رئیس قوه قضائیه: فضای مجازی در هیچ کشوری به صورت آزاد و رها نیست
رئیس قوه قضائیه، کاهش محدودیتهای برخی از شبکههای اجتماعی که برای ملت و کشور شامل…
۲۹ آبان ۱۴۰۳
تپسل گزارشی از تاثیر قطعی اینترنت و فیلترینگ پلتفرمها بر فعالیت این مجموعه منتشر کرده که نشان میدهد تبلیغات کمپینهای تبلیغاتی ۵۳ درصد و تعداد تبلیغدهندگان ۳۱ درصد کاهش یافته است.
امروز دقیقا در هفته چهارم قطعی و اختلال اینترنت به صورت گسترده هستیم. در گزارشهای متعددی که این روزها از بخشهای مختلف دولتی و خصوصی و خصولتی منتشر میشود، آمار و ارقام وحشتناکی به عنوان نتایج مستقیم قطعی و اختلال اینترنت دیده میشود. نتایج و تبعات غیرمستقیم این عمل حتما در روزها، ماهها و حتی سالهای بعد در زیرساختهای اقتصادی و فرهنگی – اجتماعی نمایان خواهد شد. تپسل در گزارش به عنوان «برای یک اینترنت معمولی» تبعات این موضوع را از زوایای مختلف بررسی کرده است.
در این گزارش آمده است که در سال گذشته ۱۰ درصد از کل هزینه تبلیغات کشور در حوزه تبلیغات دیجیتال مصرف شده است. این عدد تا نزدیک شدن به آمارهای جهانی فاصله زیادی وجود دارد چرا که در سال ۲۰۲۲ ، ۵۵ درصد از کل هزینه تبلیغات جهان در حوزه دیجیتال مصرف شده است. اما تبلیغات دیجیتال به عنوان بخش مهمی از اقتصاد دیجیتال کشور در روزهای اخیر ضربههای جبرانناپذیری خورده است که فارغ از تبعات آنی و ریزشهای آماری، تبعات بلندمدت حسی و روانی عمیقی به دنبال دارد.
در یک ماه گذشته و با شروع قطع و اختلال در اینترنت، بیش از نیمی از کمپینهای تبلیغاتی فعال در تپسل و مدیااد متوقف شدهاند. شاید برای خیلی از مسئولان این ریزش ۵۰ درصدی، مسالهای ساده باشد اما فارغ از اثرات مخربی که این ریزش بر مجموعه تپسل و نزدیک به ۱۴۰ هزار ناشری که با آنها همکاری میکند میگذارد، اثر مخرب دیگری نیز دارد و آن بیاعتمادی برندها و تبلیغدهندگان به بستر دیجیتال برای ارائه و انتشار تبلیغاتشان است.
حالا در آستانه جام جهانی که یکی از بزرگترین فرصتها برای طراحی و اجرای کمپینهای تبلیغاتی است، علاوه بر نبود آرامش و امنیت اجتماعی – فرهنگی در سطح جامعه، شاهد قطعی اینترنت و فیلترینگ نیز هستیم.
فیلتر کردن اپاستورهای گوگل و اپل نیز بخشی از اقدامات دولت در این مدت بوده که باعث خارج شدن تمام سرویسهای گوگل از دسترس کاربران شده است.
طبق تجربههای قبلی انتظار میرفت تبلیغات در جستوجوی کافه بازار افزایش پیدا کند، اما این اتفاق رخ نداد. تپسل به عنوان شریک کافهبازار در سرویس سرچادز شاهد ریزش در این بخش نیز بوده که نشاندهنده بیاعتمادی تبلیغدهندگان به تمام سرویس های دیجیتال است.
آمار پوش نوتیفیکیشن بدون اینترنت و بدون اتصال مخاطب و کاربر به اینترنت و عدم دسترسی به اینترنت معمولی باید پیش از اینها ریزش میکرد. مدیریت این بخش از ریزشها توسط مدیران کمپینهای تپسل و مدیااد صورت گرفته که با زمانبندی درست توانستهاند از ریزش صددرصدی این سرویس جلوگیری کنند.
در روزهای اخیر با قطع کامل خدمات ارسال پیامک تبلیغاتی و محدودیت ارسال پیامکهای خدماتی، این سرویس هم از دسترس کسبوکارها خارج شد. شاید این مدل میتوانست در فیلترینگ و قطع بسترهای اینترنتی ارتبطی با مخاطبان، راهکار جایگزینی باشد که با قطع این سرویس هم، یک گام دیگر تا نابودی کامل صنعت تبلیغات دیجیتال نزدیکتر می شویم.