اولویت وزارت ارتباطات در پروژه فیبر نوری از پوشش به اتصال تغییر میکند/ تبعات یک تغییر مسیر
دستفرمان دولت در پروژه فیبر نوری تغییر کرده است. این تغییر را وزیر ارتباطات بهصراحت…
۱۰ آذر ۱۴۰۳
۱۶ مهر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۷ مهر ۱۴۰۱
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت گرچه برنامهای برای فیلتر اینستاگرام در این وزارتخانه وجود نداشته، اما با توجه به عملکرد این پلتفرم، ممکن است در سیاستها تجدید نظر شود و این شبکه اجتماعی دیگر در دسترس کاربران ایرانی قرار نگیرد.
به گزارش پیوست، عیسی زارعپور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه یک برنامه مربوط به ماهواره خیام، در پاسخ به سوالات پیوست درباره فیلتر اینستاگرام و جایگزینی آن با پلتفرمهای داخلی گفت از قبل چنین سیاسی وجود نداشته است. زارعپور تاکید کرد مسدود شدن واتساپ و اینستاگرام بر اساس تصمیم وزارت ارتباطات نبوده و ادامه آن نیز منوط به تصمیم مراجع امنیتی و کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه است هرچند وزارت ارتباطات نیز نظر کارشناسی در این رابطه خواهد داد.
فایل صوتی پاسخهای وزیر ارتباطات به پیوست را اینجا بشنوید:
زارعپور در پاسخ به این شایعه که گفته میشود وزارت ارتباطات از پیش تصمیم داشته در مهرماه اینستاگرام را مسدود و به جای آن از روبیکا استفاده کند گفت: «ما چنین برنامه از پیش طراحیشدهای نداشتیم؛ اما ما در وزارت ارتباطات وظیفهمان این است که ظرفیتهایی را که میتوانند مشکل کشور را در بخشهای گوناگون حل کنند تقویت کنیم.»
او ادامه داد: «شما ملاحظه میکنید در زمینه خریدوفروش کسی از ایبی و آمازون استفاده نمیکند. پلتفرمهای داخلی باکیفیت وجود دارد و مردم استفاده میکنند. در حوزه بیمه و جابهجایی مسافر و… پلتفرمها بومی هستند. این حاصل مسیری چندساله است که در کشور طی شده و در بخشهای دیگر هم چنین اتفاقی میتواند بیفتد که نیاز کسبوکارها به پلتفرمها در داخل کشور تامین شود. در عین حال که ما داریم تلاش میکنیم محدودیتهای خارجی برطرف شود، تلاش میکنیم ظرفیتهای داخلی هم تقویت شود.»
در حالی که ابراهیم رئیسی در جریان انتخابات ریاستجمهوری سال گذشته تاکید کرد مسدود شدن اینستاگرام اتهامی است که مخالفان علیه او مطرح میکنند و بستن پلتفرمی که کسبوکار مردم روی آن است در دستور نخواهد بود، اما یک سال بعد این اتفاق رخ داد. وزیر ارتباطات درباره این تغییر سیاست گفت: «وقتی کسی قواعد خودش را رعایت نمیکند… در قواعد اینستاگرام، خرید و فروش سلاح ممنوع است. دعوت به آشوب ممنوع است. اگر چنین چیزی در آمریکا اتفاق بیفتد حتماً برخورد میکنند. اکانت رئیسجمهور مستقر را برای امنیت ملیشان به صورت دائمی مسدود کردند. وقتی خطوط قرمز کشور و خودش را رعایت نمیکنند- قواعدی که ما با فرض اینکه به این قواعد احترام میگذارد اجازه فعالیت دادیم، وقتی آنها را زیر پا میگذارد- ممکن است [در سیاست] فعالیت این پلتفرم در داخل کشور تجدید نظر شود. مجوزی که به هر کسی داده میشود، ابدی نیست و به رعایت قوانین و مقررات بستگی دارد. البته تصمیمگیر در این حوزه من نیستم. مراجع دیگر هستند.»
زارعپور افزود: «در مورد فیلترینگ، کمیته تعیین مصادیق هست که ما هم یکی از اعضا هستیم. البته نظرات کارشناسی ما برای آنها مهم است اما تصمیمگیری جمعی است. حتماً در اولین جلسهای که برگزار شود در این رابطه صحبت خواهد شد. اما عرضم این است که بنده به عنوان وزیر ارتباطات، متولی ارتباطات مردم هستم و در این شرایطی که ایجاد شده بنده وظیفهام این است که تمام تلاشم را بکنم که مشکل ارتباط مردم با مردم و مشکل کسبوکارها را در فضای بومی کشور برطرف کنیم که این روزها دوستان من به شدت فعال هستند.»
زارعپور در پاسخ به این پرسش که با این سخنان آیا میتوان چنین برداشت کرد که اینستاگرام دیگر در دسترس نخواهد بود گفت: «هنوز زود است برای اینکه این قضاوت را داشته باشیم. بستگی به رفتار خود اینستاگرام دارد و تصمیم مراجع امنیتی کشور و مرجع فیلترینگ که کمیته تعیین مصادیق است.»
او در توضیح نظر کارشناسی وزارت ارتباطات گفت: «نظر من این است که اگر قرار است پلتفرمی بیاید و چند صدهزار تا چند میلیون نفر به آن وابسته شوند و زیرساخت کشور را که برایش صدها هزار میلیارد تومان هزینه شده به صورت رایگان استفاده کند، حتماً باید قواعد کشور را رعایت کند و این جزو عرف پذیرفتهشده بینالملل است که پلتفرمها باید در چارچوب قوانین کشوری که فعالیت میکنند مسئولیتپذیر باشند. اگر این اتفاق بیفتد حتماً ما استقبال میکنیم.»
وزیر ارتباطات ادامه داد: «ما رویمان به سمت هر پلتفرم خارجی که قواعد ما و خودش را رعایت کند گشاده است؛ اما تصمیمگیری درباره اینکه محدودیتها درباره این دو پلتفرم تا چه زمانی ادامه پیدا کند همچنان که تصمیم اولیهاش با بنده نبوده ادامهاش هم در اختیار مراجع ذیصلاح است.»
زارعپور درباره جبران زیان کسبوکارها و اپراتورها از قطعی اینترنت گفت کارگروهی در این زمینه در وزارت ارتباطات تشکیل شده که موضوع را بررسی میکند.
او در مراسم افتتاح مرکز کنترل و عملیات ماهوارههای سنجش از دور (ساختمان خیام) در پایگاه فضایی ماهدشت گفت: «نخستین بار است که دادههای ماهوارهای خیام به شکل عملیاتی در ایران به بهرهبرداری رسیده است. امروز برای نخستین بار تصاویر دریافتی این ماهواره به نمایش گذاشته میشود.»
زارعپور افزود: «بهزودی امکان بهرهبرداری از تصاویر و دادههای ماهواره خیام برای شرکتها، ارگانها و سازمانهایی که خدمات لازم را ارائه میکنند فراهم میشود.»
وزیر ارتباطات ادامه داد: «امروز روز بزرگی در تاریخ فضایی است از این جهت که برای نخستین بار به چنین تصاویر و دادههایی به طور مستقیم دسترسی داریم و کنترل ماهواره خیام به طور کامل در اختیار متخصصان کشورمان است. تلاش ما در وزارت ارتباطات و در صنعت فضایی کشور با محوریت سازمان فضایی این است که تا پایان دولت سیزدهم، شاهد ماهوارههای بومی با همین دقت بالا باشیم.»
او تاکید کرد: «همه فعالان صنعت فضایی به دنبال آن هستند که در کشور مطابق برنامهریزیها در حوزه ماهوارههای سنجشی به ماهوارههایی با دقت یک متر و زیر یک متر تا افق ۱۴۰۳ برسیم.»
وزیر ارتباطات با بیان اینکه برای داشتن یک ماهواره عملیاتی و موفق باید گامهای متعدد برداشته شود گفت: «نخستین گام در اختیار داشتن ماهوارههایی است که امکان دریافت تصاویر با دقت بالا داشته باشد که خود همین امر نیازمند زیرسیستمها و دوربینهایی است که تصاویر را از فاصله ۵۰۰ کیلومتری به صورت رنگی تهیه کند و کاری بسیار پیشرفته است.»
او اضافه کرد: «بحث بعدی، بحث ماهوارهبر است که خوشبختانه امروز قابلیت پرتاب ماهوارههای سبک تا ۵۰ کیلوگرمی در مدار لئو (حدود ۵۰۰ کیلومتری از سطح زمین) را داریم که نمونه آن ماهواره نور ۲ است که سال گذشته با موفقیت پرتاب شد. امسال بر اساس تلاشی که مجموعه همکاران ما در بخش پرتابگر در وزارت دفاع و سپاه پاسداران دارند کلاس جدیدی از ماهوارهبرهای لایه لئو را رونمایی خواهیم کرد که امکان پرتاب ماهواره تا ۱۰۰ کیلوگرم را دارد.»
وزیر ارتباطات ادامه داد: «تا پایان دولت سیزدهم قادر خواهیم بود ماهوارههای ۵۰۰ کیلوگرمی و در کلاس ماهواره خیام را با ماهوارهبرهای خودمان با موفقیت در مدار قرار دهیم.»
او با بیان اینکه گامهای بعدی در زمینه توفیق در حوزه ماهوارههای عملیاتی در اختیار داشتن ایستگاه زمینی و ایستگاه پرتاب ماهواره است گفت: «امروز شاهد نخستین ایستگاه استاندارد برای کنترل و بهرهبرداری از ماهوارههای سنجشی در کشور بودیم. ساخت بزرگترین پایگاه پرتاب فضایی را هم آغاز کردهایم. برنامه این است که ظرف یک سال آینده اولین پرتابها را از این مرکز جدید فضایی کشور داشته باشیم که مزایای بسیار زیادی نسبت به پایگاههای دیگر فضایی از جهت دسترسی به مدارهای بالاتر دارد.»
وزیر ارتباطات با بیان اینکه برای ماهوارههای مخابراتی در لایه ژئو نیز برنامهریزیهای مفصلی داریم تا مسیری که شش تا هفت سال طول میکشید را کوتاهتر کنیم گفت: «مطابق قولی که متخصصان کشور به ریاست محترم جمهور دادهاند باید بتوانیم تا پایان دولت سیزدهم یک ماهواره را در مدار ژئو (36 هزار کیلومتری از سطح زمین) قرار دهیم.»
او با تاکید بر اینکه امروز حضور در فضا یک کار اختیاری نیست بلکه یک الزام است افزود: «بسیاری از خدماتی که به مردم باید داده شود و بخشهای مختلف به آن نیازمند هستند لازمهاش دریافت دادههای فضایی است و بهرهبرداری از مواهب و فناوری فضایی یکی از برنامههای کلیدی دولت سیزدهم است.»
در ابتدای این مراسم حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی به تشریح مرکز کنترل و عملیات ماهوارههای سنجش از دور (ساختمان خیام) پرداخت.