توسعه لجستیک نیازمند توسعه زیرساختهای سختافزاری است
انطابق با پیشرفتهای روز دنیای فناوری و استفاده از ابزارهای نوین امری است که پیشبرد…
۱۸ مهر ۱۴۰۳
۵ آذر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
استارتآپی به نام آکواسایکل (Aquacycl) با همکاری کارخانه مواذ غذایی پپسیکو (PepsiCo) سعی دارد مشکل یکی از منابع کمتر شناختهشده آلودگیهای آب هوایی یعنی «پساب صنعتی» را حل کند.
اوریانا برتشگر، مدیرعامل آکواسایکل، میگوید: «پردازش آب و پساب در جهان بیشتر از تمام صنعت حملونقل در انتشار گاز گلخانهای سهم دارد.» بیشتر گازها مربوط به کارخانههای پردازش فاضلاب یا پساب هستند که آب کثیف در تانکرهای بزرگ پردازش میشود. فاضلاب سیستم سنتی هم معمولاً در زمین دفن میشود.
تکنولوژی آکواسایکل به پاکسازی آب در همان مراحل اولیه کمک میکند. در برخی موارد، میتوان این آب را در همان کارخانه مجدداً استفاده کرد. این تکنولوژی که در داخل یک کانتینر تعبیه شده است، هزاران سلول سوخت میکروبی به اندازه باتری ماشین را در خود جای داده است. این سلولها با استفاده از باکتری، آلایندهها را تجزیه میکنند. سلولهای سوختی به شکل پازلی در کنار هم قرار گرفتهاند و در نتیجه با توجه به حجم پساب میتوان اندازه سیستم را نیز تغییر داد.
شرکت پپسیکو محصولات زیادی از آبمیوه و چای گرفته تا نوشیدنی انرژیزا را بستهبندی میکند و این سیستم جدید شکر موجود در مایعاتی را که تاریخ انقضایشان گذشته یا باید معدوم شوند تجزیه میکند. میکروبها شکر را تجزیه و همچنین انرژی الکتریکیای تولید میکنند که این انرژی برای سنسورهای نظارتی استفاده میشود (برتشگر میگوید در آینده میتوان با تقویت این جریان برق، انرژی حاصل را در تامین برق دیگر تجهیزات کارخانه نیز استفاده کرد).
برتشگر توضیح میدهد: «پیش از این هم برای پاکسازی فاضلاب و پساب از سلولهای سوخت میکروبی استفاده شده است اما موفقیتی را شاهد نبودیم و بخشهای کوچک تشکیلدهنده این سیستم جدید باعث موفقیت آن می شود. تمام کسانی که قبلاً از این روش استفاده کردهاند به تانکرهای بزرگتر و الکترودهای بزرگتر روی آوردهاند، زیرا هدفشان پردازش حجم بالا بوده است. اما با این رویکرد بازدهی به حدی پایین میآید که دیگر کارایی لازم را ندارد.»
سیستم آکواسایکل به گونهای طراحی شده که میکروبها را خیلی سریع وادار به کار میکند. او میگوید: «ما در واقع یک تردمیل همیشه فعال در اختیار باکتری می گذاریم. در نتیجه پردازش به خوبی در داغابی کوچک انجام میشود و کاری که تکنولوژی قدیمی برایش چندین روز وقت میگذاشت تنها ظرف چند ساعت صورت میگیرد.»
گفتنی است پسابی با غلظت بالا، همچون نوشیدنیهایی که از کارخانه تولید نوشابه خارج میشود، در این فرایند به طور کامل تمیز نمیشود اما فاضلابی که برای پردازش به کارخانههای دیگر ارسال میشود بسیار تمیزتر است و در نتیجه انتشار گاز گلخانهای را هم تا ۹۰ درصد کاهش میدهد.
سیستم کارخانه پپسی به طور میانگین در ماه ۱۱۰ تن گاز گلخانهای را کاهش میدهد. همچنین با کاهش هزینه انرژی، در هزینههای شرکت نیز صرفهجویی میشود و پپسی هزینه کمتری بابت خدمات به آکواسایکل میپردازد.
همکاری با پپسی گام بزرگی برای آکواسایکلی است که در سال ۲۰۱۶ بنیانگذاری شده و تنها ۱۵ کارمند دارد. این شرکت همکاری خود را با چند کارخانه دیگر تولید نوشیدنی آغاز کرده و در تلاش است فعالیتش را به صنایع دیگر از جمله صنایعی که با مواد شیمیایی سروکار دارند توسعه دهد.
برتشگر میگوید: «[این شرکتها] معمولاً پساب خود را به جای دیگری میبرند و شرکت دیگری آن را پردازش میکند و این کار بسیار پرهزینه است و انرژی بالایی مصرف میکند.» شرکتهای مختلف از جمله تولیدکنندگان پارچه و تولید کاغذ نیز میتوانند از این تکنولوژی استفاده کنند.
یکی از چالشهای گسترش فعالیتها، سرعت پایین تغییرات در این صنایع است. به گفته برتشگر، «برای یک شرکت تکنولوژی آبی در صنعتی که به درستی محافظهکار است و به آرامی تغییر میکند، ایجاد تغییر دشوار است. اما مشتریانی مثل پپسیکو همواره آغوششان به روی راهحلهای جدید باز است و شاید همین موضوع دیگران را هم مجاب کند. برای تحقق اهداف اقلیمی، نیازمند رشد سریع هستیم.»
منبع: FastCompany