کمپینهای رفتاری جهت مصرف بهینه انرژی؛ استفاده بهینه با آگاهی
کمپینهای رفتاری با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد صرفهجویی انرژی در سطح جهانی از…
۱ آذر ۱۴۰۳
۱۲ مرداد ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۲ دقیقه
علیبابا، غول تجارت الکترونیکی چین، همکاری خود را با استارتآپ خودرو الکترونیکی Xpeng آغاز کرده است. این دو قرار است مرکزی برای آموزش نرمافزار خودروهای خودران راهاندازی کنند.
سیستمهای رانندگی خودکار برای آموزش الگوریتمهای خود به حجم زیادی اطلاعات نیاز دارند. استارتآپ Xpeng مدعی است این مرکز رایانشی جدید، زمان آموزش هسته اصلی مدل خودروهای خودران این شرکت را از هفت روز به یک ساعت کاهش میدهد.
این شرکت که دفتر مرکزیاش در گوانگژو چین قرار دارد از بخش ابری علیبابا برای نیازهای محاسباتی خود استفاده میکند. این مرکز رایانشی که Fuyao نام میگیرد، در منطقه مغولستان داخلی در جنوب چین احداث خواهد شد.
علیبابا که از سرمایهگذاران استارتآپ Xpeng نیز محسوب میشود، به دنبال رکود کسبوکار اصلیاش، تمرکز بر رایانش ابری را افزایش داده است. این اقدام بار دیگر به توجه غولهای تکنولوژی چین به بازار در حال رشد خودروهای الکتریکی اشاره میکند.
برای مثال، شرکت تنسنت سعی دارد به مرجع اصلی تکنولوژی برای آن دسته از خودورسازان خارجی تبدیل شود که در تلاشاند خدمات تکنولوژیمحور خود را در چین عرضه کنند.
این اقدام نقطه عطف دیگری در حرکت Xpeng به سمت بازار داغ خودروهای الکتریکی در چین و به چالش کشیدن غولهایی مثل تسلا و شرکت BYD است که از پشوانه وارن بافت برخوردار است. استارتآپهای خودرو الکتریکی چین، از Nio گرفته تا Xpeng، قابلیتهای رانندگی خودکار را میدان اصلی رقابت قلمداد میکنند.
Xpeng یک سیستم پیشرفته کمکراننده (ADAS)، به نام XPILOT را ارائه کرده که روی برخی خودروهای این شرکت نصب شده است. کاربرانی که این قابلیت را انتخاب کنند میتوانند از قابلیتهای خودکاری مثل تغییر لاین خودکار بهرهمند شوند.
Xpeng سال گذشته سیستم City NGP را راهاندازی کرد. این سیستم به خودروهای این استارتآپ اجازه میدهد تا لاین خود را عوض کنند، سرعت را افزایش یا کاهش دهند یا حتی از خودروهای دیگر سبقت بگیرند و وارد و خارج از بزرگراه شوند. این سیستم پیشتر تنها برای بزرگراهها قابل استفاده بود اما در حال حاضر نسخه شهری آن هم طراحی شده است.
Xpeng مایل است بیشتر از یک شرکت خودروسازی، به عنوان شرکت تکنولوژی شناخته شود و به همین منظور در زمینههایی مثل روباتیک و پهپادهای مسافربر سرمایهگذاری کرده است.
رگولاتورهای چین در بیشتر موارد از تکنولوژی رانندگی خودکار استقبال کرده و آن را تشویق میکنند. برای مثال شرکتهای خودروسازی داخلی در چندین شهر میتوانند خودروهای خود را آزمایش کنند و حتی به ارائه خدمات تاکسی خودران بپردازند.
منبع: CNBC