skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

یکی‌ دو قدم تا سقوط: وضعیت شکاف جنسیتی نیروی کار در ایران

مینا پاکدل تحریریه

۹ شهریور ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

شکاف جنسیتی نیروی کار ایران

میزان شکاف جنسیتی بین نیروی کار، ایران را در رتبه ۱۴۶ از ۱۴۸ کشور قرار داد. بر اساس «گزارش شکاف جنسیتی در سال ۲۰۲۲» که مجمع جهانی اقتصاد در در جولای ۲۰۲۲ منتشر کرد، شکاف جنسیتی در ایران بیداد می‌کند. ایران در حوزه آموزش جایگاه بهتری دارد و با امتیاز ۰.۹۶۳ رتبه ۱۰۶ را از آن خود کرده، و نسبت به رتبه سال  ۲۰۲۱، سیزده پله صعود کرده است.

به گزارش پیوست، در گزارش مجمع جهانی اقتصاد، شاخص شکاف جنسیتی، وضعیت فعلی و مساله برابری جنسیتی در چهار بعد اصلی بررسی می‌شود: مشارکت و فرصت‌های اقتصادی، وضعیت و سطح تحصیلات، وضعیت سلامت و توانمندی سیاسی.

وضعیت شکاف جنسیتی ایران در زمینه‌های مشارکت فرصت‌های اقتصادی و تحصیلات. راهنمایی: عدد ۱ در امتیازدهی به معنی برابری است و بین ۰ تا ۱ میزان نابرابری و شکاف را نشان می‌دهد: هرقدر عدد به ۰ نزدیک‌تر باشد، شکاف بیشتر است.

شکاف جنسیتی ایران در دو زمینه «مشارکت‌ و فرصت‌های اقتصادی» و «توانمندی سیاسی» نیز وضعیت خوبی ندارد و با رتبه‌های ۱۴۴ و ۱۴۳ با قعر جدول فاصله چندانی ندارند.

در این گزارش با تکیه بر داده‌های مجمع جهانی اقتصاد (World Economic Forum)، بر دو حوزه مشارکت و فرصت‌های اقتصادی و همچنین وضعیت آموزشی و تحصیلات در ایران تمرکز می‌کنیم.

آموزش و تحصیلات: کورسوی امید

رشته‌های تحصیلی زنان و مردان ایرانی
وضعیت فارغ‌التحصیلان رشته‌های مختلف در ایران بر اساس جنسیت (درصد)

ایران از نظر دستیابی به امکانات آموزشی رتبه کلی ۱۰۶ را دارد و با امتیاز ۰.۹۶۳ شکاف جنسیتی کمتری را نسبت به حوزه‌های دیگر شاهد است. همین شکاف اندک در مورد فارغ‌التحصیلان دکتری نیز صدق می‌کند. اما اگر به جزئیات نگاه دقیق‌تری بیندازیم، تفاوت حضور زنان و مردان ایران در رشته‌های STEM (علم، فناوری، مهندسی و ریاضیات) جلب‌ توجه می‌کند.

تعداد فارغ‌التحصیلان مرد این رشته‌ها، ۶۸.۸۴ درصد است، در حالی که حدود ۳۱.۶ درصد از فارغ‌التحصیلان زن هستند. شکاف شدیدتری نیز در رشته‌های مهندسی، تولید و ساخت‌وساز مشاهده می‌شود: ۲۲.۶ درصد زنان و ۷۷.۳۴ درصد مردان، فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها هستند. عکس این موضوع هم صادق است: فارغ‌التحصیلان زن در رشته‌های علوم‌انسانی هنوز تقریباً دو برابر همتایان مردشان است. جالب آنکه در رشته‌های فنی و حرفه‌ای شکاف کمتری مشاهده می‌شود.

ساختارهای پررنگ

در بحبوحه افزایش بی‌امان هزینه‌های زندگی، ادامه کووید، وضعیت غریب اقلیمی و محیط‌زیستی و همچنین جنگ‌ها و کشاکش‌ها، مساله از میان بردن شکاف جنسیتی و پیشرفت در چنین زمینه‌ای با موانع متعددی مواجه است.

در سال‌های اخیر زنان بیشتری سراغ کارهای مختلف، از کارهای دستمزدی گرفته تا سمت‌های رهبری و مدیریتی، رفته‌اند اما انتظارات و توقعات اجتماعی، سیاست‌های استخدام و فضای قانونی حاکم، نقش مهمی در انتخاب مسیر آموزشی و شغلی برای آنها ایفا می‌کند و بر انتخاب‌هایشان اثر می‌گذارد.

در مقابل حضورِ به‌تدریج پررنگ‌ترِ زنان در مشاغل مدیریتی و رهبری، همچنین مشارکت بالایشان در حوزه‌های آموزشی مختلف و نیز نقش‌های تخصصی و فنی، نویدبخش است و بنیان اقدامات فردا را می‌سازد.

https://pvst.ir/d3e
مینا پاکدلتحریریه

    با کارشناسی ادبیات انگلیسی و کارشناسی ارشد فلسفه غرب، حتی اگر جفتشان را از دانشگاه علامه گرفته باشی، آن‌قدرها مجال نداری که در مشاغل مربوطه جای بگیری. من از سال ۱۳۹۰، به عنوان مترجم وارد حوزه مطبوعات شدم، کم‌کم نوشتم و بعدتر، با "پیوست" یاد گرفتم که آدم می‌تواند از قالب‌ها بگریزد و همچنان بنویسد و ترجمه کند. برای من، دنیای فناوری گره خورد به دنیای علوم انسانی.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو