هوش مصنوعی جدید اوپنایآی برای طراحی پروتئین و افزایش طول عمر انسان
شرکت اوپنایآی پس از موفقیت چشمگیر در عرضه محصولات عمومی و چتباتهای هوش مصنوعی برای…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۴ مهر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
کمبود نیمهرسانا و چیپهای پیشرفته مدتهاست صنایع مختلف را درگیر کرده و اروپا، آمریکا و چین برای جلوگیری از تکرار چنین شرایطی در آینده، یارانههای عظیمی به توسعه این بخش اختصاص دادهاند. به نظر میرسد هند نیز با تمرکز بر تولید چیپ قصد دارد به قدرتی در این عرصه تبدیل شود.
به گزارش پیوست، هند که چندی پیش توانست با عبور از انگلستان به پنجمین قدرت اقتصادی جهان تبدیل شود به دنبال ایفای نقش پررنگ در آینده صنعت نیمه رساناست. تولید این تکنولوژی که قلب تپنده محصولات مختلف از جمله گوشی هوشمند و یخچالهای مدرن را تشکیل میدهد مستلزم سرمایهگذاری عظیم و حمایت دولتی است.
در همین راستا و بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز در ۲۱ سپتامبر، هند برای توسعه اکوسیستم تولید چیپ خود یارانهای ۱۰ میلیارد دلاری را برای تولید چیپ و صفحهنمایش در نظر گرفته است. در صورت تحقق برنامههای این کشور، دهلی نو به بازیگر مهمی در زنجیره عرضه جهانی این تکنولوژی تبدیل میشود.
کشورهایی که به دنبال افزایش تولید و مبارزه کمبود چیپ هستند با مشکلی مشترک روبهرو میشوند. از آنجا که راهاندازی تاسیسات تولید این تکنولوژی بسیار پرهزینه و زمانبر است، بازیگران قدیمی این صنعت انحصار تولید را به دست گرفتهاند. برای مثال تایوان و کره جنوبی حدود ۸۰ درصد از بازار ریختهگری چیپ را در اختیار دارند. ریختهگریها در واقع تاسیساتی هستند که چیپهای طراحیشده توسط دیگر شرکتها را تولید میکنند.
همین مشکلات باعث شده حتی چین و آمریکا هم برای افزایش سهم خود با مشکلات جدی مواجه شوند و هند به عنوان بازیگری نوپا نه تنها کارخانههای تولید چیپ بزرگی را در اختیار ندارد، بلکه منبع تکنولوژی پیشرفته این صنعت نیز محسوب نمیشود.
در نتیجه یکی از مهمترین گامهای هند، جذب غولهای خارجی و تسهیل روند کار آنها در داخل کشور است و آنها در مرحله بعد بر افزایش توان داخلی تمرکز میکنند.
سرمایه عظیمی که این صنعت میطلبد و ابهاماتی که در زمینه زمان و محیط تجاری، مالیات و بازرگانی وجود دارد به عاملی بازدارنده برای پیشرفت هند در زمینه نیمهرسانا تبدیل شده است.
پارانای کوتاستان، عضو هیات مدیره طرح ژئوپلیتیک تکنولوژی در موسسه تا کاشیشلا (Takshashila)، میگوید: «تلاشهای پیشین هند به دلیل نگرانیهایی از این قبیل شکست خورد.»
با این حال شرایط در حال تغییر است. نیل شاه، یکی از اعضای شرکت مشاوره کانترپوینت ریسرچ (Counterpoint Research)، میگوید: «سابقه چندان خوبی وجود ندارد اما دولت جدید با سیاستهای انگیزشی و جذاب برای شرکتهای نیمهرسانا، در مسیر درستی گام برداشته است.»
نقاط قوت هند میتواند این کشور را به یکی از مراکز تولید چیپ تبدیل کند. نیل شاه میگوید: «نقطه قوت هند به عنوان دومین کشور پرجمعیت جهان، یک بازار بزرگ مصرف نیمهرسانا در داخل است.»
