استفاده از کارتخوان برای مودیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی شد
مودیانی که از معافیت مالیاتی صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده میکنند باید نسبت به نصب و…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۳ آذر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
تکنولوژیهای امروز دنیای ما از نگاه انسانهای چند دهه پیش چیزی شبیه به معجزه است. گوشیهای لمسی با قدرتی هم تراز ابرکامپیوترهای چند دهه پیش و اینترنت پرسرعتی که اگر اختلال و فیلترینگ گسترده را از آن فاکتور بگیریم، برای نسل دایلآپیها حتی تصورش هم دشوار بود.
اما هرچه جلوتر میرویم، تحولات هم سرعت بیشتری پیدا میکنند. تازه داشتیم به شبکههای اجتماعی و سود و ضررهایش عادت میکردیم که متاورس نماد تکنولوژی روز دنیا شد، روند توسعه هوش مصنوعی هم همچنان با قدرت ادامه دارد. کمبود و تقاضا به روندهای جدید فناوری شکل میدهد و هرروز شاهد شکلگیری جریان تازهای هستیم و بررسی این روندها خالی از لطف نیست.
در این مطلب از پیوست میخواهیم درمورد ۱۵ روند فناوری روز دنیا صحبت کنیم که از نظر ما در سال ۲۰۲۳ و پس از آن اکوسیستم تکنولوژی جهان را تغییر میدهند.
(۱) سیستم ایمنی دیجیتالی: سیستم ایمنی دیجیتالی (Digital Immune System) با ترکیب فعالیتها و تکنولوژیهای مختلف، مقاومت اپلیکیشنهای مهم را در برابر باگ و اشکالات افزایش میدهد. درنتیجه احیای اپلیکیشن، تداوم در ارائه خدمات، مدیریت خطرات و ادامه کسبوکار را راحتتر میکند.
براساس گزارش گارتنر، کسبوکارهایی که در حوزه ایمنی دیجیتال سرمایهگذاری کنند، مدت زمان عدم دسترسی را تا ۸۰ درصد کاهش داده و درنتیجه رضایت مشتریان را افزایش میدهند. درنتیجه این کسبوکارها شانس بیشتری برای بقا در دنیای فناوری دارند.
مفاهیم پایه ایمنی دیجیتال مواردی همچون مشاهدهپذیری (Observability)، آزمون AI-افزوده (AI-augmented testing)، مهندسی آشوب (Chaos engineering)، اصلاح خودکار (auto-remediation)، Site Reliability Engineering یا «مهندسی قابلیت اطمینان سایت» (SRE) و امنیت زنجیره عرضه نرمافزار را شامل میشود.
این مفاهیم در کنار از وقوع مشکلات جدی جلوگیری کرده و خدمات را بدون اخلال ارائه میکنند. همچنین در صورت بروز مشکل، مشکلات خیلی سریع رفع میشوند. درنتیجه سیستم میتواند برای ارائه تجربه کاربری (UX) بهتر به حالت پیشفرض خود بازگردد.
(۲) مهندسی پلتفرم: مهندسی پلتفرم به لطف خودکارسازی و قابلیتهای سلفسرویس، سرعت ارائه اپلیکیشنها را افزایش داده و همکاری بین اپراتورها و توسعهدهندگان نرمافزار را تسهیل میکند.
درنتیجه تجربه بهتری برای توسعه دهندگان رقم خورده و حتی خلاقیت آنها نیز افزایش مییابد. هدف نهایی، مدرنیزه کردن نحوه ارائه نرمافزارها در دنیای تکنولوژی با استفاده از ابزارها و قابلیتهایی است که امکان استفاده مجدد دارند.
(۳) مشاهدهپذیری کاربردی: مشاهدهپذیری کاربردی (Applied Observability) در جهت شناسایی سریع و خودکار مشکلات و رفع آنها، امکان نفوذ عمیق به سیستمهای توزیعی مدرن را فراهم میکند. شما از طریق مشاهدهپذیری کاربردی میتوانید با جمعآوری، مقایسه و آزمایش یک جریان پایدار اطلاعاتی بر وضعیت باطنی یک سیستم پیچیده نظارت کنید و مشکلات را در همان ابتدا شناسایی و رفع کنید.
از این مشاهدهپذیری و شفافیت میتوان برای نظارت و رفع مشکلات اپلیکیشنها استفاده کرد. این فناوری دادههای قابل اندازهگیری همچون لاگ، متریکها، ردپاها و وابستگیها را جمعآوری میکند و با ترکیب فوری آنها، منابع اطلاعاتی کامل و مفهومی را در اختیار شما قرار میدهد. با استفاده از این منابع اطلاعاتی میتوان از هوش مصنوعی عملیاتهای IT (AIOps)، یادگیری ماشینی (ML) و توانمندیهای اتوماسیون برای رفع مشکلات بدون مداخله انسانی استفاده کرد.
