «میلیاردری ثروتمند و مشهور است که دو شرکت بزرگ را تحت کنترل خود دارد» و شروع به رقابت با برخی بانکهای دولتی چین کرده است که «ستون اقتصاد» محسوب میشوند. «به همین دلایل، او تهدید تلقی شد و آنها دارند او را کوچک میکنند.»
ایانتی بزرگترین پلتفرم پرداخت دیجیتالی جهان به نام علیپی را اداره میکند. این پلتفرم در ماه میزبان صدها میلیون کاربر در چین و خارج از آن است.
جک ما در شرایطی قدرت خود در ایانتی را واگذار میکند که تقریبا دو سال از فشار رگولاتوری و اصلاح ساختار گذشته است. رویترز در ماه نوامبر سال گذشته گزارش داد که مقامات چینی خود را برای جریمه یک میلیارد دلاری این شرکت آماده میکنند.
ایانتی بزرگترین پلتفرم پرداخت دیجیتالی جهان به نام علیپی را اداره میکند. این پلتفرم در ماه میزبان صدها میلیون کاربر در چین و خارج از آن است.
این میلیاردر چینی طی یک سخنرانی در مراسمی در شانگهای گفت بانکها با ذهنیت «رباخواری» فعالیت میکنند و نهادهای نظارت بر امور مالی بر سر مسیر توسعه سنگاندازی میکنند.
مجازات قریبالوقوع این شرکت بخشی از گوشمالی پکن به غولهای تکنولوژی چین در دو سال گذشته است که باعث ریزش میلیاردها دلار از ارزش این شرکتها و کاهش درآمد و سود آنها شد.
اما مقامات چینی در ماههای اخیر مماشات بیشتری از خود نشانه دادهاند و به دنبال تقویت اقتصادی ۱۷ هزار میلیارد دلاری هستند که ضربهای سختی را در دوران همهگیری متحمل شد.
دونکا کلارک، مدیر شرکت مشاوره سرمایهگذاری BDA در چین، میگوید: «بیماری شدید اقتصاد چین باعث شده تا دولت نشانهای از تعهدش به رشد را منعکس کند و همانطور که میدانیم تکنولوژی و بخشهای خصوصی نقش کلیدی در آن دارند.»
کلارک، مولف کتابی در مورد علیبابا و ما، میگوید: «حداقل [از این پس] سرمایهگذاران ایانتی پس از ابهامات بلند مدت یک زمانبندی برای خروج پیش روی خود دارند.»
پکن، علیبابا دیگر شرکت جک ما و مالک پلتفرمهای پرطرفدار تائوبائو و تیمال، را هم با جریمه بی سابقه ۲.۷ میلیارد دلاری به دلیل فعالیت غیرمنصفانه تحت فشار گذاشته است.
اما یکی دیگر از نشانههای کاهش فشار، بیانیه ماه گذشته مقامات چینی است که اعلام کردند ایانتی تاییدیه دولت برای جذب ۱۰.۵ میلیارد یوان (۱.۵ میلیارد دلار) سرمایه برای بازوی امور مالی خود را دریافت کرده است.
انتشار خبر این تاییدیه باعث افزایش ۹ درصدی ارزش سهام علیبابا در بورس هنگکنگ شد و امید به کاهش فشارها ارزش سهام دیگر شرکتهای تکنولوژی را نیز تحت تاثیر قرار داد.
تازهترین دادههای درآمدی علیبابا در ماه نوامبر حاکی از زیان ۲۰.۶ میلیارد یوانی (۳ میلیارد دلار) در سهماهه سوم بود. بعلاوه این اولین باری بود که علیبابا آمار فروش کامل خود برای منبع درآمد مهم خرید یک روزه را برای سال ۲۰۲۲ منتشر نکرد.
از زمان لغو عرضه اولیه شرکت ایانتی، ما کمتر در مراسمهای عمومی شرکت کرده است.
منبع: Aljazeera