نیل افزود با اشاره مفید بودن برنامههای انگیزشی افزود: «هند همچنین تعداد زیادی استعداد مهندسی و مسلط به زبان انگلیسی دارد که با توجه به ارزان بودن نیروی کار، مقرون به صرفه هستند.»
نیروی کار تحصیلکرده و ارزانقیمت در زمینههایی مثل طراحی چیپ به هند کمک میکند.
کوتاستان میگوید: «شک ندارم هند نقش بزرگی خواهد داشت. هند نیروی انسانی نیمهرسانا را دارد. طراحی نیمهرسانا نیازمند تعداد زیادی مهندس ماهر است و قدرت هند هم در همینجا نهفته است.»
او میگوید شرکتهای بزرگ نیمهرسانا هشت مرکز طراحی در هند دارند و هند در تلاش است تا ساخت این تکنولوژی را هم داخلی کند که البته هنوز در مراحل اولیه این روند هستیم.
کوتاستان میگوید: «ما شاهدیم که دولت به نوبه خود در حال برداشتن گام بعدی است. ما مراکز طراحی شرکتهای بینالمللی را داریم اما هند هنوز دارایی ذهنی چندانی ندارد که بتوان آنها را هندی نامید… زیرا شرکتهای دیگر کشورها کار را انجام میدهند. پس گام بعدی تلاش برای ساخت اکوسیستمی است که در آن شاهد دارایی ذهنی هندی برای شرکتهای هندی باشیم.»
با اینکه موفقیت در بحث طراحی برای هند میسر است، اما تولید متفاوت است.
شرکت TSMC تایوان پیشتاز بی چون و چرای تولید چیپهای پیشرفته، همچنین چیپهای گوشیهای هوشمند پرچمدار محسوب میشود.
هند هنوز هیچ تاسیساتی برای ریختهگری یا ساخت نیمهرسانا ندارد اما دولت تلاش خود برای جذب شرکتهای خارجی را آغاز کرده است. کنسرسیوم سرمایهگذاری ISMC Digital، به دنبال ساخت یک تاسیسات تولید سه میلیارد دلاری در هند است. شرکت اسرائیلی Tower Semiconductor نیز یکی از شرکای این پروژه در بحث تکنولوژی محسوب میشود.
بهعلاوه فاکسکان (Foxconn) شرکتی تایوانی که آیفونهای اپل را اسمبل میکند و شرکت ماینینگ ودانتا (Vedanta) هند نیز برای ساخت یک تاسیسات تولید چیپ ۱۹.۵ میلیارد دلاری در هند همکاری میکنند.
در صورت نهایی شدن این طرحها، تولید اولین کارخانههای تولید نیمهرسانا را در هند شاهد خواهیم بود. هند بدون شک برای جذب غولهایی همچون TSMC و اینتل نیز تلاش میکند.
گفتنی است کارخانه ISMC Digital به تولید چیپهای نسل قدیمی اختصاص دارد و چیپهای پیشرفتهای نظیر تولید TSMC را شامل نمیشود. با وجود اهمیتی که چیپهای قدیمی در زنجیره عرضه جهانی دارند، اما با افزایش رقابت بین کشورهای مختلف، تمرکز بر چنین چیپهایی مانع تبدیل هند به مرکز تولید چیپهای مدرن میشود.
کوتاستان میگوید: «چیپهای قدیمی به همان اندازه اهمیت دارند. تقاضا برای این چیپها به این زودیها از بین نمیرود. کاربردهای جدیدی مثل رادیوهای 5G و خودروهای الکتریکی نیازمند چنین تولیداتی هستند. حتی جدیدترین تجهیزات دفاعی نیز به این چیپهای قدیمی نیاز دارند.»
او ادامه میدهد: «کشورهای زیادی با بستههای حمایتی عظیم به تولیدکنندگان چیپهای پشرفته کمک میکنند و به همین دلیل هند باید سطح انتظارات خود را پایین بیاورد.»