(۴) Ai TriSM: عبارت Ai TriSM مخفف مدیریت خطر و امنیت اعتماد به هوش مصنوعی است. این تکنولوژی در واقع یک لایه محافظتی در برابر هوش مصنوعی است و مراقبت است که هوش مصنوعی وظیفهاش را به شکلی مطمئن، منصفانه، موثر و امن انجام دهد.
افزون بر این، AI TriSM در جهت امنیت کسبوکارها به محافظت بیشتر از تبادل اطلاعات، مدیریت حاکمیت، حفاظت از حریم خصوصی و شناسایی ناهنجاریها کمک میکند. از آنجایی که هوش مصنوعی نقش مهمی در آینده ما دارد، AI TriSM لایه محافظتی مهمی برای دنیای تکنولوژی و انسانها محسوب میشود.
برای بقای هوش مصنوعی، باید بتوانیم به موجودیت، ارتباط و عملکرد آن اعتماد کنیم. هرگونه انحرافی ممکن است پیامدهای جدی به دنبال داشته باشد.
(۵) DevSecOps: روش DevSecOps امنیت را از مرحله کدنویسی در نرمافزار نهادینه میکند. بحث امنیت دیگر به مراحل نهایی موکول نمیشود و استانداردهای کدنویسی DevSecOps امنیت را در قلب خود جای دادهاند.
با استفاده از این روش امنیت به بخش جدایی ناپذیر فرایند توسعه نرمافزار تبدیل میشود و عرضه سریعتر انجام میگیرد.
(۶) محاسبات کوانتومی: محاسبات کوانتومی هم تکنولوژی نوپای دیگری است که عملیاتهای تجاری و صنعتی را وارد مرحله تازهای میکند. طبق اعلام مککنزی، بازار محاسبات کوانتومی تا سال ۲۰۳۵ ممکن است به ۷۰۰ میلیارد دلار برسد.
این تکنولوژی برپایه حالت کوانتومی ذرات زیراتومی فعالیت میکند و اطلاعات به صورت بیتهای کوانتومی یا کوبیت (Qubit) ارائه میشوند. محاسبات کوانتومی بسیار سریعتر از محاسبات معمولی است و امنیت بالاییی را به همراه دارد.
(۷) اعتماد با بلاکچین: اعتمادسازی مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین در سال ۲۰۲۳ توجه بسیار را به خود جلب میکند. رمزنگاری، حریمخصوصی، کنترل جامعه، تغییرناپذیری،امکان ردیابی و تمرکززدایی از جمله خصوصیات اعتماد آفرین بلاکچین هستند.
بلاکچین به عنوان یک دفتر کل توزیعی، اطلاعات را ثبت،مدیریت و منتقل میکند. این تکنولوژی که از نگاه برخی مرحله بعدی پس از تکامل اینترنت است، امکان دسترسی و ارتباط شفاف اطلاعاتی را فراهم میکند.
(۸) پلتفرمهای ابر صنعتی: شرکتها با استفاده از پلتفرمهای ابر صنعتی میتوانند سرعت کار خود را افزایش دهند. همچنین تغییر در فرایندهای تجاری، بررسی داده و اجرای قانون هم با سرعت بیشتری انجام میشوند.
این ابرهای صنعتی با ترکیب پلتفرم، نرمافزار و زیرساخت به عنوان یک خدمت، بازده زمانی را افزایش داده و نیاز بخشهای مختلف صنعتی را برآورده میکنند.
براساس تحقیقاتی که گارتنر در این باره انجام داده است، حدود ۴۰ درصد از پاسخ دهندگان به پلتفرمهای ابر صنعتی روی آوردهاند و تا سال ۲۰۲۷ با استفاده از این تکنولوژی بیش از ۵۰ درصد از طرحهای مهم تجاری را تسریع میکنند.
(۹) تکنولوژی پایدار: تصور کنید گونهای از فناوری بتواند ردپای کربنی (Carbon footprint) را به حداقل رسانده و از قوانین محیطزیستی حمایت کند. با نزدیک شدن سال ۲۰۲۳ انتظار میرود که نوآوری دیجیتالی راهحلهایی برای تحقق اهداف محیطزیستی سازمانها فراهم کند.
فناوری پایدار به کنترل هزینهها، بهبود بازدهی انرژی و استفاده از دارایی کمک میکند. این تکنولوژی کنترل مستقیم انتشار کربن، کاهش زباله، انتشار غیرمستقیم کربن را بهواسطه استفاده بیشتر از هوش مصنوعی، ابر، حسگرهای IoT، تحلیل و غیره، امکانپذیر میکند.
