ترامپ میخواهد کریپتو را به یک اولویت ملی تبدیل کند
بلومبرگ در گزارشی به نقل از افراد مطلع میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۷ شهریور ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۹ بهمن ۱۴۰۱
پس از سالها، بالاخره تاریخ بهروزرسانی اتریوم مشخص شد. در این بهروزرسانی روش اجماع از اثبات کار به اثبات سهم تغییر میکند. اما با این تغییر، ماینرهای این شبکه با یک سوال چند میلیارد دلاری بیپاسخ، تنها میمانند. با اتریوم ۲.۰ تکلیف ماینرها چه میشود؟
به گزارش پیوست، توسعهدهندگان اتریوم، بهروزرسانی این شبکه را در تاریخ ۱۵ یا ۱۶ سپتامبر انجام میدهند. با این تغییر مکانیسم اجماع اتریوم از اثبات کار به اثبات سهام تغییر میکند و گرههای اعتبارسنجی دیگر به جای استفاده از کارتهای گرافیکی و توان پردازشی بالا باید با سرمایه قفلشده به کار خود ادامه دهند.
این اتفاق باعث میشود چهار میلیارد دلار سختافزار ماینرها بلااستفاده شود و ماینرها به منظور حفظ درآمد، دنبال شبکه دیگری برای استفاده از تجهیزاتشان باشند. این افراد بدون شک سعی در استفاده از سختافزارشان برای جبران درآمدهای ازدسترفته دارند. اما در چه حالتی میتوانند همان بازدهی را به دست آورند؟
برای ماینرها دو گزینه وجود دارد:
اما هیچکدام برای ماینرهای اتریوم بازدهی استخراج خود اتریوم را به دنبال نخواهد داشت. روش اجماع اثبات سهام از ابتدا جزو نقشه راه اتریوم بوده است اما این بهروزرسانی در طول سالها بارها به تعویق افتاد. دسامبر ۲۰۲۰، راهاندازی Beacon Chain باعث شد یکی از مهمترین پیشنیازهای اتریوم ۲.۰ تامین شود و عملاً اولین گام فنی ملموس از طرف تیم توسعه اتریوم برای بهروزرسانی اصلی برداشته شد. بعد از این اتفاق روند بهروزرسانی سرعت بیشتری پیدا کرد. تیم توسعهدهنده، معماری اتریوم ۲.۰ را در چندین شبکه آزمایشی تست کردند و موفقیت این آزمایشها در حدی بالا بود که تیم توسعهدهنده با اطمینان زمان دقیق بهروزرسانی را تعیین کردند.
برخلاف بیتکوین، در شبکه اتریوم عملیات استخراج همچنان با کارتهای گارافیک انجام میشود و تنها حدود ۱۰ درصد از قدرت شبکه از طریق ASICها، تراشههای تخصصی ماینینگ مورد استفاده در بیتکوین، تامین میشود.
با وجود آگاهی از تغییر روش اجماع در اتریوم، این سوال پیش میآید که چرا ماینرهای اتریوم این همه سرمایه را صرف این کار کردهاند؟ اما جواب سوال با نگاهی به بازار صعودی ۲۰۲۱ و عملکرد اتریوم به دست میآید. در این دوره اکوسیستمهای پررونقی در DeFi روی بلاکچین شکل گرفت. تشکیل این پلتفرمها باعث شد استخراج اتریوم بسیار سودآورتر از بیتکوین شود.
همانطور که گفته شد، محرک اصلی این اتفاق، پلتفرمهای غیرمتمرکز DeFi است. پلتفرمهایی مانند Uniswap، Compound Finance یا Aave که به کاربران اجازه میدهند امور مالی به صورتی غیرمتمرکز انجام شوند. استفاده از این پلتفرمها در کنار علاقه شدید به NFTها باعث شد میانگین کارمزد شبکه اتریوم به صورت مقطعی سهرقمی شود.
