وامهای اعتباری گامی مطمئن در مسیر شفافیت مالی
بانک مرکزی «دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد» را برای اجرا به شبکه بانکی ابلاغ کرد،…
۵ شهریور ۱۴۰۱
در شرایطی که شاخصهای اقتصادی از کاهش قدرت خرید حکایت دارند، «الآن بخر، بعداً پرداخت کن» شاید از معدود راهکارهای باقیمانده برای رونق بخشیدن به بازار باشد. یادداشت حاضر نگاهی است مقایسهای بین خدمات تسهیلاتی ارائهشده در شبکه بانکی در مقابل «نسیهفروشی» کسبوکارهای نوین. با توجه به تورم حکمفرما در سالهای اخیر، راهکار بانک مرکزی برای راهبری اقتصادی معمولاً بر دو اصل استوار بوده است:
نسخه صوتی این یادداشت را بشنوید
با توجه به محافظهکاری بانکها در ارائه تسهیلاتِ خُرد در شرایط تورمی، راهکار قانونگذار برای افزایش قدرت خرید، الزام و تکلیف بانکها به ارائه تسهیلات است. حال آنکه «تسهیلات تکلیفی» بدون در نظر گرفتن سود و زیان بانکها، در نهایت به افزایش نرخ ِتورم منجر خواهد شد.
وقتی از تسهیلات خرد بانکی صحبت میکنیم، از تسهیلاتی «عام منظوره» صحبت میکنیم که بر اساس دستورالعملهای اعتبارسنجی مصوب، در چارچوب عقود اسلامی در اختیار مشتریان قرار میگیرد.
با این تعریف، آنچه بانکها را از ارائه تسهیلات خرد بیزار میکند عبارت است از:
در مقابل آنچه مشتریان را نسبت به تسهیلات بانکی بیزار میکند عبارت است از:
آنچه ذکر شده، خلاصهای است از دور باطل رکود اقتصادی و تورم که در کنار یکدیگر، یک رابطه باخت-باخت بین بانکها و مشتریان ایجاد میکند. «الآن بخر، بعداً پرداخت کن» یا به مفهوم کهنه آن، «نسیهفروشی» راهکار کسبوکارهای مشتریمحور است برای شکستن این دور باطل و بهبود تجربه مشتریان.
برخلاف تسهیلات بانکی، نسیهفروشی نه به شکل وام که در قالب اعتبار ارائه میشود. این تفاوت نگاه، نه تنها به دلیل نرخ پایین نفوذ کارت اعتباری در کشور، نقطه قوت و تمایز کسبوکارها در مقایسه با بانکها محسوب میشود بلکه به واسطه تغییر نگاه، بسیاری از مشکلات شبکه سنتی بانکی، هنگام ارائه تسهیلات را نیز پوشش میدهد:
هنگامی که تجربه مشتری را در خرید اعتباری از یک خردهفروشی دیجیتالی در کنار تجربه همان مشتری در دریافت تسهیلات خُرد قرار دهید، متوجه دلیل اقبال نسل جوان جامعه به خرید اعتباری خواهید شد.
در کنار بهبود تجربه مشتری، فروش اعتباری علاوه بر افزایش وفاداری مشتریان، به واسطه کنترل فروشنده بر نقطه فروش، معمولاً منجر به انطباق بیشتر انتظار مشتری با فرایند خرید و سودآوری کسبوکار میشود. هرچند نباید از نبود شفافیت در نرخ موثر تسهیلات هنگام ارائه خدمات، به عنوان آفت هر دو روش غافل شد.
با همه این موارد، «الآن بخر، پرداخت کن» رقیب شبکه بانکی برای ارائه تسهیلات نیست. نسیهفروشی یا خرید اعتباری را میتوان حلقهای از زنجیره تسهیلات بانکی به شمار آورد که تسهیلات خرید را در جهت رشد و شکوفایی کسبوکارهای دیجیتالی به مشتری حقیقی میرساند. با این تفسیر از مساله، نقش بانکها و به خصوص نئوبانکها را باید در فرایند تامین مالی اجزای دیگر زنجیره تامین (Supply Chain) مانند تولیدکنندگان، پخشکنندگان و تامینکنندگان کالاهای نهایی جستوجو کرد.
به امید روزی که بانکها، نوآوری را نه در تغییر شکل محصول و شیوه رقابت که در تغییر ماهیت و نگاه خود به بازار مالی جستوجو کنند.