وزیر ارتباطات: ماموریت وزارت ارتباطات بررسی فروش فیلترشکن نیست
وزیر ارتباطات با بیان این نکته که ماموریتکاری وزارت ارتباطات، بررسی مبادی فروش فیلترشکنفروشها نیست،…
۲۶ دی ۱۴۰۳
۲۷ شهریور ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
اپراتورهای ثابت و همراه میتوانند با دریافت پروانه یکپارچه شبکه و خدمات ارتباطی، کلیه خدمات این صنعت را به مشترکان ارائه دهند و دیگر لازم نیست پروانه جداگانهای دریافت کنند. هرچند آنها تعهداتی در زمینه ایجاد پوشش مشترک نیز باید متقبل شوند. این پروانه به مدت ۱۰ سال اعتبار دارد
به گزارش پیوست، سومین نسخه از اصول حاکم بر صدور پروانه یکپارچه شبکه و خدمات ارتباطی (UNSP) در روزهای اخیر به اپراتورها ابلاغ شده است که به نظر میرسید مهمترین دغدغههای اپراتورها را در این زمینه را رعایت کرده است. پیش از این شنیده شده بود تا زمانی که اجماع کلی روی این مصوبه ایجاد نشود، نسخه نهایی منتشر نخواهد شد.
مصوبه شماره یک جلسه شماره ۳۳۶ کمیسیون تنظیم مقررات که در تاریخ ۹ مرداد امسال تصویب شده است، این امکان را به اپراتورهای همراه و ثابت میدهد که با دریافت یک پروانه، تمامی سرویسهای ارتباطاتی را ارائه دهند؛ هرچند اپراتورهای ثابت که با نام FCP شناخته میشوند، به دلیل نداشتن باند فرکانسی همچنان از ورود به عرصه خدمات موبایل حداقل به صورت MNO محروماند.
اولین مصوبه مربوط به همگرایی شبکه ثابت و سیار، سال گذشته منتشر شد؛ اما این مصوبه با انتقاد اپراتورها و به خصوص ایرانسل روبهرو شد. پس از آن در مرداد سال جاری نسخه دومی از این مصوبه منتشر شد که بهرغم انجام اصلاحاتی در نسخه اولیه، همچنان مشکلاتی در خود داشت. ویرایش دوم این مصوبه به UNSP تغییر نام داد. اکنون نسخه سوم و احتمالاً نهایی مصوبه UNSP به اپراتورها ابلاغ شده است.
در مصوبه ۱-۳۳۶ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات که «اصول حاکم بر پروانههای یکپارچه شبکه و خدمات ارتباطی» نام دارد، اختیارات گستردهای به اپراتورها میدهد؛ از جمله اینکه آنها مجاز میشوند شبکه مستقل ارتباطی (انتقال و دسترسی) خارج از شبکه مادر مخابراتی ایجاد کنند. همچنین دارنده این پروانه به صورت همزمان پروانه ارتباطات ثابت، همراه و ماهوارهای را در اختیار خواهد داشت. هرچند اپراتورهای ثابت برای ارائه خدمات تلفن همراه باید درخواست دریافت فرکانس خود را به رگولاتوری ارائه کنند که البته با توجه به اشباع بودن شبکه همراه به نظر نمیرسد سرمایهگذاری در این بخش، چندان مورد توجه باشد.
با دریافت این پروانه، ارائه هرگونه خدمت مخابراتی، ارتباطی و انتقال دادهها از قبیل دسترسی به شبکه ملی اطلاعات و خدمات مبتنی بر آن، خدمات دسترسی به اینترنت پرسرعت، خدمات شبکههای اختصاصی، خدمات رادیو ترانک عمومی، خدمات دسترسی ماهوارهای، خدمات مکالمه و ارتباط (صوتی، متنی، دادهای و تصویری)، انواع خدمات ارزشافزوده و مکالمه صوتی بینالملل وارده و صادره برای مشترکین در چارچوب قوانین و مقررات جاری کشور و بر بستر شبکه موضوع پروانه توسط دارنده پروانه با قابلیت ترابردپذیری و تحرکپذیری امکانپذیر میشود.
مدت اعتبار این پروانه تا پایان سال ۱۴۱۰ تعیین شده که امکان تمدید تا پنج سال بعد را هم دارد. با توجه به اینکه زمان آغاز پروانه، سال جاری اعلام شده، اپراتورها عملاً یک سال از این پروانه را از دست دادهاند.
در مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات آمده است که هر کدام از اپراتورها برای دریافت پروانه UNSP باید اقداماتی انجام دهد که در خصوص شرکت مخابرات ایران، اعاده (برگرداندن) پروانه انتقال داده مبتنی بر فناوری بیسیم (WTTx) یکی از این شرایط است. در عین حال این اپراتور باید متعهد شود پوشش هفت میلیون خانوار برای دوره سهساله اول پروانه (حداکثر یک میلیون خانوار در هشت کلانشهر و حداقل پنج میلیون خانوار خارج از مراکز استان) ایجاد کند.
هشت کلانشهر عبارتاند از: تهران، تبریز، اصفهان، شیراز، مشهد، اهواز، کرج و قم.
تقریباً همین شروط برای ایرانسل نیز وجود دارد با این تفاوت که تعهد ایجاد پوشش این اپراتور، پنج میلیون خانوار برای دوره سهساله اول پروانه (حداکثر یک میلیون خانوار در هشت کلانشهر و حداقل سه میلیون خانوار خارج از مراکز استان) است.