این اتفاقات موجب افزایش چشمگیر درآمد ماینرهای اتریوم شد و میتوان گفت این حجم از بازدهی در حال حاضر از طریق هیچ بلاکچین سازگار با GPU دیگری، قابل جایگزینی برای ماینرها نیست. در این بین اتریوم کلاسیک شاید بهترین گزینه به نظر برسد، اما این شبکه هم با توجه به آمار، حدود ۶۰ برابر کمتر برای استخراج نسبت به اتریوم بازدهی دارد.
استخراج اتریوم در سال گذشته حدود ۱۸.۴ میلیارد دلار بوده است و این رقم در مقابل ۳۸۴ میلیون دلار اتریوم کلاسیک، تفاوتی ۶۰ برابری را نشان میدهد. همچنین باید توجه کرد شبکه اتریوم کلاسیک تنها حدود ۳۰ درصد اتریوم توان پردازشی دارد و سرازیری این همه کارت گرافیک میتواند با بالا بردن این توان، سختی شبکه را هم به شدت بالا ببرد. به این ترتیب پاداش دریافتی ماینرها باز هم کاهش پیدا میکند.
البته شبکههای دیگری هم برای این مهاجران وجود دارد، اما هیچکدام به اندازه اتریوم بازدهی ندارند. برای مثال در مجموع سه شبکه اتریوم کلاسیک، دوجکوین و مونرو، سالانه حدود ۱.۱ میلیارد دلار برای ماینرها درآمد دارند.
گروهی از ماینرهای چینی، هاردفورکی را پیشنهاد دادهاند که زنجیره اتریوم بر مبنای اثبات کار را حفظ میکند. این فورک با علامت ETHW یا ETHPoW شناخته میشود و به طور آزمایشی برای ۸ سپتامبر برنامهریزی شده است.
برای این پروژه یک حساب توییتری هم ایجاد شده است. اهداف متفاوتی نیز برای این پروژه اعلام شده است. برخی از هدف تمرکززدایی سهساله میگویند و برخی از برگرداندن کارمزدها به ماینرها که توسط EIP-1559 حذف شد. ناهماهنگی و نبود تفکر درست در این فورک پیشنهادی، دلایلی است که باعث میشود این زنجیره در درازمدت هشریت یا تمایل ماینرها را کسب نکند.
با انجام این هارک فورک، تمام چیزی که ما از اتریوم میشناسیم کپی میشود و روی یک زنجیره دیگر هم در دسترس قرار میگیرد. این اتفاق شامل NFTها، استخرهای نقدینگی DeFi و همه توکنها میشود. این کپی از اطلاعات میتواند فرصت خوبی در اختیار علاقهمندان یا حتی سودجویان بگذارد. افراد در این شرایط با توکن ETHPoW امکان خرید آیتمهایی را دارند که هرگز امکان خرید آنها را روی شبکه اصلی اتریوم با قیمتهای بسیار ناچیز نداشتند و میتوانند از آنها حتی برای کلاهبرداری از افراد بیتجربه هم استفاده کنند. البته عمر این کار کوتاه است و به دقایق و ساعات اولیه انجام فورک محدود میشود.
شکلگیری ETHPoW اولین فورک نیست و میتواند روندی مشابه بیتکوین کش یا اتریوم کلاسیک را در پیش گیرد. برخی از صرافیها آمادگی خود را برای پشتیبانی از توکن ETHPoW اعلام کردهاند. از جمله صرافیهایی که از این فورک اعلام پشتیبانی کردهاند عبارتاند از Poloniex و BitMEX، و صرافیهای Binance و Huobi نیز حاضرند در صورت ارائه معیارهای خاصی توسط این زنجیره، از آن پشتیبانی کنند. در صورت انجام فورک، این صرافیها بازارهای موقتی را باز میکنند که کاربران اتریوم و ETHPoW بتوانند داراییهای خود را روی زنجیره مد نظرشان انتقال دهند. در ساعات اولیه مانند اتریوم کلاسیک، ممکن است قیمت ETHPoW افزایش ناگهانی پیدا کند اما احتمالاً در میانمدت و بلندمدت این روند تداوم نمییابد و در صورت نبود حمایت توسعهدهندگان، این زنجیره عملاً بیاستفاده خواهد شد.