(۱۰) روش اسکرامبان: اسکرامبان (Scrumban) یک روش مدیریت پروژه است که با ترکیب دو روش، به سرعت، بازدهی و خلاقیت بیشتر کمک میکند. بعلاوه این روش به اجرای صحیح فعالیتهای استراتژیک و بهبود فرایندهای تیمی کمک میکنند.
اسکرامبان راهحل ارزشمندی برای حفظ پایداری پروژهها است و گزینه مناسب و انعطافپذیری را در مقابل تیمها قرار میدهد.
(۱۱) ارزش آفرینی بیسیم: نسل بعدی تکنولوژیهای بیسیم یا وایرلس علاوه بر تقویت نحوه اتصال، فرایندهای موجود را با هدف افزایش اعتبار، کاهش هزینه، کاهش خطر و افزایش خلاقیت بهینهسازی میکند.
افزون بر این، تکنولوژیهای متعدد بیسیم میتوانند با استفاده از یک زیرساخت در کنار هم فعالیت کنند و از توان موجود برای تسریع و تسهیل تحول دیجیتال بهرهمند شوند.
(۱۲) سوپراپلیکیشنها: سوپراپلیکیشنها از جمله فناوریهای روز و البته قابل لمس این لیست هستند. ویچت چین یکی از نمونههای موفق سوپراپلیکیشنها است. این پدیده در واقع مجموعهای از اپلیکیشنهای کاربردی در یک قالب واحد است که جایگزین تعداد زیادی اپلیکیشن میشود.
گارتنر معتقد است که در آینده بیش از ۵۰ درصد از جمعیت جهان به طور روزمره از سوپراپلیکیشنها استفاده میکنند. اپلیکیشنهای خرد نیز میتوانند با استفاده از بستر سوپراپلیکیشنها، به صورت افزونه به این اکوسیستم اضافه شده و از تواناییهای آن استفاده کنند.
(۱۳) متاورس و وب۳: متاورس و وب۳ سعی دارند بُعد تازهای را به تجربیات ما اضافه کنند. دنیای روز تکنولوژی جلوی چشمانمان قرار میگیرد. واقعیت افزوده (AR)، هوش مصنوعی (AI)، واقعیت مجازی (VR)، یادگیری ماشینی (ML)، اینترنت اشیا (IoT) و بلاکچین برای ساخت جهانی متصل، امن و فراگیر با هم متحد میشوند.
تجارت و اجتماع در این جهان جدید شکل تازهای به خود میگیرد و با استفاده از دادههای آفلاین میتوان این فضا را شخصیساز و تاثیرگذار کرد.
(۱۴) وایفای ۶ و ۷: وایفای ۶ و ۷ سرعت را به شکل قابل توجهی افزایش داده و امنیت، نرخ انتقال، زمان تاخیر (Latency) و اولویتبندی ترافیک بهتری را ارائه میکند.
این تکنولوژی میتواند از بازیهای سنگین گرافیکی، واقعیت مجازی، متاورس، استریم ویدیو 4K و 8K، اینترنت اشیا (IoT) و حتی دورکاری به شکل بهتری پشتیبانی کند.
(۱۵) تکنولوژی پهبادی: فناوری پهبادی بهعنوان یکی از تکنولوژیهای روز دنیا، چشمانداز خوبی را در سال ۲۰۲۳ پیش روی خود دارد. زنجیره عرضه با مشکل مواجه شده است و این فناوری میتواند راهحل خوبی برای رفع مشکلات موجود باشد.
افزون بر این، انتظار میرود که تکنولوژی پهبادی در حوزه ساختوساز، کشاورزی، امنیت، رسانه و نظامی نیز مورد استفاده قرار گیرد. شرکتهایی که فناوری پهباد را زیر نظر دارند در هزینه نیروی کار و سخت صرفهجویی کرده و با کاهش خطر، درآمد بیشتری داشته باشند.
با اینکه پیشبینی دقیق درمورد آینده غیر ممکن است و هرروز شاهد پدیده تازهای در رقابت فناوری هستیم، رهبران کسبوکارها باید بخشی از زمان خود را به شناسایی تکنولوژیهای روز دنیا و شناخت روندهای مهم اختصاص دهند.
شناخت زودهنگام این پدیدههای تکنولوژی یکی از عوامل مهم در موفقیت کسبوکارها و پیشی گرفتن از رقبا است و امیدواریم مطالعه این مطلب به درک بهتر شما از آنچه احتمال دارد در آینده شاهدش باشیم کمک کرده باشد.