اپراتور سوم برای دریافت پروانه UNSP باید پروانه ایجاد و بهرهبرداری از شبکه ارتباطات ثابت (FCP) خود را برگرداند و در عین حال پوشش ۵۰۰ هزار خانوار برای دوره سهساله اول پروانه (حداکثر یکصد و پنجاه هزار خانوار در هشت کلانشهر) را متعهد شود.
دارندگان پروانه شبکه ارتباطی ثابت نیز در صورت ارائه تعهد پوشش یک میلیون خانوار برای دوره سهساله اول پروانه (حداکثر ۸۰۰ هزار خانوار در هشت کلانشهر)، میتوانند برای دریافت الحاقیه موضوع این مصوبه اقدام کنند.
در صورتی که دارندگان پروانه شبکه ارتباطی ثابت، یک یا چند پروانه ارائه خدمات رادیوترانک عمومی، ایجاد و بهرهبرداری از شبکه ارتباطات ثابت (FCP)، انتقال داده مبتنی بر فناوری بیسیم (WTTx) غیر سراسری و ایجاد و بهرهبرداری از شبکههای انتقال داده نوری و دسترسی کاربران با استفاده از فیبر نوری را به رگولاتوری برگردانند، به ازای هر کدام از پروانههای اعادهشده، ۲۰ درصد از مبلغ ضمانتنامه آنها کاهش مییابد. به نظر میرسد این بند به منظور تشویق اپراتورهای مختلف برای ایجاد کنسرسیوم، تنظیم شده است.
در مصوبه کمیسیون آمده است اگر متقاضی پروانه UNSP پیش از این پروانه خدمات سیار را نداشته باشد یا در پروانههایی که به رگولاتوری عودت میدهد چنین پروانهای نباشد، حقالسهم دولت از درآمد خدمات بخش شبکه ارتباطی سیار ۲۳.۶ درصد درآمدها تعیین میشود. این رقم هماکنون برای اپراتورهای همراه ۲۸.۱ درصد است. در سمت مقابل اگر متقاضی، پروانه ثابت نداشته باشد یا آن را به رگولاتوری عودت ندهد، حقالسهم دولت از درآمد خدمات بخش شبکه ارتباطی ثابت و ارتباطات ماهوارهای سه درصد تعیین میشود.
اما اگر اپراتورها به تعهدات خود در زمینه ایجاد پوشش FTTP عمل کنند در پایان هر سال تا سقف هشت واحدِ درصد از مبلغ حقالسهم دولت از درآمد خدمات شبکه ارتباطی سیار و رادیو ترانک عمومی و سه واحد درصد از مبلغ حقالسهم دولت از درآمد خدمات شبکه ارتباطی ثابت و خدمات دسترسی ماهوارهای، از مبلغ حقالسهم دولت از درآمد دارنده پروانه کسر میشود.
اگر دارنده پروانه در هر سال مالی، درآمدهای مالی عمدهفروشی و خردهفروشی و خدمات رومینگ ملی را در چارچوب ابلاغی سازمان تنظیم مقررات به تفکیک در صورتهای مالی حسابرسیشده ارائه کند، درآمدهای ناشی از عمدهفروشی و خدمات رومینگ ملی به سایر دارندگان پروانههای ارتباطی و فناوری اطلاعات در چارچوب مصوبات کمیسیون، مشمول حقالسهم دولت نخواهد بود.
دارنده پروانه باید در صورت تقاضای دیگر دارندگان پروانه ارتباطی و فناوری اطلاعات حداقل ۳۰ درصد ظرفیت شبکه موضوع پروانه خود را در چارچوب مقررات عمدهفروشی واگذار کند. همچنین در مناطقی که پوشش خانوار ایجاد میشود، باید امکان بهرهبرداری از دو راه از ظرفیت یک میکروداکت ایجادشده در چارچوب ابلاغی سازمان فراهم شود.
دارنده پروانه میتواند از کلیه فناوریهای ثابت و/یا سیار دارای استاندارهای بینالمللی و مورد تایید رگولاتوری در چارچوب خدمات و شبکه موضوع پروانه استفاده کند.
دارنده پروانه موظف است دو ماه قبل از آغاز هر سال مالی، فهرست مناطق مورد نظر خود برای برخورداری از معافیتهای اعلامشده در این مصوبه، به سازمان تنظیم مقررات، ارائه کند.
دارندگان پروانه میتوانند در صورت موافقت سازمان، بخشی از تعهدات توسعه و اجرای موضوع این مصوبه را به دیگر دارندگان پروانه یا دارندگان شبکه ارتباطی ثابت، محول کنند. این تعهدات، از تعهدات توسعه و اجرای دارنده پروانه احالهکننده حذف و به تعهدات توسعه و اجرای دارنده پروانه طرف قرارداد او الحاق میشوند. پیش از این گفته شده بود ممکن است ایرانسل و برخی از FCPها علاقه به اجرای چنین بندی داشته باشند.
در مصوبه کمیسیون آمده است هریک از دارندگان پروانه ارتباطی و فناوری اطلاعات که مایل به اخذ الحاقیه موضوع این مصوبه نباشند یا شرایط اخذ الحاقیه را بر اساس مفاد این مصوبه نداشته باشند، میتوانند در چارچوب پروانه خود به فعالیت ادامه دهند.
متن کامل مصوبه ۱-۳۳۶ کمیسیون تنظیم مقررات درباره اصول حاکم بر پروانههای یکپارچه شبکه و خدمات ارتباطی